Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОГУШ,ЮДИН.doc
Скачиваний:
1486
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.5 Mб
Скачать

Частина II

ОСНОВИ БЕЗПЕКИ

ІНФОРМАЦІЙНИХ

ТЕХНОЛОГІЙ

199

Розділ 6

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ОБ'ЄКТИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ

6.1 Види та властивості інформації як предмета захисту

6.1.1 Інформація та дані

Термін інформація походить від латинського informatio, що озна­чає роз'яснення, повідомлення, виклад. З позицій філософії інфор­мація є відображення реального світу за допомогою відомостей (по­відомлень) . Повідомлення — це форма подання інформації у вигляді мови, тексту, зображення, цифрових даних, графіків, таблиць і т.ін. У широкому розумінні інформація — це загальнонаукове поняття, що включає в себе обмін відомостями між людьми, обмін сигналами між живою й неживою природою, людьми і пристроями [34].

Інформація [information] — відомості про об'єкти та явища нав­колишнього середовища, їхні параметри, властивості й стани, які зменшують наявну про них ступінь невизначеності, неповноти знань.

Теоретична інформатика розглядає інформацію як концептуаль­но зв'язані між собою відомості, дані, поняття, що змінюють наші уявлення про явище або об'єкт навколишнього світу. Поряд з інфор­мацією в інформатиці часто використовують поняття дані. Покаже­мо, у чому їх відмінність.

Дані [data] можуть бути розглядатися як ознаки або записа­ні спостереження, які з будь-яких причин не використовуються, а тільки зберігаються. У тому випадку, якщо з'являється можливість використати ці дані для зменшення невизначеності будь-чого, дані перетворюються в інформацію. Тому можна стверджувати, що ін­формацією стають дані, що використовуються.

При роботі з інформацією завжди є її джерело і споживач (одер­жувач). Шляхи і процеси, що забезпечують передавання повідом­лень від джерела інформації до її споживача, називаються інфор­маційними комунікаціями.

Адекватність інформації [information adequacy]— це певний

200

Розділ 6 Інформаційні системи та технології як об'єкти безпеки

рівень відповідності створюваного за допомогою одержаної інфор­мації образу реальному об'єкті, процесу, явищу і т. ін.

В реальному житті навряд чи можлива ситуація, коли можна роз­раховувати на повну адекватність інформації. Завжди присутня де­яка степінь невизначеності. Від ступеня адекватності інформації до реального стану об'єкта або процесу залежить правильність прийня­ття рішень людиною

6.1.2 Форми адекватності інформації

Адекватність інформації може виражатися у трьох формах: се­мантичній, синтаксичній, прагматичній (рис. 6.1).

Рис. 6.1. Форми адекватності інформації

Синтаксична адекватність [syntactic(al) adequacy] відображає формально-структурні характеристики інформації і не зачіпає її смислового змісту. На синтаксичному рівні враховується тип носія й спосіб подання інформації, швидкість передавання й оброблення,

201

Частина II Основи безпеки інформаційних технологій

розміри кодів представлення інформації, надійність і точність пере­творення цих кодів і т.ін. Інформацію, що розглядається тільки з синтаксичних позицій, звичайно називають даними, так як при цьо­му не має значення смислова сторона. Ця форма сприяє сприйняттю зовнішніх структурних характеристик, тобто синтаксичної сторони інформації.

Семантична (смислова) адекватність [semantic adequacy] ви­значає ступінь відповідності образу об'єкта і самого об'єкта. Семан­тичний аспект передбачає врахування смислового змісту інформації. На цьому рівні аналізуються ті відомості, які відображає інформація, розглядаються смислові зв'язки. Ця форма служить для формуван­ня понять і уявлень, виявлення смислу (суті), змісту інформації та її узагальнення.

Прагматична (споживацька) адекватність [pragmatic(al) adequacy] відображає відносини інформації та її споживача, відпо­відність інформації меті управління, яка на її основі реалізується. Прагматичні властивості інформації проявляються тільки при на­явності єдності інформації (об'єкта), користувача і мети управлін­ня, прагматичний аспект розгляду зв'язаний з цінністю, корисністю використання інформації при відпрацюванні користувачем спожива­чем рішення для досягнення своєї мети. З цієї точки зору аналізу­ються споживацькі властивості інформації. Ця форма адекватності безпосередньо зв'язана з практичним використанням інформації, з відповідністю її цільової функції діяльності системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]