Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОГУШ,ЮДИН.doc
Скачиваний:
1486
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.5 Mб
Скачать

12.2 Основні елементи організаційної основи системи забезпечення інформаційної безпеки України

Система забезпечення інформаційної безпеки України є частиною системи забезпечення національної безпеки України.

Система забезпечення інформаційної безпеки України повинна будуватися на основі розмежування повноважень органів законодав­чої, виконавчої і судової влади у цій сфері, а також предметів відання органів державної влади (рис. 12.1).

Основними елементами організаційної основи системи забезпече­ння інформаційної безпеки України є: Президент України, Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Рада національної безпе­ки і оборони України, органи виконавчої влади України, міжвідомчі і державні комісії, створені Президентом України і Кабінетом Мі-

441

Частина III Забезпечення інформаційної безпеки України

Рис. 12.1.Організаційна структура системи забезпечення інформаційної безпеки України

442

Розділ 12 Система та політика інформаційної безпеки України

ністрів України, органи місцевого самоврядування, органи судовоївлади, громадські об'єднання, громадяни, що беруть участь відпо­відно до законодавства України у вирішенні завдань забезпечення інформаційної безпеки України. Президент України:

  • керує в межах своїх конституційних повноважень органами і силами, що забезпечують інформаційну безпеку України;

  • санкціонує дії із забезпечення інформаційної безпеки України; відповідно до законодавства України формує, реорганізує і скасовує підпорядковані йому органи і сили, що забезпечують інформаційну безпеку України;

  • визначає у своїх щорічних посланнях Верховній Раді пріоритетні напрями державної політики у галузі забезпечення інформаційної безпеки України, а також заходи щодо реалізації Концепції інформаційної безпеки.

Верховна Рада України на основі Конституції України за подан­нями Президента України й Кабінет Міністрів України формує зако­нодавчу базу в галузі забезпечення інформаційної безпеки України.

Кабінет Міністрів України в межах своїх повноважень з ураху­ванням сформульованих у щорічних посланнях Президента України Верховній Раді пріоритетних напрямів забезпечення інформаційної безпеки України координує діяльність державних органів виконав­чої влади, а також при формуванні у встановленому порядку прое­ктів державного бюджету на відповідні роки передбачає виділення коштів, необхідних для реалізації державних програм у цій галузі. Для оперативно відпрацювання заходів забезпечення інформаційної безпеки України при Кабінеті Міністрів України створюється Комі­тет з інформаційної безпеки України.

Комітет з інформаційної безпеки України проводить роботу з ви­явлення та оцінки загроз інформаційній безпеці України, оператив­но готує проекти актів Президента України та Кабінету Міністрів України щодо запобігання таких загроз, розробляє пропозиції із за­безпечення інформаційної безпеки України, а також пропозиції щодо уточнення окремих положень Програми забезпечення інформаційної безпеки України, координує діяльність органів і сил, що забезпечу­ють інформаційну безпеку України, контролює реалізацію держав­ними органами виконавчої влади актів Президента України у цій галузі.

Органи виконавчої влади:

• забезпечують виконання законодавства України, рішень Прези-

443

Частина III Забезпечення інформаційної безпеки України

дента України і Кабінету Міністрів України щодо забезпеченняінформаційної безпеки України;

  • у межах своєї компетенції розробляють нормативні правові акти в цій галузі і подають їх у встановленому порядку Президенту України й Кабінету Міністрів України;

  • взаємодіють з органами місцевого самоврядування з питань виконання законодавства України, актів Президента України і Кабінету Міністрів України в галузі забезпечення інформаційної безпеки України, а також з питань реалізації державних програм у цій галузі;

  • здійснюють заходи щодо залучення громадян, організацій і громадських об'єднань до забезпечення інформаційної безпеки України;

  • вносять до Кабінету Міністрів України пропозиції щодо удосконалення системи забезпечення інформаційної безпеки України. Міжвідомчі і державні комісії, створювані Президентом України

і Кабінетом Міністрів України, вирішують відповідно до наданих їм повноважень завдання із забезпечення інформаційної безпеки Укра­їни.

Органи місцевого самоврядування забезпечують дотримання за­конодавства України в галузі забезпечення інформаційної безпеки України.

Органи судової влади здійснюють правосуддя у справах про зло­чини, пов'язані із зазіханнями на законні інтереси особистості, су­спільства і держави в інформаційній сфері, забезпечують судовий захист громадян і громадських об'єднань, чиї права були поруше­ні у зв'язку з діяльністю щодо забезпечення інформаційної безпеки України.

До складу системи забезпечення інформаційної безпеки України можуть входити підсистеми (системи), орієнтовані на рішення ло­кальних завдань у цій сфері.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]