Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Soc_kafedr_posibnyk

.pdf
Скачиваний:
646
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.61 Mб
Скачать

Соціологія сім’ї та гендерні дослідження

ТЕМА 7. СОЦІОЛОГІЯ СІМ’Ї ТА ГЕНДЕРНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

1.Сім’я та шлюб як соціологічні категорії.

2.Функції, форми та теорії сім’ї. Основні тенденції функціонування сім’ї на сучасному етапі.

3.Особливості гендерної соціології як галузі соціології.

Ключові поняття: сім’я, шлюб, життєвий цикл сім’ї, розлучення, репродуктивна поведінка, гендер, фемінність, маскулінність, сексизм, гендерна соціалізація.

Сім’я – інститут, що переважно створює культуру і впливає на неї. Всюди, де б ви не опинилися, сьогодні, так само як і вчора, справедливе твердження: сім’я – першооснова будь-якого суспільства. Сім’я – це не тільки результат найелементарніших природних емоцій людини (любові, ненависті, сексуальності, прагнення, самотності, емоцій, пов’язаних із покаранням, жертовністю, релігійними поглядами і т.ін.). Це також основна „територія”, на якій відбувається виробництво і відтворення поколінь, виховання і, врешті-решт, інституціоналізація людини.

Соціологія сім’ї – це галузь соціології, що вивчає формування, розвиток та функціонування сім’ї, шлюбносімейних відносин у конкретних культурних і соціальноекономічних умовах.

Найважливішими об’єктами вивчення соціології сім’ї є шлюб і сім’я. Сім’я – це форма спільності людей, яка складається з чоловіка і жінки, поєднаних шлюбом, їх дітей, а також, в окремих випадках, з інших осіб, пов’язаних з першими кровноспорідненими зв’язками. Шлюб (від старослов’ян. сьлюб – дати урочисту обіцянку, «слюбитись» – домовитись) – історично обумовлена, санкціонована й регульована суспільством форма відносин між чоловіком і жінкою, що визначає їх права і обов’язки стосовно один одного та дітей.

121

Соціологія

На сучасному етапі можна виділити такі основні функції

сім’ї: репродуктивну, виховну (соціалізаційну), економічну і побутову, первинного соціального контролю, духовноемоційну, організації та проведення дозвілля, сексуальну.

У соціології існує велика кількість класифікацій форм сім’ї. Наведемо лише декілька з них. За кількістю подружжів сім’ї поділяються на моногамні та полігамні.

Моногамна сім’я – це шлюб між одним чоловіком і однією жінкою. Полігамія – шлюб між одним чоловіком і декількома індивідами: 1) шлюб між одним чоловіком і декількома жінками – полігінія (багатоженство). 2) шлюб між однією жінкою і декількома чоловіками – поліандрія (багатомужжя). 3) груповий шлюб – між декількома чоловіками і жінками.

З точки зору сфери вибору подружжя шлюби поділяються на ендогамні (взяті в межах власної спільноти) та екзогамні (між представниками різних груп). Це приводить до виникнення двох видів сім’ї: соціальногомогенної (однорідної) та соціально-гетерогенної (різнорідної). За даними соціологів, гомогенні сім’ї складають 70% від загальної кількості сімей.

За структурою влади сім’ї бувають авторитарними

та демократичними (є також поділ на патріархальну, матріархальну та егалітарну сім’ї). Сім’я, що складається з подружньої пари та їх дітей, тобто з двох поколінь, називається нуклеарною (від лат. Nucleus – ядро), або простою сім’єю. Нуклеарна сім’я є зараз найтиповішою в індустріальних країнах. Сім’я, яка об’єднує дві або більше простих сім’ї із спільним господарством і при цьому складається з трьох або більше поколінь – прабатьків, батьків і дітей (онуків), називається розширеною сім’єю.

Теорії сім’ї дозволяють з’ясувати місце сім’ї в житті суспільства, з одного боку, і місце сім’ї в житті окремого індивіда, з іншого. Серед найбільш поширених варто згадати конфліктну та психоаналітичну. Значного поширення з початку ХХ ст. набула теорія кризи сім’ї.

