Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ТПК.doc
Скачиваний:
190
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
655.87 Кб
Скачать

2. Причини винесення комунікації в окремий предмет

  1. Інформація перетворилася в глобальний невичерпний ресурс людства, яке вступило в нову епоху розвитку цивілізації – епоху інтенсивного освоєння цього інформаційного ресурсу.

Доктор історичних наук професор Кашлев відзначає наступне: „В основі процесу стрімкого насичення суспільства новітніми інформаційними технологіями коштує те, що я вважаю самим головним із того що відбувається на Землі – це неймовірне прискорення приросту знань. Саме головне, що зараз відбувається у світі – це неймовірні темпи приросту сумарних знань людства. У 70-і роки ХХ століття обсяг знань людства збільшувався вдвічі раз у 10 років. У 80-і роки –раз у 5 років. До кінця 90-х років практично щороку подвоюється обсяг знань людства».

2. Розвиток інформаційних технологій. Ідея, що інформацію можна розглядати як щось самостійне, виникла разом з новою наукою – кібернетикою, що довела, що інформація має безпосереднє відношення до процесів керування і розвитку, що забезпечує стійкість і виживаність будь-яких систем.

Таким чином другою причиною винесення комунікації в окремий предмет – це розвиток інформаційних технологій.

3. Управлінська функція комунікації. З найдавніших часів життя людини залежала не тільки від його здатності добувати їжу, але не в меншій мірі і від того, наскільки швидко і повно він одержував інформацію (наприклад, про небезпеку) і наскільки швидко на неї реагував. На цю управлінську сторону – дотепер не звертали належної уваги.

Оскільки люди для того, щоб жити і виробляти матеріальні блага, вступають у певні виробничі відносини, тоді біологічна активність, спрямована на забезпечення виживання, і трансформується в більш високий рівень – соціальну активність.

У результаті аналізу інформації про взаємодії з зовнішнім середовищем психіка людини формувала розуміння того, що прискорення інформаційних процесів, посилення комуникативності і цілеспрямованих взаємодій підвищує живучість індивіда, популяції, соціальних систем. Це привело до наростання (інтенсифікації) інформаційних процесів у людському суспільстві.

З найдавніших часів стійкість політичної системи будь-якої держави залежала від того, наскільки швидко і повно політична еліта одержувала інформацію (наприклад, про небезпеці) і наскільки швидко на неї реагувала.

У результаті аналізу інформації про зміни у зовнішньому середовищі політична еліта вживало заходи по збереженню стійкості політичної системи своєї держави.

4. Розвиток комунікативних засобів та інтенсифікація інформаційних процесів.. Не припиняється донині, боротьба за швидкість і ефективність передачі інформації привела до розвитку засобів передачі інформації: друкарство – телеграф – телефон – радіо – телебачення – комп'ютер – Інтернет.

Першим технологічним досягненням, що мало величезне суспільне і культурне значення, був винахід у 15 столітті Гуттенбергом друкованого верстата з використанням рухливих металевих літер (у місті Майнце).

У 1847 році був винайдений телеграф. Уперше стало можливим передавати інформацію на великі відстані з величезною швидкістю.

Революційним винаходом, що змінив спосіб обміну інформацією, став винахід телефону. Апарат Белла, запатентований їм 10 березня 1870 року, виявився першою особистою інформаційно-комунікативною технологією.

Винахід радіо в 1895 році Поповим привело до можливості початку глобального інформаційного впливу на психіку людей на величезних відстанях.

У першій половині 20 століття почалося впровадження телебачення. А потім з'явилися персональні комп'ютери й Інтернет.

Як відзначалося на семінарі «Глобалізація інформаційного простору: виклики і нові можливості для Росії», що пройшов 13 квітня 2000 року в Центрі стратегічних розробок, у доповіді міністра РФ по зв'язку й інформатизації Реймана:

«50 років тому, якщо ви хотіли переслати 30 сторінок тексту на відстань 5 тисяч кілометрів, то вам треба було б приблизно 10 днів і коштувало б це близько 30 доларів за послуги поштового зв'язку. 20 років тому ви б, напевно, дотримувались послуг факсу. Це зайняло б у вас приблизно 1 годину, і вартість складала 50 доларів.

Сьогодні, якщо говорити про найкращі мережі передачі даних, на це потрібно 3 секунди і вартість складе близько 3 центів.

Отже, за останні 50 років швидкість передачі інформації збільшилася в 300000 разів і складає 3 секунди, вартість упала в 1000 разів і склала 3 центи. І це відкриває самі широкі можливості для ефективного проведення комунікативних процесів (насамперед у політичній сфері)».