Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 к сессия / Экономика труда / Протопопова, Романенко Экономика труда и соц-труд отношения Метод.реком 2010.doc
Скачиваний:
162
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
545.79 Кб
Скачать

Передмова

«Економіка праці і соціально-трудові відносини» - обов’язкова нормативна дисципліна в економічній освіті. Це наука про працю. Необхідність та важність даної дисципліни пояснюється надзвичайно великим значенням праці як основи життєдіяльності людини, її розвитку та відтворення. Соціально-трудові відносини виникають у процесі трудової діяльності та являються невід’ємним елементом процесу регулювання праці.

У вивченні дисципліни важливу роль відіграє самостійна робота студента. Для її організації і забезпечення ефективності навчання призначені дані методичні рекомендації. В методичних рекомендаціях представлені усі види навчального процесу. За кожною темою сформульовані ціль, вимоги до студентів (компетенції), тобто що він повинен знати, вміти та до чого бути підготовленим, вивчаючи дисципліну «Економіка праці та соціально-трудові відносини».

Дисципліна «Економіка праці та соціально-трудові відносини» спрямована на формування практичних навичок і вмінь управління працею з метою підвищення ефективності діяльності підприємства та на створення теоретичної й практичної бази виявлення основних тенденцій у формуванні та використання трудових ресурсів країни. Досліджувати дану дисципліну інтересно, корисно та перспективно.

Інтересно: посеред нормативних дисциплін немає такої іншої , в якій кожна тема прямо та безпосередньо пов’язана з важливими актуальними питаннями життєдіяльності людини.

Корисно: так як усвідомлене вивчення паралельно виховує раціональне ставлення до власного трудового потенціалу, створює вміння його збільшувати та ефективно використовувати, забезпечити власну конкурентоспроможність, щоб реалізувати власні інтереси.

Перспективно: питання за мірою створення соціально-орієнтованої економіки, що вивчаються, становляться визначальними, домінантними, та вміння грамотно досліджувати питання праці і соціально-трудових відносин відкриває перед кожним перспективи самореалізації, та сприяє суттєвому підвищенню своєї кваліфікації.

Для підготовки до практичних занять в методичних рекомендаціях наводяться типові завдання та методика їх розв’язання.

З метою підвищення якості підготовки студентів до семінарських занять та екзамену в методичних рекомендаціях наводяться тестові завдання. Кожний тест змушує студента критично оцінити придбані знання, виявити «проблеми» та «довчити» пропущене.

Вивчення дисципліни «Економіка праці та соціально-трудові відносини» закінчуються екзаменом. В методичних рекомендаціях приведена екзаменаційна програма, яка затверджена на момент складання методичних рекомендацій і за необхідністю може доповнюватися та поновлятися.

Методичні рекомендації включають: технологічну карту, розподіл кредитів за модулями, пояснення до кожної теми (ціль, компетенції, анотація), зміст самостійної роботи, індивідуальні завдання для науково-дослідної роботи, питання для самоконтролю, тестові завдання, практичні завдання з методикою розв’язання, рекомендовану літературу.

Все це орієнтує студента на раціональне використання свого часу, осмислене сприйняття учбового матеріалу, розвиває спроможність самостійно пізнавати нові теоретичні, практичні та нормативні матеріали з проблем управління працею, допомагає ефективно використовувати свій трудовий потенціал, реалізовувати свої інтереси у сфері праці.