Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.6 Mб
Скачать

1.4. Застосування в медичній практиці та інших галузях народного господарства

Препарати ехінацеї виявляють бактеріостатичну, противірусну, антиоксидантну, радіопротекторну, протизапальну, фунгіцидну, антиалергічну дії. Їх успішно застосовують в дерматології, педіатрії, гінекології, хірургії, урології, алергології, гастроентерології, онкології, стоматології, для зовнішнього лікування ран, екземи, опіків, псоріазу, герпесу, а у разі внутрішнього застосування – для попередження застуди і грипу, хронічних респіраторних інфекцій, інфекцій, спричинених грибами роду Candida, простатиту, ревматоїдного артриту, при ангіні, виразці шлунку і кишечнику, тромбофлебіті, поліомеліті, а також для лікування СНІДу [4, 7, 18, 61, 108, 135].

При рекомендованих, а також більш високих дозах препаратів ехінацеї не відмічено гострої або хронічної токсичності. Тестами in vitro та in vivo не виявлено мутагенної і карциногенної токсичності. Єдиним побічним ефектом що був зафіксований медиками, є лихоманка внаслідок внутрішньовенного введення екстракту ехінацеї пурпурової, причиною якої, вважають вироблення макрофагами інтерферону та інтерлейкіну-1 [112].

У більшості досліджень увага концентрується на використанні ехінацеї як неспецифічного модулятора імунної системи [40, 59, 75, 107].

Фармакологічна дія ехінацеї у разі внутрішнього застосування включає збільшення кількості гранулоцитів, зростання фагоцитарної активністі гранулоцитів і макрофагів, інгібування гіалуронідази, активацію цитокінінів, таких як інтерлейкін-1, збільшення кількості Т-лейкоцитів [60].

Окрім імуностимулюючої та імунокоригуючої, Echinacea має протимікробну, противірусну, фунгіцидну, протизапальну, антиоксидантну, протиалергічну, радіопротекторну, нейротропну, тонізуючу, ранозагоювальну дії (4,6-7).

У фармакологічному відношенні інулін ехінацеї не досліджувався, але відомо, що він є важливим для лікування хворих на цукровий діабет. Є дані, що ця речовина специфічно активує комплемент, а також, що фруктани виявляють протиракову активність. Встановлено, що вони добре екстрагуються водно-спиртовими сумішами і використовуються в гомеопатичних уртинктурах в розведені D 15.

Внутрішньовенне застосування суми полісахаридів із ехінацеї пурпурової, яка містить нейтральні фукогалактоксилоглюкани М.м. 10000-30000 і кислий арабіногалактан М.м. 70000-100000, в деяких клітинних та цитокін-залежних імунологічних тестах викликало значимий імуностимулюючий ефект у чоловіків.

Полісахариди активують гістогенні і гематогенні фагоцити, макрофаги, посилюють продукування інтерферону, виявляють протиалергійну дію за рахунок підвищення кількості і активності Т-супресорів лімфоцитів [47].

Ехінакозид і цикорієва кислота активні по відношенню до вірусу VSV (Vesicular stomatitis virus) на клітинах мишей лінії 929. Ехінакозид має бактерицидну активність по відношенню до золотистого стафілококу, стрептококу, виявляє гіпотензивну і анальгетичну дію. Стимулює антитреморну дію L-допу. Частина моля ехінакозиду (6,3 мг) за силою дії дорівнює одній одиниці пеніциліну. Однак, при вивченні рослинних препаратів, що містять ехінакозид, на мишах не було підтверджено його імуностимулюючу дію. Наприкінці 80-х років минулого сторіччя у Німеччині були запатентовані екстракти ехінацеї з вмістом цикорієвої кислоти, що мають імуностимулюючі властивості.

Ехінацея містить кавову кислоту, яка виявляє антибактеріальну, протигрибкову, антиоксидантну і мембраностабілізуючу активність. У зв’язку з цим, слід вважати перспективним те, що культури клітин ехінацеї пурпурової та ехінацеї вузьколистої продукують кавову кислоту.

Сапоніни ехінацеї пурпурової мають вірусонейтралізуючу активність, яка залежить від концентрації і дози вірусу. Встановлено, що сапоніни мають імуностимулюючу активність.

Ліпофільна фракція ехінацеї, що містить ефірну олію, виявляла більш виражену імунну активність, ніж гідрофільна фракція.

Алкіламіди коренів ехінацеї пурпурової мають протизапальну дію, стимулюють фагоцитоз у мишей.

Алкіламіди ненасичених кислот, відомі своїми інсектицидними властивостями, є синергістами пиретроїдів.

