Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bulava_Olimpiada_OSNOVA.doc
Скачиваний:
280
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.91 Mб
Скачать

8 Клас.

А. Практичні роботи з географічними картами:

Пов’язані із застосуванням топографічних карт і планів:

ІІ.1.01. Визначений за допомогою транспортира по топографічній карті азимут з точки спостереження на геодезичну башту, розташовану на вершині горба, становить 326°, а виміряний за допомогою компаса - 328º. Поясніть причину різниці у вимірюваннях.

ІІ.3.01.Накресліть план місцевості за таким описом: «На поїзді доїдете до полу­станку Мена (азимут залізниці 97о). Далі йдете ґрунтовою дорогою. Зліва від вас будуть луки, справа — молодий фруктовий сад. Пройдіть 530м і вийдете до струмка Зміїнець, що тече з південного заходу на північний схід. Уздовж струмка ростуть луки з чагарниками. Перейдіть через міст і йдіть за азимутом 41о до березового гаю (370м). Справа будуть заболоче­ні луки. Коли вийдете до окраїни гаю, візьміть азимут 349о і йдіть уздовж його краю 360м. Потім вийдете до великого валуна, а від нього 380м за азимутом 307о — до крайніх будинків села Вишеньки. Далі візьміть азимут 39о. До школи, що розташована зліва від дороги, залишиться пройти 640м. По шляху через 200м зліва росте молодий сосновий ліс (висота дерев 3м). Він тягнеться вздовж дороги на 300м. Справа проти лісу — ставок, а напроти школи — будинок моєї бабусі».

Пов’язані з виконанням контурних карт (без застосування карт атласу):

ІІ.1.01. На контурну карту України нанесіть наступні басейни, області та родовища корисних копалин: 1) басейн, в межах якого видобувають залізні руди осадового походження; 2) два приклади родовищ рудних корисних копалин, пов’язаних з осадовим чохлом УкЩ; 3) найбільше в Україні й одне з найбільших у світі родовище графіту; 4) басейн, у межах якого зосереджено 2% запасів кам’яного вугілля в Україні; 5) одне з родовищ Дніпровського буровугільного басейну (та його назву); 6) родовище горючих сланців, розташоване в астроблемі (метеоритному кратері); 7) Глинсько-Розбишівське нафтогазове родовище; 8) найбільший залізорудний басейн, в межах якого видобувають залізні руди метаморфічного походження; 9) район розташування родовищ хрому, нікелю, кобальту; 10) родовище ртутної руди – кіноварі (нині майже вироблене); 11) район, в якому видобувають 90% кам’яної солі в Україні; 12) родовище самородної міді.

Б. Практичні роботи на складання графічних моделей та їх аналіз:

ІІІ.3.01. Дайте визначення понять: вивітрювання гірських порід; магматизм; метаморфізм; акумуляція гірських порід; кругообіг гірських порід. Чи є зв’язок між цими поняттями? Якщо є, то відобразіть його графічно.

ІІІ.3.02. Замалюйте схему, яка відображає вплив ендогенних та екзогенних чинників і процесів на утворення рельєфу суходолу.

ІV.2.01. Поясніть, як впливає обертання Землі (разом з усією Сонячною системою) навколо центру нашої Галактики на історію розвитку земної кори (у тому числі – в межах України).

В. Практичні роботи,що потребують складання таблиць:

ІІ.1.01. Заповніть пропущені місця в колонках таблиці:

Тектонічні структури

Корисні копалини (значками)

Великі форми рельєфу

не заповнювати

Східноєвропейська рівнина

Український щит

не заповнювати

Волинська і Подільська височини, ...

