Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

конспекты / ------------------

.pdf
Скачиваний:
38
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.57 Mб
Скачать

241

олигомера і мономера. Вони утворюються з фурфурола, водорозчинних фенолів (75% двохатомних, 10% одноатомных і інші - вищі), а також тиокола в якості пластификатора, узятих у співвідношенні 1:1:1. При додаванні отвердителя (полиэтиленполиамина) відбувається процес поликонденсации з утворенням тривимірної структури (отверждение може відбуватися в широкому температурному інтервалі - від -20 до +40°С).

Завдяки своїм чудовим властивостям альтины застосовуються для покриття і склеивания бетону, цеглини, керамики, штучного і природного мармуру, дерева, картону, металу й інших матеріалів. Смердоти широко поширені в цивільному, промисловому, транспортному, спеціальному і гідротехнічному будівництві. Альтины незамінні при ремонті цегельних, бетонних і газобетонных виробів, приклеювання лицювальної керамічної плитки, мармуру, металу до бетону, для антикоррозионной захисту арматури і покриття фундаментів. Смердоти використовуються в якості будівельних і ремонтних матеріалів при створенні дорожніх і аеродромних покриттів, для закріплення грунтів і в якості сполучних для будівельних розчинів і полимербетонов.

Альтины можуть застосовуватися в рідкому стані й у виде' мастик із різноманітними наполнителями. У залежності від марки альтина і режиму готування тривкість на стиск може досягати 65-78,5 МПа (650-785 кг/см2).

Великий внесок у розробку методів одержання і практичного застосування альтинов зроблений ученими ЛТИ ім. Ленсовета (В. А. Проскуряков, Д. А. Розенталь, Ю. В. Поконова).

БУДІВЕЛЬНІ ВИРОБИ І МАТЕРІАЛИ НА ОСНОВІ ПОЛІМЕРІВ

Полимерцементы

Полимерцементы - штучно приготовлені матеріали, для яких у якості в'язкого служити цемент або гіпс із додаванням полімерів або водяних суспензій натуральних або синтетичних латексов. У якості полімерного сполучного частіше усього використовуються поливинилацетатная дисперсія, водорозчинні эпоксидные, полиэфирные, фенолоформальдегидные, фурановые або карбамидные полімери, ефіри целюлози й ін. Додавання полімерів до мінеральним в'язким підвищує їх фізичні і фізико-хімічні властивості. Так, що в'яжуть, зачинені суспензією латекса (латекс-цементы), мають властивості як цементів, так і полімерів. Ці властивості багато в чому залежать від вибору полімерних добавок і їхніх кількостей.

Полимерцементы застосовують в основному для опоряджувальних робота, приклеювання керамічної плитки, вирівнювання бетонних поверхонь, замазування різноманітних стиків, для внутрішньої і зовнішньої оздоби будинків і інших цілей.

Полимербетоны

Ці будівельні матеріали звичайно готують із мінеральних заполнителей (пісок, щебінь і ін.) і полімерних в'язких.

Для одержання полимербетонов використовують головною уявою термореактивные полімери. Розроблено полимербетоны на основі эпоксидных, ненасыщенных полиэфирных, фурановых, фенолоформальдегидных,

242

карбамидных, поливинилацетатных і термопластичных кумароно-инденовых полімерів. Проте найбільше дешевими і найменш -дефіцитними є фурановые (фурфуролацетоновые) полімери. Фурановый полимербетон на мономере ФА хімічно стійок і термостоек. Особливо він стійкий до стирання - це якість характерно для бетонів на основі эпоксидных і фурановых полімерів. Эпоксидные полимербетоны матері високою адгезией до більшості сухих будівельних матеріалів.

Полимербетоны вигідно відрізняються по своїх властивостях від звичайних бетонів високою хімічною стійкістю, підвищеною тривкістю, износо- і морозостійкістю. Це пов'язано з палимо, що полимербетон не містить цементу, хімічна природа його основи інертна, тому полимербетоны застосовують для улаштую монолітних безшовних статей, оздоблювальних і захисних покриттів, ремонту й омоноличивания бетонних елементів. З полимербетонов виготовляють елементи зовнішнього облицювання гідротехнічних споруджень, розрахованих на особо важкі експлуатаційні умови. Використання крупнопористого полимербетона на особо легких заполнителях для теплоізоляції дозволяє зменшити теплопровідність і об'ємну, масу бетонів.

Новим напрямком у створенні высокопрочных і коррозионностойких матеріалів є бетонополимеры. Їх одержують пропиткой капілярно-пористих матеріалів мономерами (стирол, метилметакрилат), що містять ініціатор полімеризації, із наступною термокаталитической полімеризацією. Це підвищує тривкість, морозостійкість, корозійну стійкість важкого цементного бетону.

