Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Pedagogika_Lozova_Trotsko

.pdf
Скачиваний:
727
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
22.06 Mб
Скачать

1.2. Сутність іпринципи процесувиховання

53

Саме в цьому корінна різниця виховання як педагогічного процесу і виховної ситуації. Процес виховання здійснюється на основі певних закономірностей, принципів. Педагогічний процес завжди планомірний, цілеспрямовано організований. Конкретна мета виховної діяльності враховує загальну мету виховання, яку ставить суспільство. Об'єктивні фактори диктують необхідність реалізації мети всебічного гармонійного розвитку особистості з урахуванням національних, регіональних, статевих, вікових, індивідуальних, особистісних та інших особливостей дитини, інтересів і потреб. Так, «національне виховання — цс виховання дітей на культурно-історичному досвіді рідного народу, його традиціях, звичаях і обрядах, багатовіковій виховній традиції, духовності...»1.

Вихователь створює такі умови, які сприяють позитивним результатам у реалізації мети.

Підвищенню якості виховного процесу сприяє також реалізація принципів виховання, тобто основних нормативних положень, які базуються на певних закономірностях і особливостях процесу виховання і на тих вимогах, які ставить конкретне суспільство до мети, змісту, методів виховної діяльності: гуманізм виховного процесу, глибокі знання вікових і індивідуальних особливостей дитини, стимулювання дитини до самовиховання, організація діяльності і спілкування, адекватних поставленій меті; цілісний підхід до виховного процесу.

Виховання проходить ряд етапів: прийняття дитиною мети; засвоєння нею знань, вироблення певного ставлення до них; участь дитини в діяльності, спілкування, які формують досвід її поведінки; оцінки і самооцінки результатів конкретних вчинків. Показником результативного виховного процесу є рівень вихованості індивідуума, що знаходить вияв у єднанні його свідомості і дій при позитивній мотивації вчинків, поведінки.

Питаннядляобговорення

1. Наведіть приклад виховуючої ситуації. Чому вважаєте, що це ситуація, а не педагогічний процес?

2.Деякі представники франкфуртської школи запевняють, що

увихованні не може бути зовні заданої мети; індивідуум повинен створювати сам себе, керуючись імпульсами, які йдуть із його внутрішнього «я» (Учитсльская газета. — 12.10.1982).

Дайте власну оцінку даній точці зору.

3.Відомі матеріали, які розповідають про оцінку своєї освіченості А.С. Макаренком:

Основи національного виховання За рсл. В.Г. Куія, Ю.Д- Руденка, З.О. Сергій- ЧУК. - Київ, 1993. - С. 87.

54

Розділ 1. Предмет педагогіки та питання теорії виховання

«Математикою ніколи особливо не цікавився, тому арифметика, геометрія, алгебра, тригонометрія і фізика мені знайомі лише в межах курсу дореволюційного вчительського інституту.

Природознавство. Розуміється, зовсім вільно себе почуваю в галузі фізіології тварин і рослин. Анатомічні знання слабкі, забув бага-

то подробиць із геології. Астрономію знаю гарно і займаюсь практично

в Полтавському музеї. А втім, знання з астрономії і космографії у мене— продукт захоплень юнацтва.

Солідні знання маю із загальної біології. Декілька разів прочитував усього Дарвіна, знаю праці Шмідта, Тимирязєва, знайомий з новітніми висловленнями дарвінізму. Читав Мечникова і дещо інше.

Хімію практично не знаю, забув більшість реакцій, але загальне положення і новітня філософія хімії мені добре відома. Читав Менделєєва, Морозова, Рамзая, цікавлюсь радіоактивністю.

Географію знаю дуже добре, в особливості промислове життя світу і порівняльну географію. Вільно почуваю себе в галузі економічної політики, знайомий з історією і зародженням майбутніх форм. Все це зрозуміле не з підручників. Дуже цікавлюсь Австралією і Новою Зеландією.

