Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bezruchenko_V_M_Elektrichni_mashini_pidruchnik.doc
Скачиваний:
533
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
6.47 Mб
Скачать

6.3 Умови самозбудження генератора

Електричні машини, обмотки збудження яких (на відміну від незалежного збудження) живляться струмом якоря самої машини безпосередньо або через перетворювальний пристрій (СТ РЕВ 169-75) отримали назву машини з самозбудження.

Рис. 6.4.Ілюстрація процесу самозбудження генераторів паралельного і змішаного збуджень

Рис. 6.3 Схема зняття характеристик генератора незалежного збудження

Процес самозбудження генераторів паралельного і змішаного збудження здійснюється при розімкненому зовнішньому колі за рахунок залишкового магнетизму в полюсах машини. Завдяки залишковому магнетизму при обертанні якоря генератора в ньому збуджується залишкова ЕРС Коло якоря в процесі запуску замкнуте на коло збудження, тому під дією залишкової ЕРС виникає струм збудження

де- опір обмотки збудження. Цей струм протікаючи по обмотці збудження, посилює магнітний потік полюсів (при умові узгодженого ввімкнення обмоток якоря і збудження), який створює відповідну ЕРС в обмотках якоря.

Зі збільшенням ЕРС зростає струм збудження і магнітний потік полюсів до встановлення номінального струму в колі збудження. Процес збільшення струму збудження закінчується, коли настає рівновага, падіння напруги на обмотці збудження і ЕРС на виводах генератора.

Процес самозбудження генератора можна характеризувати залежністю напруги на обмотці збудження від струму збудження , при (крива 1 на рис. 6.4). Ця крива є характеристикою холостого ходу генератора При протіканні струму по обмотці збудження в ній створюється падіння напруги, яке зображено на прямій 2 на рис. 6.4 (падінням напруги в колі якоря можна знехтувати, так як опір якоря значно менше опоруобмотки збудження).

В точці а перетину ліній 1 і 2 процес самозбудження закінчується оскільки падіння напруги, на обмотці збудження зрівноважується ЕРС, що виникає в обмотці якоря, тобто В цьому випадку в обмотці збудження встановлюється постійний струм, котрому при відповідає постійна напруга на затискачах генератора.

Процес самозбудження генератора може закінчуватися і при інших положеннях точки а на кривій 1. Положення цієї точки визначається кутом нахилуапрямої 2 до осі абсцис, який залежить від опоруобмотки збудження. Чим менший цей опір, тим при більшій напрузі закінчується процес самозбудження (точкана кривій 1). З графіка видно, що згідно закону Ома, опірпропорційний.

Якщо збільшувати , то збільшиться кут, а точкаа буде ковзати по характеристиці холостого ходу в напрямі до початку координат. При деякому опорі, що називається критичним, пряма 2 стане дотичною до початкової частини кривої 1 (точка). При цій умові генератор не збуджується.

6.4. Генератор паралельного збудження

Характеристику холостого ходу цього генератора знімають дослідним шляхом так само, як і генератора незалежного збудження. Оскільки при холостому ході генератора паралельного збудження в обмотці збудження і в якорі протікають одинакові струми, тобтозвичайно не перевищує 1-3% номінального струму генератора то падіння напруги в колі якоря і реакція якоря незначні. Тому характеристика холостого ходу генератора паралельного збудження практично співпадає з аналогічною характеристикою такого ж генератора незалежного збудження (крива 1 на рис. 6.2а),

Навантажувальна характеристика генератора паралельного збудження має такий же вигляд, як і генератора незалежного збудження (крива 2 на рис. 6.2а).

Зовнішня характеристика генератора паралельного збудження (крива 1 на рис. 6.5), що показує залежність напруги на його затискачах від струму навантаження при постійній частоті обертання якоря(п=сonst) і опорові обмотки збудження, відрізняються від аналогічної характеристики генератора незалежного збудження (крива 2 нарис. 6.5). Пояснюється це тим, що до двох причин, що викликали зменшення напруги генератора незалежного збудження, тут додається третя: зменшення струму збудження, котрий згідно виразу (6.1) залежить від зниження напруги в результаті перших двох причин. Тому в генераторі паралельного збудження напруга при збільшенні навантаження зменшується більш інтенсивно і при інших рівних умовах одному і тому ж номінальному струмові відповідають різні значення номінальних напруг (див. рис. 6.5)

Розглядання зовнішньої характеристики (крива 1 на рис. 6.5) показує, що стійка робота генератора можлива тільки на верхній (а) гілці характеристики. При досягненні струму в навантаженні, величини, що дорівнює генератор переходить у нижню гілку (б) характеристики, де його робота стає нестійкою. Потужність генератора при цьому зменшується і доходить до нуля в режимі короткого замикання. Струм короткого замикання в цьому випадку буде невеликим, що обумовлено малою залишковою ЕРС генератора.

Рис. 6.5. Зовнішні характеристики генераторів параллельного (1) і незалежного збудження

Такий вигляд характеристики пояснюється тим, що зі збільшенням струму посилюється розмагнічування генератора реакцією якоря, зменшуються струм збудження і магнітний потік, машина переходить в ненасичений стан, при якому навіть невелике зменшення опору навантаженнявиклика різке зменшення ЕРС машини (див. рис. 6.4). Струм навантаження, тому при, коли напруга генератора зменшується повільніше, ніж спадає опірRн, проходить зростання струму навантаження. Після цього, якподальше зменшенняRнсупроводжується зменшенням струму, так як в цьому випадку напруга спадає скоріше, ніж зменшується опірRн.

Струм короткого замикання Ік не тільки менший але й 3 цього, однак, не випливає, що генератор паралельного збудження не боїться коротких замикань. СтрумIК на рис, 6.5 отриманий в результаті поступового зменшення значення. При раптовому короткому замиканні магнітна система генератора не встигає розмагнічуватись (зміна магнітного потоку істотно запізнюється в порівнянні зі зміною струму) і струмIк досягає небезпечних значень; процес зміни напруги буде при цьому характеризуватися кривою 2 на рис. 6.5,.

Величезний стум викличе, згідно виразу (3.29), значний гальмівний момент і в результаті спотворюючої дії реакції якоря істотне підвищення міжламельної напруги (див. п. 4.4), яке може стати причиною виникнення колового вогню.

Номінальна зміна напруги (6.2) у генератора паралельного збудження складає 10-30%. Деколи, щоб зменшити це значення на полюсах встановлюють невелику (2-3 витки) послідовну обмотку збудження, котра з ростом навантаження збільшує магнітний потік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]