122

Соціологія сім’ї та гендерні дослідження

Науковці звертають увагу на значну кількість змін у функціонуванні сім’ї. Це поява нових її форм, зростання кількості розлучень, малодітність, створення сім’ї у старшому віці. Слід зауважити, що дана теорія викликала критику багатьох науковців, і функціонування сім’ї впродовж ХХ століття є доказом того, що альтернативи їй людство не виробило. Саме тому серед соціологів сім’ї існують два табори, дві парадигми – парадигма кризи сім’ї, представники якої вважають, що сім’я не виконує своєї найважливішої функції – народження та виховання дітей, і парадигма модернізації, представники якої вважають, що сім’я пристосовується до соціальних змін, акцент з одних функцій переноситься на інші – зокрема, зростає значення психотерапевтичної функції.

Третє питання присвячене розгляду природи та моделей людської статевої поведінки та аналізу складної природи статевих відмінностей. Гендерні студії увійшли до наукового обігу в західноєвропейських країнах, США і Канаді на початку 80-х років XX ст. Вважається, що вперше термін «гендер» був запроваджений в науковий обіг американським психоаналітиком Робертом Столлером у праці «Стать і гендер: про розвиток мужності та жіночності» (1968). «Гендер» він розглядав як поняття, що виражає психологічні, соціальні, культурні особливості, незалежні від тих, що тлумачать біологічну стать. Тому необов’язково пов’язувати буття жінки з «жіночністю», а буття чоловіка з «мужньою» поведінкою. Такий підхід був підтриманий багатьма соціологами, він започаткував новий напрям соціальних досліджень – гендерних. Тепер цей термін вживається в різних значеннях: як позначення статі – «соціальна стать»; як очікування того, що повинні робити чоловіки та жінки.

Сучасні гендерні дослідження головну увагу зосереджують не стільки на проявах генедру, скільки на механізмах його відтворення. Такий підхід передбачає певну відмінність між чоловічим та жіночим варіантом

123

Соціологія

виконання соціальних ролей, тобто певну статево-рольову диференціацію, яка виявляє себе у:

статево-віковому поділі праці;

специфіці процесів гендерної соціалізації;

сімейній статевій стратифікації;

особливих моделях (нормах) поведінки;

розподілі реальних прав та обов’язків.

Гендерна соціологія – галузь соціології, що вивчає закономірності диференціації чоловічих і жіночих ролей, статеві відмінності на всіх рівнях та їх вплив на людське існування, співіснування, на особливості соціальної організації, специфіку чоловічої та жіночої соціальних спільнот.

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ

СІМ’Я ЯК СОЦІАЛЬНИЙ ІНСТИТУТ І МАЛА СОЦІАЛЬНА ГРУПА

1.Сім’я як об’єкт вивчення соціології. Форми, функції, структура сім’ї.

2.Основні тенденції функціонування сучасної сім’ї.

3.Проблеми становлення та функціонування молодої сім’ї. Соціально-психологічні особливості студентської сім’ї.

4.Сучасні гендерні дослідження та їх проблематика.

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ

При вивченні першого питання варто звернути увагу на те, що об’єктом вивчення соціології сім’ї є сім’я як унікальна соціокультурна система, що в будь-якому суспільстві має подвійну природу. Відповідно існують два підходи до сім’ї як об’єкта вивчення. В межах першого – макросоціологічного підходу – сім’я розглядається як соціальний інститут, з точки зору іншого – мікросоціологічного – як мала соціальна група, що має свої закономірності функціонування і розвитку.

124

Соціологія сім’ї та гендерні дослідження

Розглядаючи сім’ю як соціальний інститут, доречно звернути увагу на такі критерії: цілі інституту, його функції по відношенню до суспільства, інших інститутів та особистості, норми, що підтримуються даним інститутом, ролі, що виконують індивіди, які включені відповідно до їх статусів та зразків поведінки.

Аналізуючи сім’ю як малу соціальну групу, слід досліджувати стосунки між індивідами, які складають сім’ю. В межах мікросоціологічного підходу вивчаються мотиви та причини розлучень, динаміка подружніх взаємин, характер стосунків між батьками та дітьми, тобто акцент робиться на проблемах міжособистісної взаємодії в межах сім’ї.

Згадайте, які науки займаються вивченням сім’ї і в чому специфіка соціологічного аналізу даного соціального інституту і малої соціальної групи.

При підготовці першого питання варто звернути увагу на функції сім’ї, причому відокремити функції сім’ї щодо особистості та щодо суспільства. Розглядаючи класифікації форм сім’ї, „приміряйте” їх на прикладі батьківської сім’ї.

