Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Soc_kafedr_posibnyk

.pdf
Скачиваний:
651
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.61 Mб
Скачать

Соціальна структура та соціальна стратифікація суспільтва

підхід – поділ суспільства на страти за їх соціальноекономічним статусом.

Розглядаючи третє питання, акцентуйте увагу на тому, що зміна положення людей у соціальному просторі отримала назву соціальної мобільності. Переважання висхідної соціальної мобільності, тобто переміщення у верству чи клас з більш високим соціальним престижем, є ознакою відкритості суспільства та засобом розв’язання соціальних суперечностей. Каналами мобільності є армія, церква, школа, політичні і професійні організації, інститути, сім’я і шлюб. Подумайте, представники яких професій в Україні мають можливості швидкої висхідної соціальної мобільності.

Особливу увагу слід приділити стратифікації в сучасній Україні, порівняти її специфіку за часів Радянського Союзу і в дореволюційній Україні. Слід також мати уявлення про маргіналізацію та падіння життєвого рівня широких прошарків населення, слабкість позиції середнього класу, а також особливості соціальної мобільності.

Запитання та завдання для самоконтролю

1.Чим різняться між собою поняття „класова структура” та „соціальна структура”?

2.Назвіть основні елементи та зрізи соціальної структури.

3.Розкрийте сутність функціональної теорії нерівності К. Девіса й У. Мура.

4.За якими ознаками утворюються соціальні групи? До яких соціальних груп Ви належите?

5.Поміркуйте про взаємозв’язок чотирьох сфер суспільства на конкретних прикладах (наприклад, невиплата зарплати комусь із членів родини і його політичні симпатії).

71

Соціологія

6.Охарактеризуйте класифікації соціальних груп за ознаками (ідентичностями), розмірами, формальністю, тривалістю існування, важливістю.

7.Чому дослідження соціальної стратифікації є однією з найголовніших галузей соціології?

8.Назвіть типи стратифікаційних систем.

9.Що таке соціальний статус та як він визначається?

10.Який взаємозв’язок способу життя зі статусними характеристиками?

11.Які існують підходи до пояснення причин соціальної нерівності?

12.Назвіть 10 найбільш престижних, на Вашу думку, статусів. Поясніть свій вибір.

13.Чому в сучасних розвинених суспільствах існує бідність?

14.Які фактори впливають на рівень мобільності?

15.Які соціальні бар’єри характерні для сучасної України?

Завдання для самостійного опрацювання

1.У часи Арістотеля й Платона вищий клас був наділений величезними привілеями, він постійно зловживав своєю владою. А що відбувається сьогодні? На Ваш погляд, що-небудь змінилося в цьому питанні за дві з половиною тисячі років?

2.Питання про приватну власність порушувалося в історії соціальної думки неодноразово. Багато мислителів вважали її джерелом нерівності й соціального зла, пропонуючи скасувати її. А що Ви думаєте із цього приводу? Чи покращаться взаємини між людьми, якщо приватну власність замінити суспільною? Аргументуйте свою точку зору.

3.Опишіть спосіб життя, доходи, житлові умови, купівельні можливості двох соціальних класів (або двох прошарків) за вільним вибором.

72

Соціальна структура та соціальна стратифікація суспільтва

4.Використовуючи життєвий досвід і опитавши своїх батьків, близьких і друзів, складіть узагальнений соціальний портрет: представників вищого класу; представників середнього класу; представників нижчого класу.

5.Проаналізуйте, як на поведінці людей і їхньому способі життя позначається класове становище?

6.Існують дві протилежні точки зору на бідність. Одні вважають: чим більше багатих, тим більше жебраків. Інші заперечують: чим більше багатих, тим багатше населення в цілому, отже, менше бідних і нужденних. А як думаєте Ви? Обґрунтуйте свою точку зору.

7.Розпитайте своїх батьків і старших родичів про те, як відбувалася в них соціальна мобільність, якими каналами вони користувалися для сходження нагору.

8.Спробуйте визначити коло професій, сфер зайнятості, які в даний час відкривають найбільші можливості вертикальної мобільності. Які короткострокові та довгострокові перспективи цих груп?

9.З названих нижче критеріїв стратифікації виділіть чотири найважливіші: родинні зв’язки, національність, релігія, стать, освіта, спосіб життя, престиж, сімейний стан, доход, вік, ідейні переконання, влада, здоров’я, рівень культури, партійна приналежність, темперамент, ораторські здібності.

10.Соціологи спостерігають зміну престижу різних професійних груп. Деякі професійні групи, які раніше мали високий престиж, але виявились погано адаптованими до ринкової економіки, „опустилися” нижче по соціальній драбині. Ступінь престижу інших соціальних груп, навпаки, значно зріс. Наведіть приклади професійних груп, чий престиж значно змінився останнім часом. Охарактеризуйте ці зміни.