Причорноморська низовина

Дніпровсько-Донецька западина

не заповнювати

Середньоросійська височина

Донецька височина

не заповнювати

Гори, прогини, улоговини морів

не заповнювати

Північно-Кримська рівнина

не заповнювати

Кримські гори

Карпатська складчаcто-покривна споруда

не заповнювати

Передкарпатський прогин

Закарпатська низовина

ІІ.1.02. Заповніть пропуски в таблиці «Геологічна зумовленість покладів паливних корисних копалин»

В

и

д

Басейн (область, провінція, зона), родовища

Тектонічні структури

Кам’яне вугілля

Донецька складчаста область;

східна частина ДДЗ (Західний Донбас)

Львівський прогин

Буре вугілля

УкЩ (осадовий чохол у западинах фундаменту)

ДДЗ (у западинах, які утворилися внаслідок виходу на поверхню й наступного розчинення солей)

Нафтогазоносні області

Західноукраїнська: (1/6 запасів)

ДДЗ (ділянки розломів, соляні куполи), прогини Донецької складчастої області

Південноукраїнська

Торф

Чисельні родовища

ІІ.1.03. У вигляді таблиці схарактеризуйте два басейни й два райони поширення залізних руд в Україні:

Басейни

і райони

Геологічна характеристика (до якої тектонічної структури належать, походження,

вік і умови залягання гірських порід, відносні запаси тощо)

1. …

ІІІ.1.01. У вигляді таблиці дайте оцінку фізико-географічного положення території України для життя і господарської діяльності населення.

ІІІ.1.02. Складіть у вигляді таблиці порівняльну геолого-геоморфологічну характеристику Придніпровської височини і Придніпровської низовини (за самостійно складеним планом).

Г. Задачі:

ІІ.1.01. На меридіані 180º тільки-но розпочався новий день 25 листопада. Визначте місцевий час Запоріжжя (35º сх.д.).

ІІ.2.01. У якому масштабі виконана карта, якщо відстань між Києвом і Харковом на ній становить 82 мм (відстань по прямій лінії між ними – 409 км)?

ІІ.2.02*. Без використання карти визначте приблизно (з точністю до градуса) координати географічного центру України за методом пересічення серединних паралелі й меридіану. Поясніть хід вирішення задачі.

ІІ.3.01. Полена карті масштабу 1:25 000 має форму прямокутника зі сторонами18мм і12мм. Яка довжина сторін цього прямокутника буде на плані масштабу 1:10000?

ІІІ.3.01. Який масштаб плану, якщо ліс площею 20га займає на ньому 80 см2:

ІІІ.3.02. Визначте дату спостереження і географічні координати точки, якщо Сонце заходить точно на заході, висота Сонця в ополудні у цей день становила 40º, а поясний і місцевий час тут завжди співпадають.

ІІІ.4.01. Турист розглядаючи план місцевості масштабом 1:10 000 і кроком горизонталей 10 м (проведених через рівні проміжки), підрахував їх кількість від підніжжя до вершини горба. Їх було 27. Яку відстань фактично доведеться здолати туристові? Яка крутизна схилу горба? Біля підніжжя горба тиск становив 756 мм рт.ст, а температура повітря 21,6 ºС. Визначте орієнтовний тиск і температуру повітря на вершині горба?

9 клас

А. Практичні роботи, пов’язані з виконанням контурних карт:

І.1.01. На контурну карту нанесіть найбільші теплові електростанції (ТЕС): Старобешівська, Курахівська, Слов’янська; Придніпрівська, Зміївська, Трипільська, Ладижинська, Бурштинська. Атомні, АЕС (укажіть міста, в яких вони розташовані): Рівненська; Південно-Українська; Запорізька; Хмельницька .

ІІ.2.01к. На контурній карті Полтавщини відповідними цифрами, а також загальноприйнятими умовними знаками й підписами позначте: 1) регіональні ландшафтні парки; 2) найвищу точку поверхні області;

3) найнижчу точку поверхні області; 4) населений пункт – географічний центр області (визначений за методом пересічення серединних паралелі й меридіану); 5) горб-гляціодислокація абсолютною висотою 168 м. 6) річку Хорол; 7) північну межу УкЩ; 8) найбільше родовище нафти (і його назву); 9) родовище залізної руди, що розробляється; 10) велике родовище бурого вугілля (його назва); 11) межу лісостепової й степової зон 12) місто, в якому розташований нафтопереробний завод.

Б. Практичні роботи на складання й аналіз графічних моделей:

І.1.01. Структура паливно-енергетичного комплексу (відобразіть схематично).

ІІІ.1.01. Складіть схему виробничих зв’язків металургійного комбінату повного циклу.

В. Практичні роботи, які потребують складання таблиць:

ІІ.1.01. Перелічіть переваги та недоліки різних типів електростанцій.

