Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_serednikh_vikiv.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
995.33 Кб
Скачать

Тема 3. Середньовічне місто

Пропонується план:

    1. Передумови виникнення міста

    2. Містор — центр ремесла і торгівлі.

    3. Суть магдебургського права.

На початку роботи розгляньте проблему виникнення середньовічних міст, покажіть їх відмінності від міст античності, розгляньте типи середньовічних міст. При характеристиці середньовічного міста слід приділити особливу увагу його складній соціальній структурі, визначити статус кожної соціальної групи, протиріччя як усередині цих груп, так і між ними. Необхідно розкрити особливості міського управління, права, привілєї і обов'язки жителів міста. У висновках визначите місце міста у середньовічному світі.

Зробіть висновки по темі.

Тема 4. Цехова система в середньовічній Європі

Пропонується план роботи:

1. Суть цехової організації міста.

2. На основі документу проаналізуйте один із цехових статутів.

3. Роль цеху в житті міста.

Мета роботи - вивчення процесу виникнення і розвитку середньовічних цехів. На початку роботи охарактеризуйте заняття городян, визначте співвідношення в них сільськогосподарської і ремісничої праці. Далі слід проаналізувати статус ремісника, особливості ремісничого виробництва, інструменти, розглянути ієрархію ремісничих професій, що існувала у середньовічному світі.

До X століття відноситься поява ремісничих цехів. У роботі потрібно розкрити причини і цілі їх створення, особливості цехової організації праці, статус майстра, підмайстрів, учнів, відношення між ними, умови навчання у майстра, роль цеху в професійному, релігійному, повсякденному житті ремісника і міста. Розглядаючи значення цехів в розвитку ремесла, необхідно відзначити не лише позитивні, але і негативні сторони, детальніше зупинитися на процесі "замикання цехів" і його наслідках.

Зробіть висновки по темі.

Тема 5. Французьке селянство в XII - XIII століттях. Жакерія

Пропонується план:

  1. Соціально-економічне становище селянства.

  2. Основні причини повстання.

  3. Жакерія: основні події, наслідки.

На початку роботи розгляньте зміни в положенні французького селянства в XII-XIII ст., вивчіть комплекс соціально-економічних і політичних причин повстання. Джерелами для розкриття теми є різні хроніки: "Хроніка Жана де Венетт, "Хроніка Фруассара", "Хроніка перших чотирьох Валуа", "Великі французькі хроніки" і ін.

При аналізі матеріалу необхідно визначити соціальний склад повсталих, їх цілі, міру організованості. Необхідно охарактеризувати взаємини повсталих селян з городянами, відношення до Жакерії Ет’єна Марселя, розглянути характер дій повсталих, їх методи боротьби, визначити причини поразки і наслідки повстання. На закінчення порівняйте особливості двох найбільших селянських повстань: Жакерії - у Франції і Уота Тайлера - в Англії.

Зробіть висновки по темі.

Тема 6. Селянське в повстання Уота Тайлера

Пропонуються питання:

  1. Соціально-економічне становище селян.

  2. Програмні вимоги селян.

  3. Повстання Уота Тайлера. Основні події.

Для розкриття причин селянського повстання охарактеризуйте внутрішньополітичну ситуацію в Англії в XIV столітті, проаналізуйте положення різних верств населення, особливо англійського селянства.

При роботі над темою студентові необхідно розкрити цілі, тактику і рівень організованості повсталих селян, позицію по відношенню до феодалів, короля, взаємовідношення з городянами, характер дій повсталих. Особливу увагу слід приділити програмам повсталих, Майлендській і Смілдфілдській, описаним в "Анонімній хроніці. При роботі з джерелами важливо враховувати тенденційність авторів. Окрім аналізу програм необхідно провести їх порівняння, визначити найбільш радикальну. В кінці роботи важливо зупинитися на причинах поразки повстання, виявити його специфічні межі.

Зробіть висновки по темі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]