Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bezruchenko_V_M_Elektrichni_mashini_pidruchnik.doc
Скачиваний:
530
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
6.47 Mб
Скачать

9.4. Автотрансформатор

Це такий трансформатор, у якого між первинною і вторинною обмотками є не тільки магнітний, але і електричний (гальванічний) зв'язок. Автотрансформатори можуть бути підвищувальними іпонижувальними, одно- читрифазними.

Розглянемо принцип роботи на прикладі однофазного понижувального автотрансформатора, схема якого представлена на рис. 9.6.

В режимі холостого ходу струм, що проходить по обмотціА-Х призводить до появи магнітного потоку, який індукує в кожному витку ЕРС;отже, на затискачахах з'явиться ЕРС, деі - кількості витків, ввімкнених відповідно між затискачами,і; - коефіцієнт трансформації.

Рис.9.6.Схема трансформатора

Порівняємо співвідношення звичайного трансформатора з автотрансформатором в режимі навантаження, при якому, як і в п. 8.10, знехтуємо струмом холостого ходу. Якщо б обмоткиА-Х іа-х були зв'язані між собою тільки електромагнітним чином, тобто як у звичайному трансформаторі, то в цьому випадку рівняння МРС (8.18) мало б вигляд, звідки

(9.2)

Однак струм тече тільки по частині обмоткиА-а, а на ділянціа-х проходить струм, рівний геометричній сумі; тоді з урахуванням (9,2)

(9.3)

Виявляється, що струм у "вторинній" обмотці автотрансформатора менше вторинного струму в звичайному трансформаторі; це означає, що при одній і тій же густині струму переріз проводу "вторинної" обмотки автотрансформатора може бути менше, ніж у звичайного автотрансформатора.

Частина обмотки А-а повинна мати такий самий переріз, як і у звичайного трансформатора, так як по ній проходить струм. Однак її число витків

(9.4)

менше, ніж у первинної обмотки звичайного трансформатора

Таким чином, згідно рівнянь (9.3) і (9.4), затрати міді в автотрансформаторі в цілому також можуть бути менші, ніж у звичайного трансформатора. Зменшення кількості обмотувальної міді в такій же мірі викличе і зменшення в ній електричних втрат.

Для будь-якого трансформатора існує поняття розрахункової (електромагнітної) потужності, якою визначаються всі його розміри:. Згідно виразу (8.4), ЕРС і пропорційні магнітному потокові, який можна представити як добуток індукціїВ на площу поперечного перерізу сталі магнітопроводу; значить, і, ввівши деяку сталус, отримаємо. Якщо густина струму в обмотці, а площа поперечного перерізу провідника (міді) то. Отже,, тобто при заданих значенняхВ ірозміри магнітопроводу і обмотки визначаються значенням потужності. .

У звичайному трансформаторів розрахункова потужність обох обмоток

(9.5)

Розрахункова потужність автотрансформатора може бути представлена у вигляді суми потужностей на ділянці А-а іа-х, тобто

(9.6)

З урахуванням (9.4)

(9.7)

Підставивши (9.3) і (9.7), отримаємо

(9.8)

Поділивши (9.8) на (9.5), побачимо, що розрахункова потужність автотрансформатора і, значить, його розміси складають частину потужності звичайного трансформатора

(9.9)

Величину кв називаютькоефіцієнтом, вигідності. Очевидно,чим менше значення к, тим, менше к&, тобто тим вигідніше застосування автотрансформатора.

Фізично це пояснюється тим, що в автотрансформаторі частина енергії передається із первинного кола до вторинного гальванічним шляхом (по дротам), так як вторинне коло електрично зв'язана, з первинним. При вигідність використання автотрансформатора зменшується; при цьому звичайно, відповідно.

Автотрансформатори малої потужності широко використовують в пристроях зв'язку і автоматики, радіоапаратурі, і лабораторних стендах. Останнім часом застосовують також автотрансформатори великої потужності, за посередництвом яких з'єднують високовольтні мережі різних напруг (110, 154, 220, 330, 500 кВ).

Суттєвим недоліком, автотрансформаторів є те, що вторинне коло у них електрично з'єднане з первинним. При цьому обмоткиНН і підключені до них споживачі повинні мати таку ж ізоляцію по відношенню до землі, як обмоткаВН і первинне коло. З тієї ж причини в цілях забезпечення електробезпеки не допускається використання автотрансформаторів для живлення кіл низької напруги від мережі високої напруги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]