Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ТПК.doc
Скачиваний:
190
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
655.87 Кб
Скачать

7. Дискурс у сфері "паблік рілейшнз"

"Паблік рілейшнз" - це новий тип комунікаційної діяльності, тому для нього ще навіть немає україномовного відповідника. Це комунікація у сфері взаємовідносин суспільних інституцій з громадянами. До неї відносяться споживачі інформації як за межами цих інституцій, так і в них самих, тобто взаємодія зі своїми співробітниками теж належить до царини "паблік рілейшнз".

Найчастіше до "паблік рілейшнз"- дискурсу відносять створення позитивного іміджу як інституцій, так і окремих людей. Відповідний радник угорського прем'єр-міністра каже в своєму інтерв'ю: я займаюся не тим, "що" сказати, а тим, "як" це сказати. Радники з "паблік рілейшнз" – дискурсу змінили, приміром, зовнішність німецького канцлера Г.Коля: окуляри, зачіску, крій піджака. Все це заради того, щоб рівень довіри до політичного діяча був найвищим. До речі, для німців – це рівень людини, у якої можна, не боячись, купити автомобіль, який вже був у вжитку. Тому спеціаліст з "паблік ршейшнз" – дискурсу стежить за всім: як виглядає політичний лідер, як він себе поводить на людях, як він виступає у засобах масової інформації. Згадаймо, що останні соціологічні опитування в Україні показують, що люди збираються голосувати не за партії, а за особисті якості тих чи інших лідерів. Відповідні спеціалісти є обов'язковими на Заході для всіх: від папи римського до американського президента.

"Паблік рілейшнз" – дискурс включає в себе й організацію прес-конференцій, виставок, презентацій. Такий спеціаліст має добре орієнтуватися в специфіці кожного з каналів масової комунікації, вміти зробити інтерв'ю, буклет, статтю.

Сфера "паблік рілейшнз" – дискурсу наперед готується до особливостей інформаційної поведінки у випадках екстремальних ситуацій. Це ситуації "відоме невідоме" (тобто аварії, які можна прогнозувати) та "невідоме відоме" (тобто аварії, які наперед важко уявити, на кшталт підсипаного якимсь божевільним ціаністого калію в ліки). Створюється наперед список усіх можливих аварій, виділяється спеціальна група, заздалегідь моделюється поведінка у реальних ситуаціях. Тому коли така аварія скоїться, конкретна інституція або фірма починає працювати у режимі, який завчасно був опрацьований її співробітниками, й для них практично немає невідомих ситуацій.

Тексти, які створюються у сфері "паблік рілейшнз", мають чітко відповідати майбутньому каналу комунікації, нормам такого тексту й нормам такого каналу, типу аудиторії, на яку розрахований подібний текст.

"Паблік рілейшнз" як спеціальність виникає у США ще в довоєнний час. І поступово набирає ваги. Кожна фірма має таких співробітників, котрі працюють з громадськістю. Стають дедалі більшими політичні завдання у сфері "паблік рілейшнз". Вибори останніх років на всіх рівнях у США стали активно використовувати знакові (рекламні) матеріали, а не суто новини, до чого звикли ми. Причому ці рекламні матеріали можуть бути як позитивними, так і негативними, коли йдеться про супротивників. У відповідь опоненти витрачають свій час на те, щоб спростувати цей негатив, замість того, щоб нарощувати свій позитив.

"Паблік рілейшнз"- дискурс може створювати позитивний імідж і цілої країни. Від іміджу країни на світовому рівні залежать її відносини з іншими країнами. Якщо створено негативний імідж, його досить важко потім зробити іншим. Тому питаннями іміджу слід

займатися від самого початку на професійному рівні. До речі, й боротьба з чутками теж належить до царини "паблік рілейшнз"1.