Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bulava_Olimpiada_OSNOVA.doc
Скачиваний:
280
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Завдання практичного туру:

Завдання 1.

Характеристика об’єкта чи території

Назва

9

Півострів

Керченський

2

Одна з крайніх точок України

Мис Сарич

1

Перший в Україні природний національний парк

Шацький

4

Височина

Розточчя

12

Найвищий грязьовий вулкан

Джау-Тепе

7

Дельтове озеро (у перекладі з тюркської – “Цукрове”)

Ялпуг

8

Острів-коса, на якому випадає найменша в Україні

середньорічна кількість атмосферних опадів

Тендрівська

11

Залізорудний район

Білозерський

10

Найвища точка на Східноєвропейській рівнині (у межах України)

Гора Берда

3

Родовище золота

Мужіївське

6

Гірське пасмо й однойменний заповідник

Ґорґани

5

Родовище кіноварі (ртутної руди)

Микитівське

Завдання 3.

1) Визначаємо максимальну висоту, до якої може зростати бук:

а) -8°С − -2,6°С = 5,4°С; б) -0,6°С/100 м = 5,4°С/хм; в)х = 900 м; г) 200 м + 900 м =1100 м

2) Визначаємо мінімальну висоту, з якої може зростати бук:

а) 700 мм − 600 мм = 100 мм; б) 25мм/100 м = 100 мм/ хм; в)х =400 м; г) 400м + 200 м =600м.

Відповідь: за вказаних умов дерево бук найкраще зростатиме в інтервалах висот 600 … 1100 м.

Тести:1в; 2в; 3а; 4б; 5б; 6б; 7в; 8б; 9б; 10а;11в; 12г; 13г; 14б; 15б; 16г; 17а; 18в.

9 Клас. Завдання теоретичного туру

Завдання 1. Державний кордон України на суходолі й у морі простягається майже на 7 тис. км. Проведення державного кордону регулюється Конституцією й законом України «Про державний кордон», та низкою міждержавних договорів. На жаль, повноцінно встановити державний кордон з часу проголошення незалежності України вдалося лише зі Словаччиною. На інших ділянках колишнього державного кордону неіснуючого СРСР діють застарілі документи та відбувається переговорний процес. Ще більш невизначеним є державний кордон з колишніми союзними республіками СРСР (на той час – адміністративно-територіальна межа між ними).Делімітація– це проведення кордонів, зафіксоване у договірно-правових документах, протоколах-описах та альбомах топографічних карт.Демаркація– це комплекс заходів, націлених на проведення кордонів на місцевості.

Договір про делімітацію кордонів з Республікою Білорусь у 1997 р. підписаний, але не ратифікований її парламентом. Тому роботи з демаркації кордону не ведуться. Аналогічний договір з Республікою Молдова підписаний у 1999 р.; продовжуються роботи з демаркації кордонів (крім ділянки кордону з Придністров’ям, керівництво якого чинить спротив проведенню таких робіт). Делімітацію кордонів на суходолі з Російською Федерацією було завершено в 2003 році. З 2004 р. українська сторона ініціює роботи з демаркації кордону, але російська сторона зволікає зі створенням своєї частини делегації по проведенню переговорів і здійсненню робіт на місцевості. Набагато повільніше просуваються роботи з делімітації морської ділянки державного кордону з РФ. Російська сторона наполягає на збереженні статусу Азовського моря й Керченської протоки як внутрішніх вод обох держав (що для Росії значно вигідніше). Певний прогрес на переговорах намітився тільки в кінці 2007 р.

Проходження кордонів України з Польщею було перевірено двосторонньою комісією, але напрацьований нею документ не ратифікований парламентами двох країн. Не до кінця вирішеною є проблема проходження кордонів на стику Польщі, України й Білорусі. Завершена перевірка проходження державного кордону України й Угорщини, але урядом цієї країни документ не ратифікований. На початку 1990-х років Румунія розірвала договори, які встановлювали кордон між цією країною й колишнім СРСР. Нинішній режим державного кордону з Румунією регулюється Договором 2003 року, хоч деякі проблеми в проведенні кордону на континентальному шельфі й меж виключних економічних зон двох країн у Чорному морі ще залишаються. Зокрема, Румунія наполягає на ому, що острів Зміїний є ненаселеною скелею й не може враховуватися при визначенні кордону на континентальному шельфі й меж виключних економічних зон. Румунія з цього приводу в 2004 році звернулася до Міжнародного суду ООН, і відтоді триває судовий процес.

Регіональне геополітичне положення – це відношення з країнами-сусідами в Центральній і Східній Європі та Чорноморському регіоні. Це положення досить динамічне, і слід аналізувати його стан на час виконання олімпіадної роботи.

Завдання 2.

Закономірності функціонування і розвитку географічної оболонки, які проявляються і в межах України: кругообіг речовини і енергії; ритмічність; зональність; азональність; континуальність (неперервність, поступовість переходів) і дискретність (подільність на природні комплекси). Наведіть приклади їх проявів з курсу «Фізична географія України».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]