Історія — мій улюблений предмет. Майже напам'ять знаю Ключевського і Покровського. Декілька разів прочитав Соловйова. Добре знайомий з монографіями Костомарова і Павлова-Сильеансько- го. Неросійську історію знаю із праць Віннера, Аландського, Петрушевського, Караєва. Взагалі кажучи, вся література з історії, яка є російською мовою, мені відома. Гомерівську Грецію знаю після вивчення «Іліади» і «Одіссеї».

Маркса читав окремі твори, але «Капітал» не читав, крім як у переказі. Ознайомлений добре з працями Михайловського, Лафарга, Маслова, Леніна. Читав все, що є російською мовою з психології.

З філософією знайомий дуже несистематично. Читав Локка, «Критику чистого розуму», Шопенгауера, Штирнера, Ніцше, Бергсона.

Люблю витончену літературу. Більше всього шаную Шекспіра, Пушкіна, Достоєвського, відчуваю велику силу Толстого, але не можу терпіти Діккенса. З новітньої літератури знаю і розумію Горького

іТолстого»1.

Які положення теорії виховання ілюструє даний приклад?

Оцініть свою освіченість у різних галузях наук І вашої діяль-

ності.

4. Учитель у характеристиці так представив свого вихованця:

«Валерій У. навчався в нашій школі з першого вересня цього року. За цей час показав себе як учень вкрай безвідповідальний і ледачий. До знань байдужий, навчатись не хоче. Схильностей до будь-

Цигується за книгою: Соловепчик С. Час ученичества. — М., 1972. — С. 219—220.

1.2. Сутність і принципи процесу виховання

55

якого предмета не виявив. Ні в яких заходах участі не брав. До думки товаришів не прислухався та існував сам по собі. Серед однокласників авторитетом не користувався. Недисциплінований, буває грубим. Продовжувати навчання в середній школі не рекомендується». Ця характеристика була видана учневі для подання у професій-

но-технічне училище.

— Дайте педагогічну оцінку цьому документу.

5. Учитель першої вальдорфської школи розповів теоретику вальдорфської педагогіки Р. Штайнеру про хлопчика, який був непосидючий і хворобливо балакучий, шо заважало йому навчатися. Р. Штайнер порадив протягом декількох тижнів кожен день давати хлопчику завдання — підготувати вдома одне запитання і питати наступного дня. Учитель використав цю пораду. Через деякий час хлопчик суттєво змінився1.

Чим можете пояснити такі зміни?

На які педагогічні вимоги спирався вчений?

6.В одній із шкіл п'ятикласників запитали:

Хто керує рухом на вулиці?

Світлофори, міліціонери, — відповіли дружно.

А поведінкою учня в школі?

Директор. Класний керівник.

А якщо нікого з них у школі немає?

Такого не може бути!..

Як пояснити такі відповіді учнів?

7.«Виховання не можна собі уявити як якусь просту передачу знань про те, як потрібно поводитися, які правила і норми поведінки особистості»г.

Яка ж роль знань у процесі виховання ?

8.У багатьох посібниках трапляються такі твердження: «Справжня сутність людської особистості виявляється в її вчинках і діях».

Які фактори треба враховувати, оцінюючи вчинки і дії ди-

тини ?

9.«...виховання являє собою нішо інше як спеціально організовану, міжособистісну взаємодію дорослих з дітьми й дітей між собою»

(ЯЛ. Коломийський)

«Виховання — це організація діяльності школярів як активної форми виявлення їх відношень до оточуючого світу».

(Н. Щуркова)

«Виховання — цілеспрямований процес організації та стимулювання різноманітної й активної діяльності учнів, на оволодіння

Карлгрен Франс. Воспнтаиие к свободс (Пер. с нем.). — М., 1992. — С. 23. Каган М.С. Советская педагогика. — 1991. — N° 10. — С. 58.

56

Розділ 1. Предмет педагогіки та питання теорії виховання

суспільним досвідом, тобто знаннями в різних сферах їхнього життя, практичними вміннями й навичками, способами творчої діяльності, соціальними й духовними відношеннями».

(І.Ф. Харламов)

Знайдіть загальне і відмінне в цих визначених поняттях «виховання».