73

Соціологія

11.Звернемось до стратифікаційної системи України. Як, на вашу думку, виглядає геометрична модель стратифікаційної системи України в сучасних умовах? В чому полягають особливості цієї моделі, з чим вони пов’язані, якими факторами визначаються? Які основні ознаки виділення страт можна визначити для України ХІХ ст., радянського періоду, сучасного етапу?

12.Давши пояснення, що таке соціальна мобільність, проаналізуйте, до якого виду соціальної мобільності можна віднести той чи інший соціальний процес:

а) студент, відчуваючи дискомфорт у групі, переходить із дозволу деканату в іншу групу; б) студент, отримавши три двійки на іспитах, відраховується з університету;

в) студент за відмінне навчання та активну громадську діяльність відзначається іменною стипендією й обирається до ради університету; г) студент, працюючи офіціантом у вільний від

навчання час, переходить на роботу до іншого ресторану, бо він знаходиться ближче до його місця проживання; д) студент випускного курсу, який працює у вільний

від навчання час за плаваючим графіком на одній із фірм менеджером-стажером, після отримання диплома спеціаліста був зарахований у цій фірмі на посаду менеджера; є) студент випускного курсу за результатами рейтингу

серед 28 студентів упродовж усього терміну навчання отримує сімнадцятий рейтинг, через це позбавляється права вступу до магістратури, про яку мріяв на першому курсі.

74

Соціальна структура та соціальна стратифікація суспільтва

Теми рефератів

1.Місце середнього класу в соціальній структурі суспільства.

2.Теорія соціальної стратифікації в історії соціології.

3.Соціальні конфлікти в сучасних умовах.

4.Теорія соціальної мобільності П.Сорокіна.

5.Регіональні спільноти сучасної України.

6.Бідність у сучасному суспільстві.

7.Міграційні процеси в сучасній Україні.

8.Характерні ознаки та особливості соціальної структури українського суспільства.

9.Студентство як окрема соціально-демографічна спільнота.

10.Соціальна нерівність: проблеми виникнення та можливості усунення.

Тематика ІНДЗ (есе, творчі роботи)

1.Напишіть свою соціальну автобіографію, визначивши, в полі дії яких соціальних інститутів ви перебували від народження, в чому виявлявся їхній вплив на вас.

2.Підготуйте есе за темою: „Чому в сучасних розвинених суспільствах існує бідність”

3.Соціологічний аналіз трансформації соціальної структури сучасного українського суспільства.

4.Охарактеризуйте соціальний статус Вашої родини.

5.Підготуйте творчу роботу: «Студентство та його соціальна роль у суспільствах перехідного типу».

75

Соціологія

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Основна:

1.Барвінський А.О. Соціологія: Курс лекцій для студентів вищих навчальних закладів. – К., 2005. – С.

158-188.

2.Вебер М. Основние понятия стратификации // Человек и общество: Хрестоматия. – К., 1995. – С. 85-106.

3.Куценко О.Д. Общество неравних. Классовий анализ неравенств в современном обществе: Опыт зап. социологов. – Харьков, 2000.

4.Практикум з соціології. Навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти / За ред. В.М.Пічі. – Львів, 2004. – С. 84-88, 92-112.

5.Сірий Є.В. Соціологія: загальна теорія, історія розвитку, спеціальні та галузеві теорії. – К., 2007. – С. 86-112.

6.Соціологія: Навч. посібник / За ред. С.О.Макєєва. – К., 2008. – С. 139-191.

7.Юрій М.Ф. Соціологія. – К., 2005. – С. 137-193.

8.Штомпка П. Понятие социальной структури: попитка обобщения // Соиологические исследования. – 2001. – № 9. – С. 3-13.

9.Сурмін Ю.П., Євдокимова В.В. Тенденції осмислення бідності в класичній та сучасній науці // Український соціум. – 2007. – № 5 – 6. – С. 129-136.

10.Коваліско Н.В. Динамічні аспекти соціальної стратифікації: специфіка соціальної мобільності // Український соціум. – 2007. – № 1. – С. 7-15.

Додаткова:

1.Аитов Н.А. Понятие „социальная структура” в современной социологии // Соиологические исследования. – 1996. – № 8. – С. 36-38.

76

Соціальна структура та соціальна стратифікація суспільтва

2.Анурин В.Ф. Проблемы эмпирического измерения социальной стратификации и социальной мобильности // Соиологические исследования. – 1993. – № 4. – С. 87-97.

3.Беляева Л.А. В поисках среднего класса // СоцИс. – 1999. – № 7. – С. 100–109.

4.Бєлєнок О.А. Поселенська диференціація як чинник соціальної нерівності в Україні // Український соціум. – 2006. – № 1(12). – С. 17-24.

5.Войтович С. Проблема соціальних інститутів в соціології // Соціологія: теорія, методи, маркетинг. –

1999. – № 2. – С. 14-20.

