Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №1. Всуп до фізіології. Фізіологія збудл...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
34.01 Кб
Скачать

Лекція №1 Фізіологія як наука. Фізіологія збудливих тканин. Питання до теми:

  1. Фізіологія як наука.

  2. Про здоровя і хворобу.

  3. Механізми регуляції фізіологічних функцій. Гомеостаз.

  4. Ритмічність фізіологічних функцій.

  5. Фізіологія збудливих тканин.

Фізіологія (від грец. фізіс — природа, логос — вчення) — наука, що вивчає закономірності функціонування живих організмів й окремих їх структур (клітин, тканин, органів і функціональних систем). З погля­ду фізіології, функція — це специфічна діяльність органа або системи. Приміром, функція м'язової тканини — скорочення, нейрона — збуд­ження і гальмування.

Фізіологія — експериментальна наука. Експерименти, що прово­дять на тваринах, можуть бути гострими або хронічними. Гострі дослі­ди полягають у тому, що досліджується функція будь-якого ізольова­ного органа (його частини). Для цього під наркозом здійснюють відпо­відну операцію, а потім проводять необхідне дослідження (ін. віво). Ор­ган можна виділити з організму, і дослідження проводять(ін. вітро). Хро­нічний експеримент полягає в тому, що під час операції тварину лише готують до подальшого дослідження (уживляють датчик, виводять фістулу тощо). Це дає змогу надалі проводити дослідження багаторазо­во й на не наркотизованій тварині. Основоположником цього методу вважають великого російського фізіолога Павлова (1849—1936).

Однак результати, отримані після дослідження тварин, не завжди можна повністю переносити на людину, оскільки функції деяких орга­нів і систем можуть відрізнятися не лише кількісно, а й якісно. Остан­німи десятиліттями з'явилася можливість для широкого кола дослі­джень на людях (основна їх умова — абсолютна нешкідливість для здо­ров'я) через упровадження великої кількості різноманітних приладів, що дають змогу фіксувати різні функціональні параметри організму і його окремих органів. Приклад: (АПК ПСІ – ВЕКТОР – ДІАКОР).

Фізіологія — одна з найважливіших базових дисциплін, яка вивчає функції органів і систем здорової людини. Без знання функцій здорово­го організму неможливо встановити їхнє порушення, а отже, правиль­но визначити шляхи лікування, оскільки більшість хвороб насамперед виявляються порушенням функціонування. Фізіологія вивчає не лише власне функції, а й механізми їхньої регу­ляції залежно від потреб організму в конкретних умовах існування.

Організм людини — це єдине ціле, що складається з клітин, тканин, органів. Можна простежити динаміку зміни функціональних проявів на рівні різної структурної організації організму. Так, клітини (принаймні переважна їх більшість) виконують практично всі функції живого: роз­множуються, здійснюють обмін речовин і мають механізми для саморе­гуляції цих процесів.

Тканини втрачають деякі функції, властиві кліти­ні, але зате при диференціюванні зростає функціональна їх спеціаліза­ція, унаслідок чого функції стають більш досконалими.

Органи, що складаються з кількох тканин, ще більше спеціалізуються на виконанні певних функцій, водночас втрачаючи чимало властивостей клітин, на­приклад, повністю втрачають здатність розмножуватися. Об'єднання органів у функціональні системи сприяє подальшій функціональній спеціалізації (дихання, виділення, травлення тощо). Більшість органів здатні об'єднуватися у функціональні системи з іншими органами й ра­зом з тим зберігати здатність утворювати нові функціональні системи, але вже з іншими органами.

Висока спеціалізація функціональних сис­тем потребує значної "сторонньої" регуляції своїх функцій. З'явилися відповідні системи регуляції: нервова, гуморальна, імунна. Вони забез­печують не лише функціональне об'єднання різних органів, а й форму­вання цілого організму.

По суті, функції цілого організму — це по­вернення на новому рівні до різноманіття функцій живого, властивих окремій клітині. Крім того, на рівні цілого організму відбувається об'єд­нання зазначених трьох систем регуляції, широкий їх взаємозв'язок.