Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Soc_kafedr_posibnyk

.pdf
Скачиваний:
646
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.61 Mб
Скачать

Методика і техніка соціологічних досліджень

ТЕМА 9. МЕТОДИКА І ТЕХНІКА СОЦІОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

1.Сутність та види соціологічного дослідження.

2.Програма соціологічного дослідження.

3.Методи та методологія соціологічного дослідження.

Ключові поняття: емпіричне дослідження, програма , мета, об’єкт, предмет, проблема, завдання, понятійнокатегорійна структура, моделювання, гіпотеза, планування, методологія, методика дослідження.

Емпіричне дослідження – це система логічно послідовних методологічних, методичних і організаційнотехнічних процедур, пов'язаних між собою єдиною метою: отримати достовірні дані про явище, що вивчається, або процес для їх наступного використання на практиці. Вибір виду дослідження диктується характером поставленої мети і висунених завдань.

Залежно від того, який критерій береться за основу класифікації, виділяють декілька видів емпіричного дослідження. За глибиною аналізу соціальної проблеми і масштабу охоплення подій розрізняють пробне, описове і аналітичне дослідження. За вживаним методом збору даних розрізняють опитування, спостереження, аналіз документів, експеримент. За метою дослідження – вивчається статика або динаміка явища – виділяють два види соціологічного дослідження: точкове і повторне. За об'ємом охоплення об'єкту дослідження, вони діляться на суцільні і вибіркові. За місцем проведення в соціології і антропології виділяють польові (природні), а в соціальній психології як польові, так і лабораторні дослідження.

Програма соціологічного дослідження – науковий документ, який регламентує всі етапи, стадії підготовки, організації та проведення соціологічного дослідження.

161

Соціологія

Програма виконує роль стрижня соціологічного дослідження.

До головних компонентів програми відносять вихідну методологічну парадигму – світоглядну позицію дослідників, яка обумовлює методи, логіку та результати соціологічного дослідження. Другим компонентом програми є мета дослідження, яка об'єднує інтереси вчених та замовників. Недостатня з'ясованість або відмінність у трактуванні мети дослідження може спричинити значні розбіжності між дослідниками та замовниками у процесі виконання робіт та тлумаченні результатів.

Третій компонент програми становлять категорії об'єкт, предмет та проблема соціологічного дослідження. Без осмислення проблеми наукова і практична значимість дослідження дорівнюватиме нулю. Тому, вихідним у співвідношенні цих трьох категорій є поняття проблема, яка визначає рівень та характер соціальних протиріч. Предмет соціологічного дослідження – конкретизований проблемою цілісний фрагмент соціальної реальності. Об'єкт соціологічного дослідження – будь-який аспект, рівень чи зріз соціального явища, спроможний науковими методами сприяти пізнанню досліджуваного предмета.

Четвертий компонент програми – завдання дослідження, які поділяють на основні та допоміжні, першота другорядні, тобто є ієрархізованими засобами досягнення мети.

П'ятий компонент – понятійно-категорійна структура дослідження. Цей етап формування програми дуже відповідальний щодо забезпечення змістовності дослідження, він є своєрідним методологічним гарантом достовірності й надійності соціологічної інформації.

Шостий компонент – моделювання шляхів вирішення

досліджуваної проблеми. Моделювання – процес формування уявлень про досліджувану проблему у формі

162

Методика і техніка соціологічних досліджень

образів, схем чи знаків, які дали б змогу аналізувати цю проблему та вишукувати засоби її вирішення.

Сьомий компонент програми – вироблення гіпотез дослідження, тобто таких припущень, які, на думку дослідників, здатні пояснити сутнісні ознаки досліджуваного об'єкта.

Восьмий компонент програми – планування дослідницьких робіт. Найчастіше йдеться про вироблення стратегічного та робочого планів.