Газонаполненные пластмаси

Газонаполненные (спінені) пластмаси можна одержувати практично з усіх відомих полімерів. Особливо поширені газонаполненные матеріали на основі полистирола, поливинилхлорида, феноло- і мочевиноформальдегидных і эпоксидных полімерів.

Від монолітних пластмас газонаполненные пластмаси відрізняються легкістю і високими тепло- і звукоізоляційними властивостями. Газонаполненные пластмаси діляться на пінопласти (матеріали з закритими, що не повідомляються один з одним осередками) і поропласты (матеріали зі сполученими між собою осередками). Ячеистая або пориста структура створюється за допомогою газоабо речовин, що пенообразуют, (порофоров, ПАВ, фреонів, ССЦ). Спінені пластмаси одержують у виді блоків або формованных деталей.

Будівництво - одне з найбільше ємних областей застосування газонаполненных пластмас. Це пов'язано з палимо, що ці матеріали найбільше повно відповідають сучасним запитам будівельної індустрії, пов'язаним із зменшенням ваги будинків і споруджень, виготовленням будівельних конструкцій із заданими технічними характеристиками. Для теплоізоляції стін, стріхи і горищ частіше усього застосовують мочевиноформальдегидные піни. Мипора - спінена мочевиноформальдегидная пластмаса - найпоширеніший і дешевий пеноматериал. Спінений поливинилхлорид, одержуваний у виді блоків і тонких прошарків на різноманітних подложках (лінолеум, тканина й ін.), використовується для тепло- і звукоізоляції й у якості легкого заполнителя армованих конструкцій. Широке поширення знайшов пенополистирол. Полімерна піна йде на охорону грунту від промерзання при будівництві в зимовищ період.

243

Стеклопластики

Ці конструкційні матеріали складаються зі сполучного (полиэфирные, эпоксидные, фенолоформальдегидные й інші полімери) і заполнителя (скляне волокно, стеклоткани або стеклонити). Тривкість стеклопластика залежить від характеру застосовуваного полімеру і від масового співвідношення узятих компонентів. Найбільше високою тривкістю володіє склопластик з утриманням 65-70% кварцового або бесщелочного скловолокна.

Широке поширення в будівництві одержав склопластик типу СВАМ (стекловолокнистый анизотропный матеріал), при виготовленні якого використовують стеклошпон із паралельно розташованими скляними волокнами. У результаті такої орієнтації волокон склопластик має дуже скроні механічну тривкість.

Стеклопластики - надзвичайні матеріали, що не знає природа. Смердоти дозволяють створювати спорудження самої несподіваної і вигадливої форми. Стеклопластики часто застосовують як декоративні матеріали й у виробництві великогабаритних панелей, плит для стін, перекриттів, зонтичних конструкцій і об'ємних санітарно-технічних блоків. З нього можуть бути виготовлені легкі збірні конструкції для гаражів, майстерних і складських помешкань. Хвилясті або плоскі напівпрозорі листи зі стеклопластика (смердоти пропускають до 80% світлового випромінювання) застосовують для стріхи і перегородок. З стеклопластика формуют балки і кутки різноманітного профілю, арматуру для напруженого бетону і плоских листів із декоративною оздобою для перегородок. Цей матеріал йде на виготовлення різноманітних будівельних предметів, гидроизоляционных матеріалів і санитарно -технічного устаткування. Таким чином, стеклопластики претендують на значну роль у будівництві й обіцяють серйозно потеснить традиційні будівельні матеріали - дерево, камінь, сталь і бетон.

Полімерні плівкові матеріали

Полімерні плівкові матеріали зайняли тривке місце в будівництві. Смердоти виготовляються з полімерів із додаванням пластификаторов, наполнителей, стабілізаторів і барвників. Виконують роль гидроизоляционных, покрівельних і антикоррозионных матеріалів.

Найбільше поширення в будівництві одержала поліетиленова плівка, виготовлена з полиэтилена низького тиску. Така плівка застосовується при виробництві гидро- і пароізоляційних робіт, наприклад при ізоляції фундаментів від грунтових вод. Поліетиленова плівка до того ж матері високою гнилостойкостью і не руйнується бактеріями, тому йде на остекление теплиць і тимчасове остекление мурованих будинків, для покриття будівельних лісів і невеличких об'єктів, що споруджуються, у непогоду. Хиба цієї плівки - швидке старіння, особливо під дією світла.