Запатентовані імуностимулятори з ехінацеї, що отримані шляхом екстракції водою і повторною екстракцією ліпофільними розчинниками. При цьому, активними інгредієнтами були: поліненасичені С-10-14 ізобутиламіди карбонової кислоти, а також С-2 карбонил С-10-18 алкени і алкіни. Також були ідентифіковані 11 активних сполук, такі як 8-гідрокситетрадека-11,13-діїн-2,9-діон. Ліпофільні екстракти в лабораторних умовах посилювали фагоцитоз гранулоцитів людини. Існує патент на спосіб отримання екстрактів з коренів ехінацеї вузьколистої і пурпурової, що мають імуностимулюючу активність і рекомендований для лікування гіпертрофії простати і запальних захворювань, що містить комплекс ізобутиламіду з циклодекстрином [95, 96].

З рослин ехінацеї пурпурової була отримана паста, що містить біля 50% похідного ізобутиламіду, яка використовується для лікування запалень, набряків та порушень імунітету.

Слід відмітити, що останнім часом встановлена здатність деяких макро- і мікроелементів виявляти імуномодулюючу активність. До таких елементів, які необхідні для нормального функціонування імунних механізмів, зараз відносять: цинк, селен, літій, марганець, ферум і кобальт. Більшість цих речовин міститься в ехінацеї. Причому в ній накопичуються водночас декілька елементів, насамперед таких важливих для функціонування імунної системи, як цинк, селен і кобальт.

Лікарські засоби з ехінацеї пурпурової успішно застосовуються в науково-практичній медицині ряду зарубіжних країн для лікування різноманітних хвороб – Німеччині, Франції, США, Канаді та інших країнах [27, 32, 97, 108, 123].

На моделі набряку вуха, викликаного у мишей 0,26% розчином кротонової олії, та моделі карагенінового набряку у щурів встановили наявність протизапальної дії неочищеного екстракту – ехінацину Б, виділеного з коренів ехінацеї пурпурової. Цей екстракт за своєю дією переважав бензидин при місцевій аплікації [110].

Полісахаридна фракція, яка була виділена з даного виду ехінацеї повністю тамувала розвиток карагенінового набряку лапи і перевищувала дію індометацину. При цьому зменшувалась також інфільтрація тканин вуха гранулоцитами.

Імуноактивні полісахариди містяться в культурі тканин ехінацеї пурпурової, з якої був отриманий нейтральний полісахарид фукогалактоксилоглюкан та кислий α-арабіногалактан. При введенні лабораторним тваринам ці сполуки стимулювали продукування макрофагами інтерферону β-2 і інтерлейкіну-1. Встановлено, що вони здатні збільшувати кількість фагоцитів в селезінці та кістковому мозку, а також збільшувати міграцію гранулоцитів до периферичної крові. Не виключено і те, що полісахариди ехінацеї у композиції з флавоноїдами потенціюють імуностимулюючу дію останніх, сприяючи розчиненню поліфенолів у водних розчинах [139, 140].

Спочатку 70-х років активно вивчалися водорозчинні полісахариди ехінацеї, що мали імуностимулюючу дію. В той час з ехінацеї вузьколистої і пурпурної був виділений полісахарид названий «Ехінацин Б». Вважалось, що «Ехінацин Б» утворює комплекс з гіалуроновою кислотою надаючи їй стійкості до гіалуронідази, а також сприяє посиленому синтезу гіалуронової кислоти, фібрози й утворенню фібробластів, які сприяють загоєнню ран [110, 127].

Доведено, що водорозчинні фракції ехінацеї пурпурової при запальних процесах є сильними активаторами макрофагів, гранулоцитів та лімфоцитів, особливо Т-лімфоцитів, підвищують захисні функції організму та імунітет, є модуляторами імунної системи. У курей, які одержували екстракти з ехінацеї вузьколистої констатували підвищення імуноглобулінів у сироватці та антитіл при імунізації людським сироватковим альбуміном. Це дає підставу вважати, що імуностимулююча дія екстрактів пов’язана з активацією імуносистем β-клітин. Таку імуностимулюючу дію проявляли, крім екстрактів, також препарати «Ехінацин» (Німеччина) та «Ехінофорс» (Швейцарія). Особливо активно ехінацея сприяє фагоцитозу при бактеріальних захворюваннях. Ехінофорс широко застосовується, як протимікробний засіб при респіраторних захворюваннях, лімфаденітах, гангрені, ниркових захворюваннях. Глікозид ехінакозид збільшує виділення кортикостероїдів з нирок. Він є складовою частиною дерматологічного препарату «Есберитокс» (Німеччина). З коренів ехінацеї пурпурової одержують «Курбас-грануфінк», «Номон», «Проставігол», «Простокапселн», «Простітіс-драже», тобто препарати, що застосовуються для лікування аденоми простати, яка супроводжується явищами часткової затримки сечовиділення, а також як протизапальний засіб після аденомектомії у післяопераційному періоді [118, 120, 121, 122, 124, 128].

