Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОГУШ,ЮДИН.doc
Скачиваний:
1486
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.5 Mб
Скачать

8.1.4 Федеральні критерії безпеки інформаційних технологій

Федеральні критерії безпеки інформаційних технологій

[Federal Criteria for Information Technology Security (FCITS)] — стан­дарт інформаційної безпеки, розроблений Національним інститутом стандартів і технологій США (NIST) і Агентством національної без­пеки США (NSA) у 90-х роках для використання в Американському федеральному стандарті з оброблення інформації (Federal Informati­on Processing Standard), який повинен був замінити "Жовтогарячу книгу".

"Федеральні критерії" охоплюють практично весь спектр про­блем, зв'язаних із захистом та забезпеченням безпеки, так як вклю­чають усі аспекти конфіденційності, цілісності та працездатності. Основними об'єктами застосування вимог безпеки критеріїв є про­дукти інформаційних технологій (ІТ-продукти) і системи оброблен­ня інформації. Ключовим поняттям концепції інформаційної безпеки "Федеральних критеріїв" є поняття профілю захисту.

Відповідно до "Федеральних критеріїв" процес розробки систем оброблення інформації здійснюється у вигляді послідовності насту­пних основних етапів:

  • розроблення та аналіз профілю захисту;

  • розроблення і кваліфікаційний аналіз ІТ-продуктів;

• компонування й сертифікація системи оброблення інформації. "Федеральні критерії" регламентують тільки перший етап цієї схе­ми — розробку та аналіз профілю захисту. Процес створення ІТ-продуктів і компонування систем оброблення інформації залишаю-

318

Розділ 8 Критерії безпеки інформаційних технологій

ться за межами цього стандарту.

8.1.5 Канадські критерії безпеки комп'ютерних систем

Канадські критерії безпеки комп'ютерних систем [Canadi­an Trusted Computer Product Evaluation Criteria (CTCPEC)] — на­ціональний стандарт інформаційної безпеки, розроблений Центром безпеки відомства безпеки зв'язку Канади (Canadian System Security Centre Communication Security Establishment) в 90 роках.

"Канадські критерії" використовуються для розроблення вимог безпеки, специфікацій засобів захисту та сертифікації програмного забезпечення робочих станцій, багатопроцесорних обчислювальних систем, персональних і багатокористувальницьких операційних си­стем, систем керування базами даних, розподілених, мережних, вбу­дованих, проблемно-орієнтованих та інших систем.

В "Канадських критеріях" пропонується оригінальний підхід до опису взаємодії користувачів із комп'ютерною системою, інваріан­тний по відношенню до політики безпеки. Усі компоненти системи, які знаходяться під керуванням ядра безпеки, називаються об'єкта­ми.

Об'єкти можуть знаходитися в одному з наступних трьох станів: об'єкт-користувач, об'єкт-процес, пасивний об'єкт, і в залежності від стану, позначають користувачів, процеси та об'єкти відповідно.

При описі критеріїв конфіденційності та цілісності (довільного та нормативного керування доступом і цілісністю) в "Канадських критеріях" використовується поняття тег.

Тега — сукупність атрибутів асоційованих із користувачем, про­цесом або проектом. Тегою може бути унікальний ідентифікатор, мітка безпеки або цілісності, криптографічний ключ, таблиця прав доступу або інші атрибути у відповідності з реалізованою в комп'ю­терній системі політикою безпеки.

У критеріях застосований дуальний принцип подання вимог без­пеки у вигляді функціональних вимог до засобів захисту та вимог до гарантій їхньої реалізації. "Канадські критерії" є добре збалан­сованим конгломератом "Жовтогарячої книги" і "Федеральних кри­теріїв", посилених вимогами гарантій реалізації політики безпеки, і поряд з іншими стандартами послужили основою для розроблення Загальних критеріїв безпеки інформаційних технологій.

Канадські критерії безпеки комп'ютерних систем були покладені в основу Критеріїв оцінки захищеності інформації в комп'ютерних

319

Частина II Основи безпеки інформаційних технологій

системах від несанкціонованого доступу [49,50,51,52,53], розробле­них Департаментом спеціальних телекомунікаційних систем та за­хисту інформації Служби безпеки України для системи технічного захисту інформації України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]