Дев'ятий компонент програми – вироблення методики дослідження, тобто сукупності програмно впорядкованих історичних, логічних, технічних, організаційних, інформаційних, процедурних та інших засобів, спрямованих на досягнення цілей і завдань соціологічного дослідження.

Десятий компонент програми – забезпечення зв'язку між усіма компонентами програми.

Останній компонент програми – підготовка звіту. Розрізняють проміжні та підсумкові звіти.

Методологією називають систему принципів дослідження, які використовуються в даній науці. У соціології вони визначені діалектичним підходом до об’єкта, що вивчається. А діалектика передбачає розгляд властивостей і характеристик об’єкта в їх різноманітних зв’язках і відносинах з іншими об’єктами, у розвитку та змінах. Принципи методології реалізуються за допомогою конкретних методик соціологічних досліджень.

Методика – сукупність технічних заходів, зв’язаних з методами дослідження, у тому числі система операцій, процедур, прийомів встановлення соціальних фактів, їх систематизації й аналізу. Сюди входять: методи збору первинної інформації; правила здійснення вибіркових досліджень; способи побудови соціологічних показників, а також методи, що розробляються іншими науками і використовуються в соціології.

163

Соціологія

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ:

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ПРОВЕДЕННЯ СОЦІОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

1.Характеристика основних видів соціологічного дослідження.

2.Сутність та основні структурні елементи програми соціологічного дослідження.

3.Анкета як основний інструмент дослідження. Основні вимоги до складання анкети.

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ

Сучасне соціологічне дослідження є доволі важливою і водночас складною справою, адже потребує серйозної і тривалої підготовки. Надійність і цінність отриманої інформації безпосередньо залежить від оволодіння правилами, технологією його підготовки і проведення. Для студентів інтерес має не тільки соціологічна інформація, але й методи її отримання, методика соціологічних досліджень. Для того, щоб повноцінно підготувати теоретичну частину цієї теми, радимо вам уважно прочитати матеріали підручника Паніної Н.В.

Технологія соціологічного дослідження: Курс лекцій / 2-е

видання, доповнене. – К., 2007. Там ви можете також знайти всі відповіді на контрольні запитання.

При підготовці до першого питання передусім слід усвідомити сутність та специфіку соціологічних досліджень. У зв’язку з цим необхідно звернути особливу увагу на зміст поняття „соціологічне дослідження”, його предмет і об’єкт, розглянути основні його види.

Залежно від завдань соціологічні дослідження поділяють на:

фундаментальні, які спрямовані на виявлення та аналіз соціальних тенденцій, закономірностей розвитку і пов’язані, як правило, з розв’язанням складних проблем суспільства та його масштабних складових частин;

164

Методика і техніка соціологічних досліджень

прикладні дослідження, які використовують для вивчення шляхів, форм та засобів удосконалення діяльності конкретних соціальних об’єктів;

комплексні дослідження, що проводяться з міждисциплінарної проблематики й поєднують елементи попередніх видів досліджень.

Розгляд другого питання доцільно розпочати з

констатації того, що будь-яке соціологічне дослідження починається з розробки програми, яка визначає логічну послідовність науково-аналітичної роботи творчого колективу.

Зміст та структура програми залежать від головної мети дослідницької діяльності. Програма соціологічного дослідження – це науковий документ, у якому логічно відображена схема переходу від теоретично-методологічного викладення проблеми до конкретного дослідження. У процесі розробки програми вирішуються питання визначення об’єкта, розробляються конкретні методики збору, обробки та аналізу отриманої емпіричної інформації.

При підготовці до семінарських занять намагайтеся проаналізувати основні методи збору соціологічної інформації. Під методами соціологічного дослідження розуміється техніка дослідження, яка використовується для вивчення соціального світу. Серед методів збору первинної інформації найпопулярніший метод опитування.

Висвітлюючи третє питання, слід пам’ятати, що

одним з найпоширеніших видів опитування є анкетування.