З тими ж цілями в будівництві застосовується і полипропиленовая плівка. Особливо часто її використовують для гидроизоляции фундаментів, підземних об'єктів, земляних гребель і тунелів, Іноді цією плівкою покривають весь будівельний майданчик для захисту від атмосферних впливів, а також від пилюки при зносі старих будівництв. Роль цієї плівки зросла особливо останнім часом, коли в будівництві відчинилася нова ера - ера повітряної архітектури, у

244

котрої чільну роль починають грати безопорные спорудження. У таких спорудженнях несучим елементом конструкції є повітря.

Клейї, мастики і герметики

На основі полімерів готують різноманітні клейї і мастики, застосовувані в будівництві для склеивания литих, шаруватих і волокнистих матеріалів, елементів різноманітних виробів і конструкцій із деревини, металу і бетону. Широко застосовуються перхлорвиниловые клейї і поливинилацетатная дисперсія (для приклеювання декоративно-обшивальних матеріалів), фенолоальдегидные клейї (для виробництва древесностружечных плит), фенолкаучуковые клейї (для з'єднання стекловолокнистых матеріалів із металом), полиуретановые і эпоксидные клейї (для склеивания, різноманітних неорганічних матеріалів один з одним і металами), мочевино- і фенолоформальдегидные клейї (для склеивания фанерних плит і будівельних конструкцій із деревини, металів, пластмас, скла, керамики і т.д.) . З мастик , що клеять , слід зазначити бітумні, бітумні-гумові, кумаронокаучуковые, коллоксилиновые, казеиноцементні й ін.

Для герметизации стиків великопанельних будинків і інших цілей у якості герметиков використовують спеціальні плівки і прокладки, виготовлені з полиизобутилена, полиэтилена в суміші з парафіном і наполнителями, бітумнігумові і бутилкаучуковые композиції. Застосовують також тиоколовые плівки і мастики для герметизации різноманітного роду будівельних конструкцій, а також стиків між склом і металом. Іноді для цих цілей використовують этиноль (дивинилацетиленовый лак) - продукт , що самополимеризуется, одержуваний у якості побічного продукту при синтезі каучуку.

Герметиками можуть служити різноманітні мастики на основі бітуму, дьогтю, асфальту, казеина, канифоли, гуми, полиэтилена, латексов, эпоксидных, кремнийорганических, кумароновых, фенолоформальдегидных і фурановых полімерів. У якості трещиностойких еластичних покриттів по бетону застосовуються покриття на основі сульфохлорированного полиэтилена, тиокола і сульфированного каучуку.

ЛІТЕРАТУРА ТА МЕТОДИЧНІ ПОСІБНИКИ

Література основна:

І. Петров А.А., Бальян Х.В., Трощенко А.М. Органическая химия. – 4-е изд. –

М. Высш. шк., 1981. -592с.

2.Нечаев А.П., Еременко Т.В. Органическая химия. – М.:Высш. шк. 1985. –

463с.

3.Артеменко А.И. Органическая химия. –М, Высшая школа, 1987, 430с.

4.Векслер В.И., Хавина э.я. Сборник задач и упражнений по органической химии. –М, Высшая школа, 1971. 215с.

Література допоміжна:

1.Грандберг И.А. Органическая химия. 3-е изд. –М. Высш. шк. 1987. 480 с.

2.Терней А. Современная органическая химия. –М.: Мир, 1981. – т.1, 2.

245

3.Моррисон Р., Бойд Р. Органическая химия. –М. - : мир, 1974. –1132 с.

4.Пацак Й. Органическая химия. М.:Мир, 1986. – 366 с.

5.Гауптман З. Грефе Ю., Ремане Х. Органическая химия. –М. : Химия. 1979. – 832 с.

6.Потапов В.Н. Начальные сведения по органической химии. М., Высшая школа. 1975.

7.Астров А.А. Органическая химия. М., Высшая школа. 1973.

8.Павлов В.А. Курс органической химии. М., “Химия” 1977.

9.Кузнецов Е.И. Практикум по химии и физике полимеров. М., “Химия”, 1977.

10.Конспект лекцій з курсу "Органічна хімія" Автори: Сохіна С.І.

ПРИМІТКА. При вивченні курсу "Органічна хімія" можуть бути використані усі підручники, які рекомендовані ДЛЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ.

Методичні посібники:

1.Методичні вказівки для виконання лабораторних робіт з "Органічної хімії" Автори: Висоцький Б.Ю., Сохіна С.І.

2.Методичні вказівки для організації роботи та контролю самостійної роботи по курсу “Органічна хімія”

Соседние файлы в папке конспекты