Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bulava_Olimpiada_OSNOVA.doc
Скачиваний:
280
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.91 Mб
Скачать

8 Клас. Завдання теоретичного туру

1. Складіть текст уявної геологічної екскурсії від крайньої північної точки України, по прямій, - до крайньої південної точки України. Обґрунтуйте кількість зупинок – точок для опису перетнутих великих геотектонічних структур. Складіть текст опису геологічної будови на кожній із зупинок. Дайте коротку оцінку мінерально-сировинних ресурсів у межах цих геотектонічних структур.

2. Як впливає атмосферна циркуляція на відмінності клімату різних частин території України? Де приблизно розташовані метеостанції, якщо: а) середня температура найхолоднішого місяця вище 0°С; б) максимум опадів припадає на холодне півріччя, середня температура найтеплішого місяця на 9°С нижча, ніж у Ялті; в) середня температура повітря у січні за тривалий період спостережень становила –8°С; г) коефіцієнт зволоження більше 1, середня температура повітря у липні +17,5°С, у січні –4°С.

3. Доведіть, що походження озерних улоговин на території України залежить від впливу: а) ендогенних чинників; б) екзогенних чинників. Назвіть 6 типів озер різного походження (наведіть по 1-2 їх конкретних приклади, вкажіть райони найбільшого поширення озер цих типів).

Завдання практичного туру

  1. На контурній карті позначені перелічені нижче географічні об’єкти. Поставте його номер в першій колонці напроти характеристики відповідного географічного об’єкту, а в третій колонці – назву об’єкту.

Характеристика об’єкта чи території

Назва

Півострів

Одна з крайніх точок України

Перший в Україні природний національний парк

Височина

Найвищий грязьовий вулкан

Дельтове озеро (у перекладі з тюркської – “Цукрове”)

Острів-коса, на якому випадає найменша в Україні

середньорічна кількість атмосферних опадів

Залізорудний район

Найвища точка на Східноєвропейській рівнині (у межах України)

Родовище золота

Гірське пасмо й однойменний заповідник

Родовище кіноварі (ртутної руди)

  1. За допомогою загальноприйнятих умовних знаків виконайте простим олівцем план горба за пропонованим описом: «Горб овальної форми з абсолютною висотою 152 метри (на вершині якого встановлена геодезична башта), протягнувся із південного сходу на північний захід на 4,6 км, при найбільшій ширині 2,8 км. Його південно-західний схил крутіший, з висоти 40 м обривається до моря, місцями розчленований ярами. Протилежний схил більш покатий, порослий дубовим лісом. Верхня частина горба поросла чагарниками; крутий схил – сосновим лісом. Біля підніжжя південно-східного схилу горба розташоване джерельце. Від нього до вершини серпантином йде стежка. Від вершини вона йде прямо по азимуту 340одо підніжжя горба, який з півночі й заходу огинає річечка. Далі, через дерев’яний міст стежка веде луками за азимутом 45о».

Примітка: план виконайте у найдоцільнішому для розміщення на одній сторінці зошита масштабі. Основні горизонталі проводьте через 20 м.

3. Дерево бук найкраще росте у Карпатах при кількості атмосферних опадів 700 мм і більше, та при температурі найхолоднішого місяця вище -8 градусів. В яких інтервалах висот найкраще росте бук, якщо на висоті 200 метрів температура повітря в січні -2,6 градуса, а кількість опадів 600 мм? Із підйомом на кожні 100 метрів кількість опадів зростає на 25мм, а температура повітря знижується на 0,6 градуса. Хід вирішення запишіть і відобразіть графічно.

Т е с т и (максимальна оцінка – 20 балів)

Правильна відповідь ― одна (обведіть її кружком). Будь-які виправлення заборонені!

1. Яка частка атмосферних опадів, в середньому, потрапляє у річки України:

а) 64%; б) 44% в) 14%; г) 4%?

2. Відстань між двома населеними пунктами на карті масштабу 1:200 000 становить 12 см. Якою буде відстань між цими пунктами на карті масштабу 1: 1 000 000?

а) 60 см; б) 24 см; в) 24 мм; г) 60 мм; д) 6 мм.

3. Яка з перелічених пустель належить до типу “пустель туманів”:

а) Наміб; б) Калахарі; в) Гобі; г) Каракуми; д) Тар.

4. Височина, де на денну поверхню виходять найдавніші гірські породи (архей-протерозойського віку):

а) Донецька; б) Приазовська;

в) Середньоросійська; г) Волинська.

5. У рівновеликих проекціях карт: а) дуже спотворюються площі;

б) не спотворюється зображення площ;

в) спотворення площ незначне;

г) у різних частинах карт спотворення площ різне.

6. Яка із перелічених зон підвищеної сейсмічної активності розташована у межах розлому, по якому відбувається розтягування (розсування) двох блоків літосфери?

а) Передкарпатської; б) Закарпатської; в) Південно-Азовської; г) Кримсько-Чорноморської.