Тип станції

Переваги

Недоліки

ТЕС

АЕС

ГЕС

ВЕС

СЕС

ІІ.1.02. В таблиці «Основні чинники і центри розміщення підприємств кольорової металургії» заповніть пропуски:

Чинники

Метали (сплави)

Центри

Сировинний

Микитівка

Нікель, феронікель

Титан (збагачення)

Калуш

Цинк

Латунний і мідний прокат

Артемівськ

Електро-енергетичний

Титан, магній, …. (запишіть третій метал)

Свердловськ (Донецька обл.)

Науково-технічний

Київ, Харків, Світловодськ, Донецьк, Верхньодніпровськ

Глинозем (напівфабрикат для виробництва алюмінію)

ІІІ.1.01. У вигляді таблиці охарактеризуйте історико-географічні регіони України:

Назва

Області, їх частини

Етнічний склад населення

ІІІ.1.02. Накресліть модель міжгалузевих зв’язків алюмінієвої промисловості України.

ІІІ.3.01. Схематично зобразіть особливості циркуляції атмосфери над територією України в тепле і холодне півріччя. Покажіть, з яких баричних центрів дії атмосфери приносяться повітряні маси.

Г. Задачі:

ІІ.1.01. У населеному пункті, селі А проживає 6 000 жителів. У минулому 2007 році тут народилося 57 дітей, померло 78 людей. За цей же рік у село на постійне місце проживання переїхали 20 людей; виїхали з села в інші населені пункти 30 людей. Визначте: 1) природний приріст населення у пункті А за 1996р.; 2) чисельність населення в пункті А на кінець 2007 року.

ІІ.3.01. Яка висота Сонця в полудень 21 березня у Лубнах (50о пн.ш., 33о сх.д.)?

ІІ.3.02. Який поясний час у Сумах (34о48сх. д), якщо в Лондоні 1 година ночі?

ІІІ.1.01. У середньому, щоденно на території області народжується41 дитина,помирає82 людини,приїжджає 103 iвиїжджаєз області на постійне місце проживання 106 людей. Визначте річні показники природного руху населення, якщо на початок року в ній було 1 538 000 жителів.

ІІІ.3.01. Яка площа ріллі (у га), якщо на плані масштабу 1:5000 вона має форму трапеції з верхньою основою 24 мм, і нижньою основою 40 мм, та висотою 16 мм? Ця ж ділянка на іншому картографічному зображенні має площу 32 см2. Визначте масштаб другого картографічного зображення місцевості.

ІІІ.3.02. Визначте географічні координати міста А, якщо відомо, що висота Полярної зорі в ньому 400 43΄ ,

а Сонце сходить на 16 год. 56 хв. пізніше ніж на лінії зміни дат. Визначте координати точки, яка розташована на діаметрально протилежному боці Землі від міста А.

10-11 КЛАСИ

А. Практичні роботи з географічними картами:

Пов’язані з виконанням контурних карт (без застосування карт атласу):

ІІ.1.01. Нанесіть на контурну карту об’єкти, пов’язані з характеристикою політичної карти і світового господарства: 1) країну, яка має найбільші розвідані запаси кам’яного вугілля; 2) країну, яка має найбільший обсяг видобутку кам’яного вугілля; 3) країну Європи з найбільшою часткою ГЕС у структурі виробництва електроенергії; 4) наймолодшу за часом проголошення незалежності державу світу; 5) найбільшу залежну країну в світі; 6) країну Європи з найвищим рівнем урбанізації; 7) найбільший імпортер залізної руди в світі; 8) країну Океанії, розташовану на екваторі, територія якої майже повністю порушена у зв’язку з видобутком фосфоритів; 9) мегалополіс Візагманагар; 10) територія, яку називають «східне Монте-Карло»; 11) країна, більша частина якої розташована в межах пампи; 12) країна – найбільший експортер автомобілів у світі.

Б. Практичні роботи на складання й аналіз графічних моделей:

ІІ.1.01. Проаналізуйте статево-вікову структура населення Полтавської області (за даними перепису 2001 року):

а)про які тенденції свідчить статево-вікова піраміда населення області?

б)яке співвідношення між населенням чоловічої і жіночої статей? Як змінювалося це співвідношення з часу утворення області й чому?