Анкета – тиражований документ, який містить певну сукупність запитань, сформульованих і пов’язаних між собою за встановленими правилами. Особливу увагу приділіть конструюванню анкети, її структурі, класифікації питань (за змістом, формою, функціями тощо).

Також зверніть увагу на правила формулювання запитань для анкети. У літературі висловлюється немало порад, правил та вимог до розробки запитань анкети. Принципи логічного аналізу запитань анкети дозволяють

165

Соціологія

відбраковувати, виключати грубі логічні помилки. Адже, якщо соціолог допускає помилки на етапі створення анкети, то вони додаються до тих неминучих помилок, які супроводжують процес формування вибірки, операціоналізації понять, збору та аналізу даних.

Хоча створення анкет до сих пір є в більшій мірі мистецтвом, ніж наукою, можна сформулювати ряд простих загальних правил, слідування яким дозволить досліднику бути впевненим в тому, що анкета буде зрозумілою учасникам опитування.

1.Перш за все запитання повинні бути недвозначними. Двозначне запитання припускає наявність у респондента не однієї відповіді на нього, а більше. Двозначні запитання – це, по суті, два запитання в одному. Запитання повинно бути лише про один предмет. Також не варто використовувати слова, що мають багато значень або інтерпретацій.

2.Кожне запитання повинно бути, наскільки це можливо, коротким та простим. Оптимальна довжина анкетного запитання має бути в межах від 11 до 26 слів.

3.У формулюванні запитань слід використовувати лише ті слова, які завідомо добре відомі респондентам. Варто запобігати використанню технічних термінів, сленгу і незвичної лексики, оскільки їх значення може бути не правильно витлумачене респондентами.

4.У запитаннях варто уникати подвійного заперечення.

5.Необхідно всіма можливими засобами уникати упередженості у формулюванні запитань. Неслід використовувати запитання, які підказують певну, наперед задану відповідь.

6.При складанні анкети і формулюванні запитань необхідно потурбуватись про те, щоб респондент повністю зрозумів питання та виразив свою думку.

7.Інколи респонденту важко відповісти на те чи інше

запитання, тому необхідно це передбачити і

166

Методика і техніка соціологічних досліджень

доповнити запитання такими варіантами відповіді, як: «важко відповісти», «не знаю».

8.Не варто переоцінювати свої можливості в передбаченні всіх можливих варіантів відповіді. Тому обдумайте, чи не варто додати до переліку варіантів відповідей на деякі закриті запитання таку позиція, як «інший варіант…».

9.Варто враховувати, що деякі запитання орієнтовані не на всіх, а лише на певну категорію опитуваних. Коли запитання розраховане не на всіх респондентів, а лише на деяких з них, варто передбачити фільтр.

10.Інколи варто подумати про те, чи не задіне запитання самолюбство респондента, його гідність, чи не викличе негативних емоцій.

11.На закінчення варто обдумати валідність шкали, на

якій розміщені варіанти відповідей.

Пам’ятайте, що анкетування є лише одним із методів опитування. Спробуйте порівняти його ефективність з іншими методами. Соціологічна практика виробила цілий комплекс методів збору соціологічної інформації: опитування, інтерв’ю, спостереження, експеримент, аналіз документів, експертна оцінка, тестування, фокус-групи, ведення бесіди тощо. Використання соціологом того чи іншого методу, в тому числі й анкетування, залежить від умов, місця і часу, мети і завдань дослідження, а також його виду.

Пам’ятайте, що ефективність будь-якого соціологічного дослідження залежить від того, наскільки соціолог чітко визначив для себе зміст соціальної проблеми, що досліджується, і, відповідно, від завдання, яке він прагне виконати за допомогою конкретного соціологічного дослідження.

167

Соціологія

Запитання та завдання для самоконтролю

1.Яку роль у соціологічному аналізі виконує емпіричне дослідження?

2.Назвіть і охарактеризуйте відомі вам типи соціологічного дослідження.

3.Що ви знаєте про програму соціологічного дослідження? Що вона відображає та в чому полягає її суть?

