Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 к сессия / Экономика труда / Протопопова, Романенко Экономика труда и соц-труд отношения Метод.реком 2010.doc
Скачиваний:
163
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
545.79 Кб
Скачать

Вступ. Предмет та задачі курсу «Економіка праці і соціально-трудові відносини»

1. Предмет, об’єкт і метод вивчення дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини».

2. Зміст, мета і завдання дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини».

3. Міжнародна організація праці і міжнародне трудове законодавство.

Мета вступу: розкрити структуру курсу, його тематичний план, звернути увагу на особливості як обов’язкової нормативної дисципліни у підготовці спеціалістів економічного профілю.

Основні компетенції вступу:

- знати: предмет, метод вивчення дисципліни, сутність категорій, які ввійшли в її назву;

- вміти: охарактеризувати структуру дисципліни, перелік тем, розкрити її взаємозв’язок з іншими дисципліни;

Анотація – короткий зміст вступу .

Як наукова дисципліна «Економіка праці та соціально-трудові відносини» - це сукупність економічних законів, теоретичних понять, нормативів про раціональну організацію праці та соціально-трудові відносини, відображення накопиченого досвіду, його адаптація в управлінні трудовими ресурсами.

Об’єктом дисципліни є відношення між людьми, людиною та підприємством, працюючого з державою з приводу ефективного використання людського капіталу. При цьому для відтворення робочої сили необхідний, перш за все, рівень зарплати, який був би достатній не тільки для відновлення затрачених сил, але й для розвитку особистості, забезпечення родини та її розвитку.

В склад соціально-трудових відносин включаються:

- відношення, які виникають в процесі працевлаштування між працедавцем та найомним робочим;

- відношення з використання найманої праці;

- відношення з організації оплати праці;

- відношення з відтворення робочої сили тощо.

Предмет дисципліни – управління працею та взаємовідносини, які виникають в процесі трудової діяльності. Це сукупність теоретичних і практичних проблем формування людського потенціалу, забезпечення ефективного використання його у сфері праці з метою досягнення високої якості життя населення та високої ефективності економічної діяльності.

Мета дисципліни - сформувати логічно впорядковану систему теоретичних та практичних знань з регулювання соціально-трудових відносин, необхідних для забезпечення ефективної занятості населення та прогресивного розвитку самих соціально-трудових відносин.

Задачі дисципліни:

- сформувати знання, навички та вміння управляти працею та соціально-трудовими відносинами безпосередньо на підприємствах і інших рівнях;

- придбати знання економічних категорій, які використовуються в організації і регулюванні праці та соціально-трудових відносинах;

- сформувати доцільне ставлення до власного трудового потенціалу, вміння розвивати його, добиватися відповідної конкурентоспроможності.

Трудовий потенціал – це оцінка якісних характеристик населення.

Людський капітал – це сформований або розвинений в результаті інвестицій (тобто вкладання коштів) і накопичений людьми (людиною) певний запас здоров'я, знань, навичок, здібностей тощо.

Загальна методологічна основа вивчення дисципліни - це діалектичний метод. Крім того, використовується цілий ряд прийомів та методів, таких як нормативний, балансовий, економіко-статистичний, економіко-аналітичний, графіко-аналітичний, економіко-математичний, програмно-цільовий.

Таким чином, в дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини» вивчаються: праця як доцільна діяльність; економічні відносини, які виникають в трудової діяльності; конкретизується дія об’єктивних економічних законів; методи обґрунтування потреби в кадрах; методи оцінки результатів праці; розробляються стратегії кадрового забезпечення та здійснення оплати праці; шляхи підвищення ефективності використання кадрового потенціалу.

Міжнародна організація праці (МОП) діє з метою встановлення й збереження суспільної злагоди, захисту прав людини, соціального прогресу в усьому світі. Накопичений унікальний досвід, проведена величезна робота з урегулювання соціально-трудових проблем і конфліктів на основі розвитку міжнародних трьохсторонніх переговорів, угод, прийняття конвенцій.