Додаткові завдання

і. К.Д, Ушинський писав: «...довіряючи вихованню чисті і вразливі душі дітей, довіряючи для того, щоб воно провело в них перші, атому й найглибші риси, ми маємо цілковите право спитати вихователя, якої мети він добиватиметься у своїй діяльності,

івимагати на це питання ясної і категоричної відповіді»1.

Дайте відповідь на це питання під час проведення конкретної виховної роботи в класі, з окремими учнями.

2.Відвідуючи школи, з'ясуйте, як виконується принцип врахування вікових та індивідуальних особливостей учнів.

3.Філософ, педагог, психолог початку XX ст. Г. Мюнстерберг писав: «Якщо одна дитина приходить із такої сім'ї, де панує витончена культура, інший — із брудних хаш, якшо одна дитина ніколи не бачила зеленого лугу, а інша ніколи не бачила вимощеної вулиці, — всі ці діти не можуть виховуватися за одним шаблоном. Виховання хлопчика не може бути таким же, як виховання дівчинки, виховання інтелігентної і талановитої дитини повинно бути іншим, ніж виховання розумово млявої, мало обдарованої дитини».

Розкрийте, в чому конкретно полягає різниця виховання цих

дітей?

4.Дізнайтеся під час відвідування шкоди, як 2—3 учні використовують свій вільний час. Попередньо підготуйте запитання для бесіди з учнями.

5.Визначте конкретні показники однієї з перерахованих якостей школяра: допитливість, працелюбність, акуратність, бережливе ставлення до майна, дисциплінованість, чуйність, чесність, відповідальність, самостійність, правдивість, скромність, активність, сила волі тошо.

Допомогти у виконанні завдання може книга: Н.И. Монахов. Изучение зффективности воспитания: теория и методика. — М., 1991. - С. 73-80.

6. У період педагогічної практики запропонуйте учням методом ранжування виявити пріоритети таких цінностей: чесність, успіх, зовнішність, освіта, сім'я (батьки, брати, сестри), престиж, свобо-

1 Ушинський К.Д. Твори в 6-ти т. — Т. IV — С. 26.

1.2. Суїність і принципи процесу виховання

57

да, законослухняність, власність, влада, здоров я, гроші, творчість, любов.

Проаналізуйте одержані вами результати.

7. О.І. Кочетов у книзі «Как заниматься самовоспитанием» дав узагальнену програму самовиховання:

1.Цілеспрямованість — головна риса характеру. Обрати мету життя так, щоб принести користь людям, розвивати свої сили і здібності, щоб совість була чистою, а поведінка гідною.

2.Працелюбність — умова будь-якого успіху в житті, Лінощі — родина всіх пороків.

3.Мужність — це уміння жити по совісті, говорити правду в очі, не боятися при зіткненні з труднощами або злом...

4.Вимогливість до себе і самокритичність — це шлях пізнання себе і умова самоповаги. Право вимагати від інших має лише той, хто вимогливий до себе.

5.Людинолюбство — співчуття, жалість, взаєморозуміння, вміння прийти на допомогу всім, кому це потрібно. Без цієї якості людина не здатна ні на дружбу, ні на справжню любов.

6.Оптимізм, упевненість у собі та у своєму майбутньому. Хто всім незадоволений, той всім неприємний.

7.Допитливість, бажання все знати і всьому навчитися. Але, пізнаючи світ, пізнавайте й самих себе.

8.Уміння мислити, кмітливість — головна достойність розуму...

9.Самостійність — уміння жити і працювати без підказування та опіки інших. Це і є відповідальність за особисті справи й дії.

10.Потреба в самовихованні — уміння розвивати свої сили і здібності, використовуючи для цього своє навчання, свою працю і постійне самотренування, самовправи.

Наводить автор і приклади девізів життя людини:

Жодного дня без доброї справи!

Що можуть інші, можу І я!

Сподіваючись, не чекай, а дій!

Уміти жити — означає вміти працювати.

Люби справу — і вона зробить тебе кращим.

Боротися із злом — боротися за себе.

Запропонуй школярам доповнити або змінити цю програму у відповідності з їхніми цілями, потребами, інтересами.