При розгляді другого питання з’ясуйте загальносвітові тенденції, які спостерігаються у функціонуванні сімей в більшості країн. Зокрема, статистичні дані та результати соціологічних досліджень свідчать про масову нуклеаризацію, зростання кількості незареєстрованих шлюбів, нестабільність сімей, що знаходить прояв у високому рівні розлучень, збільшенні кількості неповних сімей, глобальній тенденції до малодітності тощо.

Прихильники парадигми модернізації розглядають всі зміни, що відбуваються із сім’єю, як прояви прогресивних неминучих процесів, які мають місце в суспільстві. Темпи змін у сім’ї відстають від темпів змін у суспільстві (наприклад, процеси урбанізації, емансипації жінок і дітей тощо).

Представники парадигми кризи сім’ї трактують нові тенденції у функціонуванні сім’ї з точки зору невиконання нею важливих функцій, зокрема репродуктивної та

125

Соціологія

соціалізаційної. Сутність кризи сім’ї полягає в зниженні цінності шлюбу, сім’ї з дітьми, єдності всіх сімейних поколінь.

Особливу увагу студентам варто звернути на аналіз особливостей функціонування сучасних сімей в Україні. Визначте, чим вони зумовлені, у чому полягають ці відмінності.

При розгляді третього питання слід звернути увагу на те, що поняття „молода сім’я” потребує уточнення. Дослідники, як правило, в основу визначення пропонують покласти віковий критерій або стаж спільного життя.

Доцільно зауважити, що молода сім’я привертає особливу увагу науковців унаслідок надзвичайної важливості першого періоду життєвого циклу сім’ї, оскільки саме в цей проміжок часу закладаються основи майбутнього сім’ї, формуються зразки виконання сімейних ролей, поділ влади, взаємовідносини з друзями і батьками подружжя, з’ясовується психологічна сумісність шлюбних партнерів, відбувається розподіл домашніх обов’язків, визначаються способи поведінки та шляхи виходу з конфліктних ситуацій, репродуктивні орієнтації, а також основні форми сімейного дозвілля і багато іншого. Це стадія формування індивідуальних стереотипів спілкування, узгодження систем цінностей та вироблення загальної світоглядної позиції. Крім того, саме молода сім’я має найбільший демовідтворювальний потенціал.

Аналізуючи особливості студентських сімей, слід пояснити, чому вони стабільніші за інші типи. Варто провести власне дослідження найважливіших проблем студентських сімей, із результатами якого ознайомити колег на семінарському занятті.

У четвертому питанні доречно зауважити, що традиційна соціологія в основному орієнтувалася на чоловіків

іїхні проблеми та майже не досліджувала соціальну поведінку

ідосвід жінок. Студенти повинні ознайомитись з основними поняттями гендерної соціології; орієнтуватися на осмислення проблем і перешкод, що стоять перед чоловіками і жінками як представниками певної статі. При цьому слід проаналізувати,

126

Соціологія сім’ї та гендерні дослідження

які статеворольові стереотипи існують в нашому суспільстві, а також якими засобами вони поширюються. Студенти повинні розуміти, що гендерна асиметрія у суспільстві заважає особистісній реалізації як чоловіків, так і жінок.

Запитання та завдання для самоконтролю

1.Що вивчає соціологія сім’ї?

2.Що ви розумієте під структурою сім’ї?

3.Назвіть етапи життєвого циклу сім’ї.

4.Які проблеми вивчаються при розгляді сім’ї як соціального інституту і як малої соціальної групи?

5.Як ви ставитесь до дошлюбного співжиття?

6.Чому в сільській місцевості шлюби стабільніші?

7.Які сім’ї стабільніші: ті, що ґрунтуються на коханні, чи ті, де домінує розрахунок?

8.Проаналізуйте основні тенденції та проблеми розвитку сучасної української сім’ї.

9.Поясніть, у чому полягає складність процесу адаптації в перші роки спільного подружнього життя.

10.Що являє собою гендерна соціологія? Чи можна вести мову про проблеми не лише „жіночі”, але й „чоловічі”?

11.Які чинники визначають гендерний розподіл у суспільстві?

12.Як відбувається процес гендерної соціалізації?

13.Дайте визначення гендерної стратифікації. Наведіть приклади виключно чоловічих соціальних інститутів нашого суспільства, переважно чоловічих соціальних інститутів, сфер відносної рівноваги статей, сфер із перевагою жінок.

127

Соціологія

Завдання для самостійного опрацювання

1.Як Ви вважаєте, ослаблення впливу сім’ї та родинності на шлюбний вибір, розповсюдження фактичних шлюбів свідчать про перебудову ціннісно-мотиваційної структури шлюбної поведінки чи є ознаками кризи шлюбу та сім’ї? Поясніть свою думку.