6.Головаха Е.И., Панина Н.В. Основные этапы и тенденции трансформации украинского общества: от „перестройки” до „оранжевой революции” // Избранные труды по социологии: В трех томах. – Том І. Вопросы теории, методологии, технологии социологического исследования и профессиональной этики / Сост., ред., вступ. статья Е.И.Головахи. – К., 2008. – С. 131–156. (Соціологія: теорія, методи, маркетинг. – 2006. – № 2. – С. 32-51).

7.Коваліско Н., Савчинський Р. Багатовимірний аналіз соціальної стратифікації сучасного українського суспільства (регіональний аспект) // Соціологія: теорія, методи, маркетинг. – 2007. – № 3. – С. 5-37.

8.Коваліско Н.В. Методологічні засади соціологічного аналізу трансформації соціальної структури українського суспільства // Український соціум. – 2006.– № 1(12). – С. 42-52.

9.Лисюк Н.Р. Середній клас як активний суб’єкт соціаьних трансформацй в Україні // Український соціум. – 2006. – № 1(12). – С. 65-72.

10.Макеєв С. Соціальні інститути: класичне тлумачення

йсучасні підходи до вивчення // Соціологія: теорія, методи, маркетинг. – 2003. – № 4. – С. 5-20.

77

Соціологія

11.Оксамитна С., Бродська С. Соціальний клас як чинник диференціації життєвих шансів // Соціологія: теорія, методи, маркетинг. – 2004. – № 4. – С. 24-42.

12.Патракова А. Структурні складові відчуття місця в соціальній ієрархії // Соціологія: теорія, методи, маркетинг. – 2008. – № 3. – С. 119-135.

13.Прибиткова І. Трудові мігранти у соціальній ієрархії українського суспільства: статусні позиції, цінності, життєві стратегії, стиль і спосіб життя // Соціологія: теорія, методи, маркетинг. – 2003. – № 1. – С. 109124.

14.Симончук О. Робітничий клас в Україні: хроніка втрат // Соціологія: теорія, методи, маркетинг. –

2005. – № 4. – С. 5-25.

ЗРАЗКИ ТЕСТІВ Варіант І

1.До великих соціальних груп належать:

А) класи; Б) нації;

В) професійні групи; Г) усі відповіді правильні.

2.Вкажіть спільноти, які не належать до малих соціальних груп:

А) сім’я; Б) студентська група;

В) група філателістів; Г) нація.

3.Студентська академгрупа – це приклад:

А) великої соціальної групи; Б) малої соціальної групи; В) неформальної групи; Г) соціальної агрегації.

78

Соціальна структура та соціальна стратифікація суспільтва

4.Хто є засновником класового підходу щодо соціальної структури суспільства:

А) Е.Дюркгайм; Б) Т.Парсонс; В) К.Маркс; Г) М.Вебер.

5.Який напрям соціології розглядав суспільство як продовження та вищий продукт природи:

А) позитивістсько-натуралістична соціологія; Б) функціоналізм; В) „розуміюча” соціологія.

6.Приклад вторинної соціальної групи:

А) сім’я; Б) перехожі, що очікують зеленого світла світлофора на вулиці;

В) студентська академгрупа; Г) колектив студентів і викладачів певного навчального закладу.

7.Категорія „маргінал” вживається соціологами для означення:

А) „нетипових” представників певної соціальної групи; Б) людей і груп, які втратили зв’язок із суспільством; В) залежно від контексту правильними можуть бути обидві відповіді.

8.Спільність людей, яких поєднує взаємодія з комунікатором, який володіє інформацією та доводить її до цієї спільності, називається:

А) мала соціальна група; Б) соціальна організація; В) аудиторія; Г) натовп.

79

Соціологія

9.Соціологія досліджує особистість як суб’єкт соціальних відносин, виділяючи в ній:

А) культурні відмінності; Б) унікальні, індивідуальні риси характеру та поведінки;

В) психологічні особливості; Г) соціально-типові характеристики; Д) усі варіанти правильні.

10.Проста, недиференційована соціальна структура:

А) традиційного суспільства; Б) індустріального суспільства; В) інформаційного суспільства.

Варіант ІІ

1.Стратифікаційні системи, які базуються на набутих статусах особистості і передбачають можливість достатньо високої соціальної мобільності, вважаються:

А) відкритими стратифікаційними системами; Б) закритими стратифікаційними системами.

2.Хто з відомих соціологів-класиків уважав, що стратифікація в суспільстві може бути трьох видів – економічна, політична, професійна:

А) М. Вебер; Б) П. Сорокін; В) Т. Парсонс.

3.Поняття „соціальна мобільність” уведено в науковий обіг:

А) Т. Парсонсом; Б) П. Сорокіним; В) П. Бурдьє; Г) М. Вебером.

80

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]