8.До газети надійшов лист від старшокласника Сергія:

«Мені 17 років, скоро закінчу школу. Але, що зміниться в моїй долі? Мене всі звуть «важким», і я дійсно палю, в мене довге волосся. Раніш займався спортом, добре вчився, а потім все, — кінець. Почалося з того, що я поступово втрачав авторитет у ровесників. Чому? Тому, що в мене відкопилені вуха — «локатори». Тепер, правда, я маю авторитет і прізвисько «Лохматьій», яке мені дали «важкі

58

Розділ 1. Предмет педагогіки та питання теорії виховання

хлопці», з якими я тепер ходжу. Але, коли б ви знали, як мені хочеться закричати: «Навіщо ти живеш, Сергію?» Я чув, що роблять пластичні операції. Я вас дуже прошу допомогти мені зробити пластичну операцію, щоб ліквідувати мої дефекти. Клянуся, що після операції кину палити, а головне — таке життя.»

Дайте відповідь Сергію.

СЛОВНИК теми

Структура (компоненти)— цільовий; виховного процесу —змістовний;

операційно-діяльнісний;

аналітико-результативний.

Мета, ідеал — всебічний гармонійний розвиток особистості.

Мета національного

— формування громадянина України, якому

виховання молоді

притаманна національна самосвідомість,

України

розвинена духовність, моральна, художньо-ес-

 

тетична, правова, трудова, фізична, екологіч-

 

на, економічна культура, розвиток індивідуаль-

 

них здібностей і таланту особистості.

Стратегічні і тактичні

— формування свідомості, почуттів, волі,

цілі, спрямовані

моральної поведінки тощо.

на виховання певного

 

Індивіда

 

Цілі самовиховання

— самодіяльність, спрямована на саморозви-

 

ток, самореалізацію.

Принципи виховання

— система вимог, які визначають мету, зміст,

 

методи і форми організації виховання.

Література

1.Декларация прав ребенка// Народное образование. — 1993. — № 5.—С. 22—24.

2.Конвенция о правах ребенка // Народное образование. — 1993. — № 5. — С. 24—40.

3.Державна національна програма «Освіта» («Україна XXI століття) // Освіта. - 1993. - № 44—46. - С. 2, 4.

4.Киричук О.В. Концепція виховання підростаючих поколінь суверенної України // Рідна школа. — 1991. — № 5.

5.Киричук О.В- Основні принципи і структура організації виховного процесу в школі // Рідна школа. — 1991. — № 12. — С. 3—11.

1.3.Змістовнийкомпонентвиховногопроцесу

59

6.Кочетов Л.И., Верцинская Н.Н. Работа с трудними детьми. — М., 1986.

7.Сухомлинский В.А. О воспитании. — М., 1978.

8.Педагогіка (під ред. М.Д. Ярмаченка. — Розділи 2, 3, 4, 6.

9.Подласньїй И.П. Педагогика. — М., 1999. — Темьі 3, 4, 5, 6.

10.Харламов И.Ф. Педагогика. — М., 1997. — Розд. З, 4, 5.

11.ЩурковаН. Чтожетакоевоспитание?//Воспитаниешкольников.—1989.—

6. — С. 33—45.

1.3. ЗМІСТОВНИЙ КОМПОНЕНТ ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ

Удержавних документах з питань національної освітньої політики визначені пріоритетні ідеї змісту виховання особистості: ідеї свободи, рівності, національної і особистої гідності; формування працелюбності, взаємодопомоги і самодисципліни; бережливості; ставлення до свого життя і життя інших людей як до вищої цінності та ін.

З гуманістичних позицій визначено завдання змісту виховання в «Конвенції про права дитини». У статті 29 говориться: «Освіта дитина повинна бути спрямована на: а) розвиток особистості, талантів, розумових і фізичних здібностей дитини в їх повному обсязі; б) виховання поваги до прав і основних свобод, а також принципів, які проголошені у Статуті ООН; в) виховання поваги до батьків у дитини, їх культурної самобутності, мови, до національних цінностей країни, в якій дитина мешкає, країни її походження, і до цивілізацій, відмінних від її власної; г) підготовку дитини до свідомого життя у свідомому суспільстві в дусі поро-

зуміння, миру, терпіння...; д) виховання поваги до оточуючої природи1.