2.У наведеній таблиці вказані основні сфери сімейної діяльності. Вкажіть відповідні їм функції сім’ї. Розкрийте їх зміст. Заповніть таблицю.

Сфера діяльності сім’ї

Соціальні

Індивідуальні

 

функції

функції

Репродуктивна

 

 

Сексуальна

 

 

Соціалізації

 

 

Первинного

 

 

соціального контролю

 

 

Соціально-статусна

 

 

Дозвільна

 

 

Емоційна

 

 

Економічна

 

 

3.Використовуючи вивчений теоретичний матеріал та результати соціологічних досліджень, проведених Українським інститутом соціальних досліджень, проаналізуйте, які проблеми у стосунках між батьками та дітьми найбільш типові для сучасної української сім’ї.

4.З лібералізацією статевих відносин, що спостерігається останнім часом в Україні, пов’язаний ранній початок статевого життя підлітків при низькій культурі статевого виховання. Нижній поріг початку статевих відносин в Україні знизився до 12–13 років. Проаналізуйте соціальні наслідки цих процесів.

128

Соціологія сім’ї та гендерні дослідження

5.За даними статистики, кількість абортів в Україні в півтора разу перевищує кількість народжень. „Лідерами” в цьому питанні є Запорізька, Луганська, Харківська області, м. Київ та Автономна Республіка Крим. Проаналізуйте соціальні наслідки цього явища, а також спробуйте пояснити соціально-культурні причини регіональних особливостей у цьому питанні.

6.Проведіть у своїй групі (на курсі, на факультеті або в інших мікрогрупах і колективах) невелике опитування, спрямоване на з’ясування місця та ролі батька (татуся) в життєдіяльності сім’ї. Спробуйте визначити основні обов’язки батька, його постійні заняття та захоплення вдома. Потім узагальніть та підготуйте короткий виступ з даної проблеми.

7.Дані вітчизняних соціологів (і не лише вітчизняних) свідчать про те, що діти сьогодні стали менш прив’язаними до батьків (татусів), не завжди вважають їх авторитетними. Висловіть свою думку з цього приводу. Назвіть причини такого становища.

8.Проаналізуйте сутність та роль гендерних стереотипів, тенденцію до їх змінювання в сучасному суспільстві. Опишіть сучасні прояви гендерних стереотипів.

9.Чому жінці важче зробити кар’єру? Опишіть думки і переконання, які існують у суспільстві й у роботодавців стосовно можливостей професійного зростання чоловіків і жінок.

10.Опишіть який-небудь випадок з Вашого життя, що вплинув на Ваше розуміння або відчуття себе чоловіком або жінкою. Пригадайте будь-які обставини вашого дитинства, коли ви засвоїли ті чи інші уявлення про відмінності гендерних ролей. В якому віці це відбувалось?

129

Соціологія

Теми рефератів

1.Студентська сім’я: за і проти.

2.Молода сім’я як об’єкт соціології.

3.Сімейні конфлікти та стабільність сім’ї.

4.Взаємодія поколінь у сім’ї.

5.Сім’я як інститут виховання.

6.Сучасні тенденції у сфері сексуальної поведінки.

7.Сімейна політика в розвинутих країнах (на прикладі окремих країн чи регіонів).

8.Соціологічні дослідження сімейної проблематики в сучасній Україні.

9.Зміна структури гендерних ролей у сучасній сім’ї.

10.Роль мас-медіа у формуванні гендерних стереотипів.

Тематика ІНДЗ (есе, творчі роботи)

1.Складіть схему генеалогічного дерева своєї родини до п’ятого коліна.

2.Підготуйте есе на тему: «Соціальні наслідки зростання кількості позашлюбних сімей».

3.Підготуйте есе на тему: «Соціальні наслідки заробітчанства для окремих сімей та для інституту сім’ї в Україні».

4.Підготуйте таблицю „Основні форми сім’ї”.

5.Складіть порівняльну таблицю етапів та напрямів фемінізму.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Основна:

1.Социология семьи: Учебник / Ред. А. И. Антонов. – М.: ИНФРА-М, 2005. – 640 с.

2.Гіденс Е. Соціологія. – К., 1999.

3.Лукашевич М.П., Туленков М.В. 4. Спеціальні та галузеві соціологічні теорії: Навч. посібник. – К.,

1999.

130

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]