Препарати ехінацеї ефективні при вірусних захворюваннях, особливо при грипі, герпесі, віспі, поліомієліті, при чому противірусна дія їх зберігається навіть при нагріванні до 50-60С протягом двох годин. Вони мають широке застосування в отоларингології. Їх застосовують і при хронічних захворюваннях аутоімунного характеру (ревматоїдних артритах, гепатитах, нефритах) та в дерматології (екземі, псоріазі) [76].

При трансплантації шкіри препарати ехінацеї виявляють регенеративні та кератопластичні властивості, прискорюють процеси мікроциркуляції в тканинах і таким чином зменшують випадки некрозу відшарування трансплантатів [119].

Знайшли застосування препарати і в онкологічній практиці, де їх застосовують при лейкопенії, що виникає від впливу променевої терапії та дії цитостатиків.

Не зважаючи на таку різноманітну дію, препарати ехінацеї ще не знайшли належного застосування у вітчизняній фармакології. Вивчалась фармакологічна дія нового лікарського засобу одержаного з коренів ехінацеї пурпурової. На експериментальних моделях хронічного гломерулонефриту у тварин дослідженнями дії екстракту з коренів ехінацеї пурпурової доведено, що останній має виражені діуретичні та салуретичні властивості, значно знижує вміст залишкового азоту, сечовини і креатиніну при хронічній нирковій недостатності. При цьому доведено також, що біологічно активні речовини ехінацеї пурпурової мають більш виражений гіпоазотемічний ефект у порівняні з імпортним леспенефрилом.

Настойка ехінацеї пурпурової (1:10 на 70 % спирті) по 20-30 крапель 3 рази на день. Зовнішньо. 20-60 крапель настойки розводять 100 мл ізотонічного розчину хлориду натрію й застосовують у вигляді вологих компресів (проводять поєднання з внутрішнім прийманням настойки для посилення терапевтичного ефекту) при карбункулах, абсцесах і інфікованих ранах, особливо при опіках та пролежнях.

В нашій країні ехінацея також використовується як кормова, медоносна та декоративна культура. У вітчизняному тваринництві досить часто використовують кормові домішки, які спричиняють позитивну дію на стан здоров’я та продуктивність тварин. Із цілого ряду лікарських рослин, які використовуються в тваринництві (ехінацея пурпурова, елеутерокок, родіола рожева, лимонник китайський), переваги має ехінацея. Встановлено, що поживність зеленої маси ехінацеї пурпурової (у фазі бутонізації) складає 30,3 ц кормових одиниць на 1 га протеїну, який переварюється – 6,9 ц/га. Крім цього, зелена маса містить (%) сухої речовини – 16,2, протеїну – 3,54, азоту – 3,02, золи – 2,25, клітковини – 1,63, цукру – 33,9.

Поживність сухої надземної маси ехінацеї пурпурової є досить висока. У 1 кг міститься 0,58-0,65 кормових одиниць, а протеїну який травлюється 72-74 г. Це забезпечує 130-132 г протеїну, який переварюється на одну кормову одиницю при нормі 100-120 г.

Доведено, що домішки ехінацеї пурпурової сприяють профілактиці безпліддя, підвищують прирости молодняку великої рогатої худоби, яйценосність курей, стійкість організму до інфекційних захворювань. Також є данні про те, що екстракти ехінацеї пурпурової підвищують імунітет в телят із забруднених радіацією зон.

Дослідження підтверджують, що при використанні витяжки з ехінацеї пурпурової при шлунково-кишкових захворюваннях зменшується термін лікування у 2-3, знижується їх повторність на 35%, а у перші місяці життя телят підвищуються середньодобові прирости на 10-12%.

Для покращення кормової бази бджільництва на території лісостепу України велике значення мають малорозповсюджені лікарські рослини, які були інтродуковані в Україні. Середня кількість цукру в нектарі однієї квітки ехінацеї пурпурової коливається від 0,03±0,003 до 0,149±0,01мг і знаходиться в прямій залежності від погодних умов. Ехінацея пурпурова має нектарну та пилкову продуктивність, але її цінність полягає у тому, що в умовах лісостепу України вона є літньо-осіннім медоносом, який квітне до вересня, в той час як основна маса рослин вже відцвітає [63, 80].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]