Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bulava_Olimpiada_OSNOVA.doc
Скачиваний:
278
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.91 Mб
Скачать

11 Клас

Завдання 1. Чорна металургія - галузь промисловості, що виробляє конструктивні матеріали для інших галузей, перш за все - машинобудування. Особливо велика роль чорної металургії була до епохи НТР, коли країни проходили аграрно-iндустрiальний етап розвитку.

На сучасному етапі НТР значення галузі дещо зменшилося (у зв`язку зi зменшенням матерiаломiсткостi продукції, витісненням сталi легкими сплавами i пластмасами). Змінилися i чинники розмiщення галузі та її географія.

До епохи НТР головним чинником розмiщення підприємств галузі був сировинний. Спочатку вони розміщувалися у кам’яновугільних басейнах, а потім акцент розмiщення змістився у бік залізорудних басейнів, або до шляхів між родовищами кам`яного вугілля i залізної руди. Тому бiльшiсть старих металургійних районів iндустрiальних країн розташовані поблизу залізорудних або кам’яновугільних басейнів (наприклад, Донецький i Придніпровський в Україні). У розвинених країнах випуск сталi в останні десятиліття дещо скоротився. Але завдяки впровадженню нових технологій (електро- i порошкова металургія, безперервна розливка сталi тощо) тут виробляються якiснi спецсталi та складні види прокату.

Нові металургiйнi підприємства у розвинених країнах наближаються до споживача (центрів машинобудування), тому орієнтуються або на металобрухт (електрометалургiйнi мiнi-заводи), або на високоякісну імпортну залізну руду i розміщуються з урахуванням транспортного чинника - переважно поблизу морських портів: Бремен (Німеччина), Генуя (Iталiя), Дюнкерк (Франція), Кобе (Японія). Японія, Iталiя, Південна Корея - країни, які майже не мають власної сировини, а їх заводи працюють на довiзнiй руді поблизу портів.

Тенденціями розмiщення галузі є: у високорозвинених країнах - наближення до споживача, розвиток мiнi-електрометалургiйних заводів, виробництво якісної сталi, винесення підприємств по первинній переробці сировини, виробництву чавуну i масових сортів сталi у країни Східної Європи та країни, що розвиваються (частка останніх у виробництві продукції чорної металургії зростає).

Очевидно, що за зазначених умов не всі металургійні комбінати розташовувались би в нині існуючих районах розвитку чорної металургії. З урахуванням сучасних реалій значно менша їх кількість була б у Донбасі, більша – у Придніпров’ї (наприклад, в районі м. Комсомольська) й портових містах України (наприклад, у Керчі).

Завдання 2. На це питання однозначно відповісти не можна. З одного боку, впродовж другої половини ХХ століття вплив сировинного чинника зменшувався у зв’язку зі зменшенням матерiаломiсткостi продукції, розвитком транспорту. З другого боку, на початку ХХІ століття, зокрема, у зв’язку з високими темпами індустріального розвитку Китаю, Індії та інших країн помітно зріс дефіцит мінерально-сировинних (перш за все – паливно-енергетичних) ресурсів. Очевидно, це може вплинути на розвиток світового господарства.

Завдання 3. Електроенергетика - галузь промисловості, яка об`єднує підприємства по виробництву різних видів електроенергії i її транспортування. Біля 2/3 електроенергії в свiтi вироблялось на ТЕС, біля 1/5 - на ГЕС i 1/6 - на АЕС (17%), менш 1% - на альтернативних джерелах енергії, і ця частка поступово зростає. В Україні майже по 1/2 виробництва електроенергії припадає та ТЕС і АЕС, біля 1/20 - на ГЕС. У зв’язку з подорожчанням нафти і газу, очевидно, в найближчій перспективі збільшиться відносна частка електроенергії у паливно-енергетичному балансі країни. Збільшення виробництва електроенергії може бути зв’язано з будівництвом нових сучасних енергоблоків на діючих АЕС; використанням кам’яного і бурого вугілля. Частка ГЕС збільшуватися не буде. В найближчі десятиліття потрібно збільшувати частку виробництва електроенергії на альтернативних джерелах: СЕС (на сході Криму), ВЕС (у Кримських і Карпатських горах), на відходах виробництва й побутових відходах тощо.

Завдання 4.

Ви пам’ятаєте, що визначити географічну широту місця спостереження у дні рівнодення можна за формулою: 90° φ =(де- це висота Сонця в полудень, а φ – широта місцевості).

Підставивши дані в формулу визначаємо полудневу висоту Сонця:

а) в Одесі: 90° 46° =°;= 44°;

б) в Києві: 90° 50° =°;= 40°.

Знаючи, що середня протяжність 1° дуги меридіану = 111,3 км, визначаємо приблизну відстань між Києвом і Одесою в кілометрах: 44° 40° = 4°. 111,3 кмх4 ≈ 445 км.

Тести:1г; 2а; 3д; 4а; 5в; 6г; 7г; 8д; 9г; 10в;11: а, г – до Українського щита; б – до Львівського прогину; в – до Передкарпатського прогину.

ІІІ-й (обласний) етап

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]