г)поясніть причини зменшення чисельності населення вікових груп:

55 – 59 років (1942-1946 років народження);

65 – 69 років (1932-1936 років народження);

0– 4 роки (1997 – 2001 роки народження).

ІІ.1.02. Складіть схему зовнішньоекономічних зв’язків України з країнами-сусідами.

В. Практичні роботи, які потребують складання таблиць:

ІІ.1.01. За типовим планом дайте порівняльну характеристику географічного положення двох країн, що входять до складу Співдружності Незалежних Держав.

ІІ.1.02. У вигляді таблиця схарактеризуйте типи країн сучасного світу за рівнем соціально–економічного розвитку:

Тип, підтип країн

Їх найважливіші особливості

2-3 приклади країн

ІІІ.1.01. Заповніть таблицю «Порівняльна характеристика грунтово-рослинного покриву природних зон Східноєвропейської рівнинної фізико-географічної країни» (від Баренцевого до Чорного моря):

Природна зона

Ґрунти

Рослинність

1

2

3

Г. Задачі:

ІІ.2.01. У Чехії в 2006 році народилося 92 тис. осіб, а померло 112 тис. Визначте коефіцієнт природного приросту населення в країні, якщо його загальна чисельність на початок року становила 10,2 млн. осіб?

ІІ.3.01. У полудень Сонце на 21º40´ пд.ш стоїть в зеніті. Під яким кутом падають сонячні промені в той же день ополудні в точках, які розташовані на: а) 50º27´ пд.ш.; б) 48º35´ пн.ш.?

ІІ.3.02. У Сумах (34о48сх. д) місцевий час 1 год. 30 хв. 18 грудня. Визначте місцевий і поясний час:а)у Парижі (2º 20сх. д);б)у Владивостоці (131º 55сх. д).

ІІ.3.03. Визначте вірогідну дату спостереження й географічні координати точки, якщо Сонце сходить точно на сході (азимут 90º), висота Сонця в ополудні у цей день становила 38º, а місцевий час тут на 8 хвилин більший за поясний час ІІ-го годинного поясу.

ІІІ.2.01. У місті А вирішили побудувати металургійний комбінат. За 580 км від нього по залізниці розташоване родовище залізної руди Б, в якому відпускна ціна 1 труди 60 гривень. А за 750 км по залізниці, за рубежами країни, розташоване родовище В., де ціна 1 труди 148 гривень. Митний збір на імпорт становить 8% від вартості товару. Провіз одного вагону (60т.) на 1 км. коштує 1,2 гривні. Обґрунтуйте розрахунками, з якого пункту дешевше доставляти руду в місто А? Які ще умови слід враховувати при розміщенні металургійного комбінату. Знайдіть найбільш раціональний шлях розрахунків.

ІІІ.2.02. В країні А з населенням 10 млн. чол. на протязі року народилося 360 тис. і померло 120 тис. чол. Виїхало із країни 20 тис. чол., прибуло — 10 тис. чол. Визначте коефіцієнт народжуваності, смертності, природного приросту населення, загальний приріст населення. Які висновки можна зробити про рівень соціально-економічного розвитку цієї країни?

ІІІ.2.03. Заповніть пропуски в таблиці. За даними таблиці визначте й у зошиті графічно відобразіть зміни природного приросту населення Полтавщини упродовж 1939 … 2007 років. Форму й масштаб графічних матеріалів виберіть таким чином, щоб вони найбільш наочно відображали цей демографічний процес.

Показники (рік)

1939

1959

1970

1979

1989

2001

2007

Чисельність, тис. осіб

1896

1627

1742

1754

1630

1540

Густота населення , чол./км2

65,8

58,1

60,1

60,9

56,5

53,5

Міське населення, %

Сільське населення, %

19,4

29,9

39,8

50,2

56,5

58,6

60,1

80,6

70,1

60,2

43,5

41,4

39,9

Народжуваність (чол./1000 жит.)

Смертність (чол./1000 жит.)

22,1

15,8

13,1

12,8

12,4

6,8

8,6

12,7

7,8

10,3

13,0

13,7

17,9

Природний приріст (чол./1000 жит.)

-10,3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]