Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОГУШ,ЮДИН.doc
Скачиваний:
1486
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.5 Mб
Скачать

3.5.4 Форми ведення інформаційної боротьби

До основних форм ведення інформаційної боротьби звичайно від­носять наступні (рис. 3.11):

  • інформаційна операція;

  • інформаційна битва;

  • інформаційна дія (акція);

  • інформаційний удар.

Інформаційна операція [information operation] (від лат. operatio — дія) — це сукупність узгоджених за метою, завданнями, місцем і часом дій (акцій), ударів, і битв, що проводяться за єдиним замислом і планом для вирішення завдань інформаційної боротьби (завоювання і утримання інформаційної переваги над противником або зниження його інформаційної переваги) на театрі воєнних дій, стратегічному або оперативному напрямах.

Інформаційні операції можуть бути наступальними і оборонними.

Наступальна інформаційна операція має за мету завоюван­ня інформаційної переваги над противником. В цій операції головні зусилля спрямовуються на дезорганізацію його систем управління військами і зброєю, а частина сил та засобів забезпечують стійкість

95

Частина І Сучасні основи інформаційної безпеки держави

Рис. 3.11.Основні способи інформаційної боротьби

власного управління. При цьому всі заходи, що проводяться в ме­жах інформаційної боротьби, повинні забезпечувати сприятливі умо­ви для бойових дій своїх військ (сил).

Оборонна інформаційна операція проводиться в умовах ве­ликої інформаційної переваги противника і має за мету зниження

96

Розділ 3 Основи інформаційного протиборства

цієї переваги. В такій операції головні зусилля сил і засобів спрямо­вуються на забезпечення інформаційної безпеки органів управлінняоб'єднань і з'єднань, на захист інформації в системах керування. Частина сил і засобів спрямовуються на дезорганізацію управління військами і зброєю противника.

Мета інформаційної операції досягається вирішенням насту­пних завдань: інформаційним впливом на противника, інформацій­ним захистом і ефективним використанням інформаційних ресурсів власного угруповання військ (сил). Інформаційна операція, звичай­но, проводиться в межах відповідної загальновійськової, самостійної, спільної або спеціальної операції.

За масштабами інформаційні операції можна класифікувати як стратегічні, оперативно-стратегічні, оперативні і оперативно-тактичні і характеризувати наступними основними показниками: просторовим розмахом, тривалістю, а також кількісним і якісним складом сил і засобів. В цей же час необхідно відзначити, що ця специфічна галузь протиборства не передбачає використання таких чітко визначених для бойових дій понять, як фронт і тил (інформа­ційний вплив може здійснюватися на всю глибину території против­ника), сторона, на яку здійснено інформаційний вплив, може про це не знати і т.ін.

В деяких умовах обстановки не виключена можливість про­ведення в рамках інформаційної операції інформаційної битви [information battle], в ході якої вирішується одне з найважливіших оперативних завдань. Вона представляє сукупність узгоджених і вза­ємопов'язаних за метою, завданнями, місцем і часом інформаційних дій та ударів, об'єднаних загальним замислом, які здійснюються спе­ціально виділеними силами і засобами та спрямовані для вирішення одного оперативного завдання інформаційної боротьби. В залежно­сті від масштабу і виду інформаційної операції в ній може бути одна або декілька інформаційних битв, що здійснюються одночасно або послідовно.

Інформаційні дії (акції) [information action] — це сукупність узгоджених за метою, завданнями, місцем і часом заходів, що про­водяться силами і засобами, залученими для ведення інформаційної боротьби, протягом певного часу в певному районі (напрямку). Під час інформаційних дій можуть здійснюватися інформаційні удари.

Для ефективного проведення заходів інформаційної боротьби ін­формаційні впливи на противника необхідно починати ще у мирний час, нерідко заздалегідь до початку воєнних (бойових) дій. Такі ін-

97

Частина І Сучасні основи інформаційної безпеки держави

формаційні вплив звичайно називаютьінформаційними акціями

[information action], оскільки вони виходять за межі власне інфор­маційної боротьби в область інформаційного протиборства геополі-тичних суб'єктів.