7. Найбільша частка снігового живлення характерна для місцевого стоку річок:

а) Полісся; б) Карпат; в) Південного Причорномор’я;

г) відрогів Середньоросійської височини; д) Закарпаття.

8. Найчисельніша в Україні є група озер за походженням улоговин:

а) тектонічних; б) старичних; в) залишкових; г) плесових; д) лиманних.

9. Головною причиною сезонних змін у природі є:

а) зміна відстані від Землі до Сонця;

б) незмінність нахилу земної осі під час обертання планети навколо Сонця;

г) зміна нахилу земної осі під час обертання Землі навколо Сонця;

д) обертання Землі навколо своєї осі.

10. Вплив якого баричного центру атмосфери на погоду України взимку упродовж останнього десятиліття суттєво зменшився?

а) Азіатського максимуму; б) Арктичного максимуму; в) Азорського максимуму; д) Ісландського мінімуму.

11. Яка з перелічених форм рельєфу зумовлена процесом карстоутворення:

а) каньйони; б) кари; в) карри; г) степові блюдця; д) ози ”.

12. Який вид корисних копалин не видобувається у межах Українського щита внаслідок відсутності його суттєвих запасів:

а) марганцева руда; б) каолін; в) буре вугілля; г) кам’яне вугілля; д) графіт.

13. У якої з перелічених річок України найбільший обсяг стоку припадає на холодне півріччя (переважають паводки взимку):

а) Південний Буг; б) Західний Буг; в) Деркул; г) Салгір; д) Десна.

14. “Блакитною пустелею” називають:

а) арктичні моря ;

б) внутрішньоматерикові моря тропічних широт;

в) антарктичні моря;

г) віддалені від берегів океанічні води тропічних широт;

д) океан біля прибережних пустель.

15. У яких гірських породах утворюються найдовші печери в Україні:

а) у вапняках; б) у гіпсах; в) у кам’яній солі; г) у крейді; д) у мергелях.

16. Ізолінії, які з’єднують точки з однаковою кількістю атмосферних опадів, називають:

а) ізогіпсами; б) ізотермами; в) ізокліном; г) ізогієтами; д) ізобатами.

17. На українській антарктичній станції “Академік Вернадський” (66 º 15' пд.ш., 64º 16' сх.д.) висота Сонця над горизонтом ополудні становить 18´. Визначте можливу дату і висоту Сонця в цей день ополудні в Києві (50º 30' пн.ш., 30º30' сх.д.), 2 бали:

а) 22 червня, 63о; б)22 грудня, 17о; в) 21 березня, 63о; г) 23 вересня, 40о30' д) 22 грудня, 40о30'.

18. Який масштаб плану, якщо ліс площею 20 га займає на ньому 80 см2 (2 бали):

а) 1:2500; б) 1:4000; в) 1:5000; г) 1:400.

9 клас

Завдання теоретичного туру

  1. Розкрийте суть проблем, пов’язаних з проведенням державних кордонів України на суходолі, та її виключної (морської) економічної зони. Охарактеризуйте регіональне геополітичне положення України. Які зміни в ньому простежуються впродовж останніх років?

2. Перелічіть загальні закономірності географічної оболонки. Наведіть по одному прикладові прояву кожної закономірності (у тому числі – на території України).

3. Геоекологічні проблеми, зумовлені паливною промисловістю в Україні (у тому числі її видобувними підприємствами), можливі шляхи їх вирішення.

Завдання практичного туру

1. Накресліть схему «Структура кольорової металургії України». У дужках нижче перелічіть основні центри розміщення кожної галузі. Ще нижче умовними значками (або підписами) позначте основні види сировини для її функціонування. Зліва від схеми вкажіть, яка сировина для розвитку кольорової металургії завозиться в Україну, а справа від схеми – види готової продукції (чи напівфабрикатів), які експортують підприємства цієї галузі.

2. Нанесіть на контурну карту за допомогою самостійно розроблених умовних знаків по два приклади міст України, які виконують різні суспільні функції.

3. Заповніть строчки чайнворду:

1

с

2

о

3

ц

4

і

5

а

6

л

7

ь

8

н

9

о

-

10

е

11

к

12

о

13

н

14

о

15

м

16

і

17

ч

18

н

19

а

20

21

г

22

е

23

о

24

г

25

р

26

а

27

ф

28

і

29

я

ЧАЙНВОРД

1. За формою державного правління Україна — ... 2. Сукупність засобів виробництва і людей, що приводять їх у дію становлять ... сили. 3. Форма організації виробництва. 4. Природні ресурси, які суттєво впливають на спеціалізацію рослинництва. 5. За галузевою структурою господарства Україна є індустріально- ... країна. 6. Сукупність підприємств, які виробляють якісно однорідну продукцію. 7. В Україні найбільш високо слід оцінити ... ресурси. 8. Один із чинників розміщення підприємств промисловості. 9. Найбільший центр кольорової металургії. 10. Суспільно-географічний район. 11. ... залізорудний басейн. 12. Галузь харчової промисловості яка має сезонний характер виробництва. 13. Форма організації виробництва. 14. Галузь рослинництва. 15. Галузь промисловості. 16. Найбільший промисловий центр Полтавщини. 17.Обласний центр, в якому розташований комбінат по виробництву хімічних волокон. 18. Один із видів транспорту. 19. Область із найбільшою густотою населення. 20. Промисловість поділяється на дві групи: а) ...; б) легка і харчова. 21. Зосередження, скупчення переважно міських поселень. 22. Місто, у якому розташована АЕС. 23. Технічна культура, яку вирощують переважно на Поліссі. 24. Історико-географічний регіон. 25. Форма власності. 26. Суспільно-географічний район, у якому найбільш розвинений лісопромисловий комплекс. 27. Сировина для хімічної промисловості, яка видобувається на Заваллівському родовищі. 28. Головний зовнішньоекономічний партнер України. 29. Галузь невиробничої сфери.

Тести

Правильна відповідь ― одна (обведіть її кружком). Будь-які виправлення заборонені! Оцінка – 1 бал.

1. Яку частину від площі суходолу Землі приблизно становить територія України?

а) 1/44; б) 1/88; в) 1/225; г) в) 1/607

2. Яка область України є найменшою за площею:

а) Чернівецька; б) Чернігівська; в) Рівненська; г) Івано-Франківська

3. Яка область України є найменшою за густотою населення (менше 39 чол./км2):

а) Чернівецька; б) Чернігівська; в) Рівненська; г) Херсонська

4. Порівняно з 1990 р. у галузевій структурі промисловості значно (майже в 3 рази) зросла частка:

а) харчової б) паливної; в) хімічної г) машинобудування; д) легкої промисловості.

5. Сукупність засобів виробництва і людей, що приводять їх у дію становлять:

а) ВНП; б) трудові ресурси; в) продуктивні сили; г) економічно активне населення; д) господарство.

6. Дубові ліси сформувалися на ґрунтах:

а) дерново-підзолистих; б) сірих лісових; в) чорноземах типових; г) буроземах.

7. Які характеристики не відносяться до серединно-океанічних хребтів:

а) розташовані на межах літосферних плит;

б) у центральних частинах розташовані рифтові западини;

в) відбувається розсування земної кори;

г) затягується один блок земної кори під інший блок.

8. Яка з пустель не вкладається у загальний ряд за розташуванням і переважаючим чинником утворення:

а) Західна Сахара; б) Каліфорнійська пустеля; в) Атакама; г) Руб-Ель-Халі; д) Наміб.

9. 21 березня висота Сонця ополудні над крайньою північною точкою України становить:

а) 38º ; б) 52º ; в) 44º ; г) 61º ; д) 69º .

10. На яких широтах у сонячний день тінь від дерева, або вертикально поставленого стовпчика ніколи не може бути орієнтована строго на південь?

а) між південним тропіком і південним полярним колом;

б) між північним полюсом і північним полярним колом;

в) на екваторі;

г) між північним полярним колом і північним тропіком;

д) між північним тропіком і екватором;

11. Природний заповідник “Казантипський” розташований:

а) у Кримських горах; б) Карпатських горах;

в) Керченському півострові; г) Тарханкутському півострові.

12. Як називають субтропічний степ у Південній Америці:

а) пампа; б) прерія; в) сельва; г) льянос; д) кампос.

13. Виміряна на плані відстань становить 7,7 см. В якому масштабі виконаний план, якщо ця відстань на місцевості становить 770 м.

а) 1: 100; б) 1: 1000; в) 1: 10000; г) 1: 7770; д) 1: 5929

14. Який район розвитку чорної металургії України працює на власній залізній руді:

а) Приазовський; б) Донецький; в) Центральний; г) Придніпровський.

15. Головним чинником у розміщенні виробництва цинку є:

а) сировинний; б) паливний; в) трудових ресурсів; г) водний;

д) науково-технічний; е) транспортний; ж) електроенергетичний.

16. Який із міжгалузевих промислових комплексів України э найбільш сформованим:

а) металургійний; б) машинобудівний; в) агропромисловий; г) хіміко-лісовий.

17.Частка якого виду транспорту в Україні найбільша у вантажообігу:

а) автомобільного; б) морського; в) залізничного; г) трубопровідного.

18. Який вид корисних копалин видобувають, переважно, із розсипних родовищ:

а) марганцеві руди; б) титанові руди; в) самородну сірку; г) самородну мідь; д) каолін.

19. В якій області України найбільший відсоток сільського населення (47%)?

а) Закарпатська; б) Рівненська; в) Чернівецька; г) Херсонська

20. Які географічні координати має місто, якщо Сонце в ньому сходить на 11 годин 28 хвилин пізніше, ніж на 180о д., а висота Полярної зірки становить 48о ?

а) 42о пн.ш., 8о сх.д.; б) 42о пн.ш., 8о зх. д; в) 48о пн.ш., 8о сх.д.;

г) 48о пн.ш., 172о сх.д.; д) 42о пд.ш., 172о сх.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]