Засобом реалізації цих завдань є засвоєння індивідом основ культури як сфери духовного життя людей, що сприяє формуванню здібностей особистості самостійно виробляти принципи своєї діяльності, поведінки, спілкування, орієнтуючись на кращі зразки загальнолюдської та національної культури. Тому метою відбору змісту виховання особистості школяра є формування інтелектуальної, моральної, екологічної, політичної, правової, економічної, комунікативної, естетичної, фізичної культури, а також культури праці, сімейних стосунків та ін.

Моральне виховання школяра Питання теми:

1.Учомусутьморальноговиховання,моральноїкультуриособистості?

2.Які шляхи формування моральної культури школяра?

3.Якіумовисприяютьуспіхуморальноговихованняшколярів?

«Наровное обраїование». — 1993. — № 5. — С. 24—40.

60

Розділ І. Предмет педагогіки та питання теоріївиховання

Моральне виховання — це цілеспрямований процес взаємодії вихователів і вихованців, спрямований на оволодіння школярами моральною культурою, яка визначає ставлення школярів до навколишнього світу.

Моральна культура — цс найголовніший компонент духовного життя людини, який характеризує її досягнення в оволодінні основами моралі як сукупності принципів, вимог, норм, правил, які регулюють дії в усіх сферах її життя, у формуванні моральної свідомості, розвитку моральних почуттів, виробленні звичок моральної поведінки особистості.

Моральні норми — це система вимог, які визначають обов'язки людини по відношенню до оточуючого світу, зразки, які не тільки орієнтують поведінку особистості, але й дають можливість оцінювати й контролювати її. Слово «мораль» прийшло із Франції (тогаїе — моральність), а до Франції — з Давнього Риму (тогаііз — моральний). У словнику В. Даля визначається як «правила для волі та совісті».

Вимоги до поведінки людини сформульовані в десяти заповідях «Ветхого завіту», серед яких:

1 - Не роби собі кумира і ніякого зображення того, що на небі зверху

іщо у воді нижче землі, — не схиляйся перед ними і не служи їм.

2.Поважай батька і матір твою, щоб продовжити дні твої на землі...

3.Не вбивай.

4.Не прелюбодій.

5.Не проголошуй брехливого свідоцтва на ближнього твого.

6.Не бажай домівки ближнього твого1.

Вимоги представлені також у двох заповідях Ісуса («Евангелие»). Друга з них говорить: «Полюби ближнього твого, як самого себе»г.

Таким чином, моральні норми закріплені в таких поняттях, як: добро, обов'язок, совість, гідність, справедливість, щастя, зміст життя та інше, які визначають характер поведінки людини.

Поняття «добро» відбиває все те позитивне, що спрямоване на благо людей. Тому добро служить засобом моральної оцінки вчинків, дій, стосунків між людьми. Але по-справжньому вчинок хороший, якщо його мета, мотив, результати є позитивними. Протистоїть добру зло, тобто згубна, ворожа людині діяльність. Розкриваючи сутність поняття «добро», В.О. Сухомлинський пише: «Добро — це думка, помножена на волю, тільки за цієї умови матимемо непримиренність до зла, — а не і є сама суть добра. Те,

Дстская библия. — Стокгольм. 1990. — С. 102. Там же. — С. 400.

/.3. Змістовний компонені виховного процесу

61

що повинно стати моральною серцевиною твоєї особистості, — моральна чистота, благородність, непримиренність до зла — залежить від того, як ідея добра стає твоїм переконанням, суттю твоєї душі — твоєю органічною потребою застосувати на кожному кроці мірку оцінки того, шо відбувається у світі... Мета виховання заключається в тому, щоб, морально вдосконалюючись, людина в своїх взаємовідносинах з іншими людьми перемагала зло»1.