Інформаційні дії (акції) можна класифікувати за видами (насту­пальні і оборонні), масштабом (стратегічні, оперативно-стратегічні, оперативні, оперативно-тактичні і тактичні) і об'єктами впливу (ін­формаційні системи, морально-психологічний стан особового складу та їхня комбінація). До наступальних інформаційних дій відносяться інформаційний вплив (інформаційна акція) та інформаційна блока­да, до оборонних — дії (акції) з інформаційного захисту.

Наступальний інформаційний вплив — це активний, ціле­спрямований, узгоджений за завданнями, місцем і часом вплив за­лучених до ведення інформаційної боротьби сил і засобів протягом певного часу в заданому районі по окремих інформаційних об'єктах системи управління противника або його інформаційного ресурсу в цілому. При цьому можуть здійснюватися різноманітні інформаційні удари.

Інформаційна наступальна акція здійснюється в межах ін­формаційного протиборства (наприклад, маніпулювання засобами масової інформації, культури, мистецтва і т. ін.).

Інформаційна блокада — це узгоджене за завданнями, місцем і часом застосування сил і засобів із метою найбільш повного зни­ження можливостей противника з одержання і використання інфор­мації, необхідної для ефективного ведення операцій (бойових дій). В рамках інформаційної блокади можуть також проводитися інфор­маційні удари різного виду та масштабу. Одним з основних способів досягнення мети інформаційної блокади у воєнній час є радіоеле­ктронне блокування [electronic [blocking] — узгоджений вплив за­собами радіоелектронного придушення і функціонального ураження на технічні елементи систем розвідки і канали передавання інфор­мації.

Необхідно також відзначити, що мета інформаційної блокади про­тивника у воєнних конфліктах не може бути повністю реалізована без спеціальних заходів (акцій), які проводяться на рівні керівництва держави.

До оборонних відносяться дії (акції) з інформаційного за­хисту — узгоджені за завданнями, місцем і часом застосування залучених до ведення інформаційної боротьби сил і засобів з метою забезпечення стійкості функціонування системи управління війська-

98

Розділ 3 Основи інформаційного протиборства

ми (силами) в умовах інформаційного впливу противника.

Під інформаційним ударом [information thrust] розуміють ко­роткочасний потужний узгоджений інформаційний вплив сил і засо­бів на найбільш важливий елемент (елементи) системи управління (керування) противника для досягнення рішучих цілей із завоюван­ня інформаційної переваги (зниження інформаційної переваги про­тивника) .

Інформаційні удари можна класифікувати за масштабом (страте­гічні, оперативно-стратегічні, оперативні, оперативно-тактичні, та­ктичні), типами (радіоелектронні, радіоелектронно-вогневі, комп'ю­терні, спеціальні і комбіновані) і ступенем зосередження сил і засобів (вибіркові, зосереджено-масовані і масовані).

Радіоелектронний удар [radio-electronic thrust] — це узгодже­ний за часом, глибиною та завданнями масований комплексний вплив різноманітних сил і засобів радіоелектронного придушення і функціонального ураження радіоелектронних об'єктів системи керу­вання противника з метою зриву управління на окремих напрямках (або з окремих пунктів управління) на певний час.

Радіоелектронно-вогневий удар [electronic and fiery thrust] — це узгоджений за часом, глибиною та завданнями масований ком­плексний (радіоелектронний і вогневий) вплив сил і засобів радіоеле­ктронної боротьби, ракетних військ і артилерії, авіації та інших сил і засобів, виділених для боротьби з системами керування противника, з метою зриву управління на окремих напрямках на певний час.

Комп'ютерний (програмний) удар [computer (program) thrust] — це узгоджений за часом, глибиною і завданнями масо­ваний комплексний вплив атакуючих сил і засобів деструктивного програмно-математичного впливу на об'єкти автоматизованих си­стем керування противника з метою зриву управління на окремих напрямках (або з окремих пунктів) на певний час.

Спеціальний удар [special thrust] — це узгоджений за ча­сом, глибиною завданнями масований комплексний морально-психологічний вплив залучених до ведення інформаційної бороть­би сил і засобів на особовий склад (насамперед на персонал органів управління) угруповання противника з метою зриву (утруднення) управління на окремих напрямках на певний час.

Для досягнення мети інформаційних ударів, впливів, битв і опе­рацій застосовується вся сукупність способів інформаційної бороть­би.

99

Частина І Сучасні основи інформаційної безпеки держави

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]