4.Назвіть відомі вам елементи структури програми соціологічного дослідження.

5.Вкажіть відомі вам вимоги до інструментарію дослідження.

6.Наведіть приклади відкритих, напіввідкритих та закритих питань анкети.

7.Сформулюйте гіпотезу соціологічного дослідження на будь-яку тему.

8.У чому полягають основні проблеми формування вибірки?

9.Охарактеризуйте види соціологічного опитування.

10.Перелічіть основні вимоги, що висуваються до запитань анкети.

Завдання для самостійного опрацювання

1.Проаналізуйте особливості кількісного та якісного аналізу за статтею Толстова Ю.Н. Количественный и качественный анализ: органическое единство или автономия // Социологические исследования. – 2004. – № 9. – С. 12–14.

2.Дослідіть специфіку формування запитань для соціологічної анкети за статтею Юзва Л.Л. Запитання соціологічної анкети: запитальні техніки VS. сенситив // Український соціум. – 2008. – № 2 (25). – С. 80–87.

3.Опишіть та проаналізуйте способи непрямого виміру соціальної поведінки.

168

Методика і техніка соціологічних досліджень

4.Визначте фактори, які, на ваш погляд, впливають на якість соціальної інформації.

5.Як ви вважаєте, в яких випадках доцільно використовувати анкетування? Поясніть свою думку.

6.Охарактеризуйте відмінності між соціальним та соціологічним дослідженням.

7.Дайте характеристику внутрішньота міждисциплінарним дослідження.

8.Спробуйте визначити, які спільні риси мають пошукове та пілотажне дослідження.

9.Знайдіть у літературі приклади монографічних досліджень.

10.Проаргументуйте переваги та недоліки вибіркового дослідження.

Теми рефератів

1.Програма соціологічного дослідження: розділи, компоненти, процедури.

2.Анкета соціологічного дослідження: призначення, структура, правила побудови.

3.Різновиди інтерв’ю та особливості їх застосування в соціологічному дослідженні.

4.Місце спостереження серед інших методів соціологічного дослідження.

5.Вимоги до забезпечення якості та надійності вибірки.

6.Проблема надійності даних опитування та шляхи її розв’язання.

7.Поняття моніторингу в соціології. Історія виникнення та галузі застосування.

8.Лонгітюдне дослідження як різновид соціологічного дослідження.

169

Соціологія

Тематика ІНДЗ (есе, творчі роботи)

1. Розробіть питання до анкети на одну з перелічених тем:

Доцільність запровадження Болонської системи в ЧНУ;

Соціальні проблем студентської молоді;

Характеристика молодіжної субкультури;

Соціальні проблеми вибору майбутньої професії;

Дозвілля студентів.

2.Дайте порівняльну характеристику кількісних і якісних методів у соціологічних дослідженнях.

3.Підготуйте реферативний огляд статті М. Міщенко „Дослідження впливу інтерв’юера на відповіді

респондента: результати методологічного експерименту” (Соціологія: теорія, методи, маркетинг. – 2005. – № 1. – С. 163–170).

4.Підготуйте реферативний огляд статті Ю. Качанова, Ю. Маркова „Методологические проблемы исследования смысловой и социальной структур социологического дискурса” (Журнал социологии и социальной антропологии. – 2004. – Т. 7. – № 5. – С. 59–74).

5.Підготуйте реферативний огляд статті Т.Зуб „О роли методологии в исследовательских практиках социологов (постановка проблемы)” (Методологія, теорія та практика соціологічного аналізу сучасного суспільства: Збірник наукових праць. Т.1. – Харків,

2006 – С. 321–324).

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Основна:

1.Бабосов Е.М. Прикладная социология: Учебное пособие. – Минск, 2000.

2.Батыгин Г.С. Лекции по методологии социологических исследований. – М., 1995.

3.Готлиб А. Введение в социологическое исследование: Учебное пособие. – М., 2005.

170

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]