/Обов'язок — припускає певні зобов'язання людини, виконання уких виходить із складних стосунків між. людьми, усвідомлення своїх прав і обов'язків по відношенню до Батьківщини — громадянський обов'язок, до сім'ї — сімейний обов'язок та ін. Але ці обов'язки повинні бути усвідомлені особистістю і виконуватися за внутрішнім покликом. В.О. Сухомлинський писав: «Обов'язок перед Батьківщиною — святиня людини. Від нас, батьків та матерів, від вихователів залежить, щоб кожний юний громадянин дорожив цієї святинею, як дорожить чесна людина своїм добрим Ім'ям, гідністю своєї сім'ї. Громадянські думки, почуття, переживання, громадянський обов'язок, громадянська відповідальність — це основа людської гіднр'сті»2.

Совість — почуття і свідомість моральної відповідальності за свою поведінку та вчинки перед оточуючими людьми. Це внутрішня самооцінка своїх вчинків, емоційне хвилювання, внутрішній суддя, спонукач доброго вчинку.

Честь — визнання вчинків, дій людини, її заслуг, що проявляється в шануванні, авторитеті і в той же час у прагненні людини до визнання і високої оцінки з боку оточуючих, похвали, популярності (честолюбство чи марнолюбство).

Гідність — передбачає усвідомлення особистістю своїх високих моральних якостей і повагу їх у самому собі, тобто усвідомлення особистістю своєї цінності (національна гідність, власна гідність). «Щоб стати справжньою людиною, — говорив В.О. Сухомлинський, — учень повинен перш за все поважати самого себе, без цієї поваги, без любові до краси в самому собі немислима людська культура, немислима і нетерпимість до всього, що принижує людину... Це не самомилування, а гордість, чиста віра в добрий початок у самому собі»3.

Поняття «щастя» безпосередньо пов'язане з розумінням людиною сенсу життя, бо воно визначається як стан морального задоволення, задоволення власним життям. Для одних щастя в тому, щоб кохати і бути коханим, мати сім'ю, дітей, хороших друзів, для

Сухошинський В.О. Як виховати справжню людину. Твори в 5-ти т. — Т. 2 — К.,

1976. - С. 230.

Сухомлипский В.А. О поспитаний. — М., 1975. — С. 219. Сухоміинский В.А.О поспитаний. — М.. 1975. — С. 28.

62

Розділ /. Предмет педагогіки та питання теорії виховання

інших — мати матеріальний достаток тошо, тобто щастя конкретної людини визначається сенсом її життя, її потребами.

Для давнього філософа Епікура, моральний ідеал — мудрець, філософ, який знаходиться поза мирськими турботами і мужньо переносить страждання. Етика Платона будується на тому, що душа людини поділяється на розум, волю, чуттєвість. Доброчесністю розумного є мудрість, волі — мужність, чуттєвості — помірність.

Можна говорити про «споживчу» мораль, в основі якої — насолода, володіння речами, як сутність і зміст людського життя, «нігілістичну» мораль, яка характеризується спрямованістю на певне заперечення моральних і культурних цінностей суспільства. Ця мораль здебільшого знаходить вияв у зовнішніх формах: у задерикуватій поведінці, манерах одягатися тощо.

Образно відбиті різні життєві позиції людей у поемі А. Вознесенського «Ода». У шостій частині поеми поет вступає в діалог з чорним вороном:

...Внезапно черньїй ворон примешался к разговорам,

вспьіхнув синими очами, он сказал:

«А на фига?!» Я вскричал: «Мне жаль вас, птица,

человеком вам родиться б, счастье вьісшее трудиться, полпланетьі раскроя...»

Он сказал: «А на фига?!» «Будешь тьі — великий ментор, бог машин, зкспериментов,

будешь бронзой монументов знаменит во все края...»

Он сказал: «А на фига?!» «Уничтожив олигархов, тьі настроишь агрегатов,

демократией заменишь короля и холуя...»

Он сказал: «А на фига?!» Я сказал: «А хочешь — будешь

спать в заброшенной избушке, утром пальчики девичьи будут класть на губьі вишни, глушь такая, что не сльїшна

ни хвала, и ни хула...» Он ответил: «Все — мура...

жизнь бьіла — а на фига?!»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]