Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.6 Mб
Скачать

2.1. Ідентифікація за зовнішніми ознаками

2.1.1. Ідентифікація сировини за зовнішніми ознаками згідно монографії ДФУ Ехінацеї пурпурової корені - Echinaceae purpureae radices (Purple coneflower root)

Висушені, цілі або різані підземні частини Echinacea purpurea (L.) Moench. Кореневище до 15 см завдовжки, розгалужене, поверхня від червонувато-коричневого до темно-коричневого кольору, із численними основами стебел; усередині волокнисте та білого кольору. Численні корені спірально скручені, від світло-коричневого до темно-коричневого кольору, із дрібно сітчастою поверхнею.

2.1.2. Зовнішні ознаки сировини, що досліджувалась

Кореневища різної форми до 15 см завдовжки, легкі. Зовнішня поверхня буруватого або темно-коричневого кольору, на зламі білого кольору або злегка жовтуватого. Чисельні корені спірально скручені, від світло-коричневого до темно-коричневого кольору, із дрібно сітчастою поверхнею. Запах приємний, трояндовий, смак гірко-в`ядучий.

2.2. Мікроскопія

2.2.1. Мікроскопія згідно монографії ДФУ

Сировину подрібнюють на порошок. Порошок від світло-жовтого до рожевувато-бежевого кольору. Переглядають під мікроскопом, використовуючи розчин хлоралгідрату Р. У порошку виявляються: численні світло-коричневі веретеноподібні волокна, поєднані у довги пучки, без чорних відкладень; зрідка склереїди кореневищ і коренів, звичайно поодинокі, склереїди кореневищ ізодіаметричні, близько 60 мкм у діаметрі, із чорними відкладеннями, склереїди коренів – від 50 мкм до 120 мкм завдовжки без чорних відкладень; секреторні вмістища до 180 мкм у діаметрі із жовтими крапельками олії; клітини зовнішніх шарів від квадратної до прямокутної форми, деякі із червонуватими оболонками; судини кореневища із облямованими порами, від 30 мкм до 40 мкм у діаметрі.

2.2.2. Мікроскопія сировини, що досліджувалась

Особливості анатомічної будови коренів ехінацеї пурпурової. Кореневище на поперечному зрізі безпучкового типу будови (рис. 2.1). Покривна тканина перидерма, до складу якої входить 3-7-шарова кірка. Клітини кірки таблетчасто сплющені, тонкостінні, забарвлені в темно-коричневий колір. Корова частина на поперечному зрізі в 3-4 рази вужча за шар тканин, що розташований нижче. В коровій частині та в ксилемі присутні промені механічних тканин, що трохи розширюються в центробіжному напрямку. Ці тяжі різні за довжиною та досить рівномірно чергуються з широкими променями паренхіми. Камбій добре помітний у вигляді трохи неправильного кільця світлого сіро-коричневого кольору. В ксилемі розсіяно розміщені широко просвітні судини, рідше вони утворюють групи по 2-4. Судини в основному сітчасті за типом (рис. 2.2), рідше кільчасті та спіральні. Серцевина колоподібна, іноді в центральній частині клітини зруйновані. В паренхімі кори зустрічаються досить великі схизогенні вмістища, овальні за формою, витягнуті в радіальному напрямку, рідше – в тангентальному. На поздовжньому зрізі (рис. 2.3) ці вмістища яйцеподібної форми. В ксилемі теж розміщені схизогенні вмістища, що відрізняються від описаних вище, меншими розмірами та подовженням лише в радіальному напрямку (рис. 2.1.) Топографія вмістищ є діагностичною ознакою даного виду сировини ехінацеї пурпурової. На поперечному зрізі кореня рівномірно по всьому діаметрі зустрічаються склереїди, поодинокі або групами по 2-5 клітин (рис. 2.4). Вони волокнисті з мало пористими оболонками. Склереїди з усіх боків оточені міжклітинниками, невеликими за розмірами та різноманітними за формою. На поздовжньому зрізі ці міжклітинники мають подовжену форму (рис. 2.5). В них присутні чорні відкладення. Таким чином, ці відкладення немов «оплямовують» склереїди і тому ці групи дуже помітні на мікропрепаратах. Дана особливість також є діагностичною для кореневища ехінацеї пурпурової.

Рис. 2.1. Кореневище ехінацеї пурпурової на поперечному зрізі

Рис. 2.3. Корова паренхіма кореневища ехінацеї пурпурової на поперечному зрізі

Рис. 2.2. Судини кореневища ехінацеї пурпурової на повздовжньому зрізі

Рис. 2.4. Склереїди кореневища ехінацеї пурпурової на поперечному зрізі

Рис. 2.5. Міжклітинники склереїд кореневища ехінацеї пурпурової на повздовжньому зрізі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]