Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій (ТГтаВиб ) - копия.doc
Скачиваний:
174
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
21.59 Mб
Скачать

11.5 Основи припинення горіння ізоляцією, інгібіруванням, розбавленням.

11. 1 Методи та способи припинення горіння

Для гасіння пожежі необхідно на практиці реалізувати умови порушення енергетичного балансу в зоні горіння. При цьому можна використовувати різні методи, способи, та прийоми, що дозволяють знизити інтенсивність тепловиділення в зоні реакції, або збільшити інтенсивність тепловіддачі із зони реакції горіння, або і те й інше одночасно.

Розглянемо процеси, що призводять до припинення горіння. Отже, для припинення горіння існує два основних методи: перший – це зменшення тепловиділення в горючій системі q(+)↓, другий – збільшення тепловіддачі від системи в навколишнє середовище q(–)­↑.

Аналізуючи складові рівняння тепловиділення реакції горіння, можна виділити декілька способів зменшення тепловиділення в горючій системі q(+)↓.

По-перше, це зменшення концентрацій компонентів, що реагують, внаслідок зменшення швидкості надходження або повного припинення доступу окислювача чи горючої речовини в зону горіння.

На практиці цього можна домогтися шляхом охолодження поверхні конденсованої горючої речовини нижче критичної температури, за якої відбувається газифікація рідких і твердих речовин через випаровування або розкладання, а також шляхом ізоляції одного з компонентів горючої суміші від зони горіння.

Для зменшення концентрацій реагуючих компонентів можна також використовувати спосіб розведення горючої суміші інертною речовиною. Це призведе до зменшення швидкості хімічної реакції і, отже, зменшення інтенсивності тепловиділення. Такий спосіб запобігання виникнення горіння називається флегматизацією.

Інший спосіб, що призводить до зниження швидкості хімічної реакції, це збільшення енергії активації горючої системи Еакт, що призведе до підвищення витрат енергії на підготовку та запалення горючої системи, і до повного припинення реакції. Речовини, які знижують реакційну спроможність компонентів суміші, називаються інгібіторами, і їхнє застосування дає високий ефект гасіння.

Виходячи з рівняння тепловіддачі, можна визначити наступні способи збільшення інтенсивності тепловіддачі q(–), що призводять до припинення горіння:

·        зниження температури середовища навколо зони горіння;

На практиці цього можна домогтися шляхом охолодження зони горіння за допомогою речовини, які мають низьку початкову температуру (наприклад, рідкий азот або твердий вуглекислий газ, які застосовуються в криогенній техніці) або велику теплоту фазового переходу (наприклад, вода).

.

·        збільшення коефіцієнтів тепловіддачі конвекцією і випромінюванням;

На практиці цього можна домогтися шляхом різкого збільшення швидкості натікання газової суміші в зону горіння (зрив полум’я) або підвищенням ступеню чорноти полум’я (введення в зону горіння спеціальних домішок, які мають велику випромінювальну здатність).

При цьому буде збільшуватися кут нахилу кривої тепловіддачі і наступить момент, коли з'являться дві точки теплового балансу зі стійким балансом в області низьких температур.

·        збільшення площі тепловіддачі.

На практиці цього можна домогтися шляхом застосування спеціальних пристроїв – вогнеперешкоджувачів, які розбивають горючу систему на безліч малих об’ємів і при цьому різко збільшують площу тепловіддачі в стінки пристрою, або за рахунок внесення в зону горіння вогнегасних речовини з великої теплоємністю і розвинутою поверхнею теплосприйняття.

Механізм припинення горіння шляхом зміни теплового балансу в зоні горіння, що приводить до зниження температури в цій зоні до температури погасання, можна представити у виді схеми: