Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій (ТГтаВиб ) - копия.doc
Скачиваний:
174
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
21.59 Mб
Скачать

1) Вид горючої речовини,

2) Склад горючої суміші,

3) Умови, в яких знаходиться горюча суміш.

До першої групи чинників відносяться:

теплотворна здатність горючої речовини Qн (залежить від складу горючої речовини); середня довжина вуглецевого ланцюга (залежить від будови і просторової структури горючої речовини );

До другої групи відносяться:

концентрація горючої речовини в суміші φгв; концентрація кисню в окислювальному середовищі φок; наявність негорючих газів в суміші φнг; присутність каталізаторів або інгібіторів горіння.

До третьої групи можна віднести:

тиск в системі Р ; об'єм Vгс і діаметр посудини; площа тепловідводу S; коефіцієнт тепловіддачі А; початкова температура сумішіТ0 .

Розглянемо докладніше деякі з перерахованих чинників, вважаючи, що досліджується зміна температури самоспалахуваннявід одного параметра, зберігаючи всі інші параметри постійними для даної горючої суміші.

Хімічна будова горючої речовини.

Різні сполуки відрізняються чисельним значенням температури самоспалахування, оскільки схильність різних горючих речовин до реакцій окислення неоднакова. Температура самоспалахування у різних класів сполук залежить від схильності цих сполук до реакцій окислення. Окислювально-відновні реакції, що лежать в основі процесу горіння, протікають через розрив зв'язків в молекулах і утворення проміжних активних центрів. При збільшенні енергії розриву зв'язку важче йде реакція окислення, а отже, самонагріваннябуде протікати повільно, температура самоспалахування при цьому підвищується.

Найбільшою температурою самоспалахування володіють ароматичні вуглеводні. Наприклад, бензол має температуру самоспалахування 864 К, а циклогексан – 543 К, ще менша температура самоспалахування у гексану – 534 К.

Сполуки з ненасиченими зв'язками окислюються легше, ніж насичені вуглеводні з тією ж кількістю атомів вуглецю, отже і температура їх самоспалахування в основному нижче.

Насичені вуглеводні

Формула

Температура самоспалахування, К

Ненасичені вуглеводні

Формула

Температура самоспалахування, К

етан

С2Н6

788

етилен

С2Н4

813

пропан

С3Н8

777

пропилен

С3Н6

683

бутан

С4Н10

704

бутилен

С4Н8

657

пентан

С5Н12

557

амилен

С5Н10

571

гексан

С6Н14

534

гексилен

С6Н12

545

гептан

С7Н16

520

гептилен

С7Н14

536

Для вуглеводнів ізомерної будови із збільшенням розгалужень в молекулі температура самоспалахування підвищується. Так, н-бутан має температуру самоспалахування 704 К, а ізобутан – 749 К.

Розглянемо як змінюється температура самоспалахування речовин в одному гомологічному ряду. В кожному гомологічному ряду найбільшу температуру самоспалахування має перший член, так як його молекула найбільш стійка до приєднання кисню. По мірі збільшення довжини вуглецевого ланцюга і молекулярної маси гомологів енергія зв'язку С-Н слабшає, тому що значна кількість її витрачається на внутрішні ступіні свободи: обертання і коливання. Відбувається зміна геометричної конфігурації молекули і полегшується можливість реагування горючої речовини з окислювачем, Тсс знижується. Наприклад, енергія розриву зв'язку С-Н в молекулі метану дорівнює 425,0 кДж/моль, а у етану – 410,1 кДж/моль. Температурисамоспалахування для цих речовин відповідно рівні 810 і 788 К.

У кожному гомологічному ряду із збільшенням молекулярної маси відбувається зміна агрегатного стану сполук: від газів до рідин і твердих речовин. Тому з переходом до вищих гомологів ряду залежність Тсс від хімічної будови вже не виявляється так наочно: позначаються фізичні ефекти взаємодії в конденсованій фазі. При збільшенні довжини нерозгалуженого ланцюга в молекулах одногогомологічного ряду починаючи з С910 енергія зв'язків відрізняється не на багато, а отже Тсс міняється мало. На рис. 5.8 показана залежність температури самоспалахування насичених вуглеводнів від їх будови і середньої довжини вуглецевого ланцюга.

Рис. 5.8