Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОГУШ,ЮДИН.doc
Скачиваний:
1486
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.5 Mб
Скачать

10.4 Стан інформаційної безпеки України

За останні роки в Україні реалізовано комплекс заходів із удо­сконалення забезпечення її інформаційної безпеки.

Розпочато формування бази правового забезпечення інформацій­ної безпеки. Прийнято Закони України "Про інформацію", "Про за­хист інформації в автоматизованих системах", "Про державну таєм­ницю", низку інших законів, розпочато створення механізмів їхньої реалізації, підготовку законопроектів, що регламентують суспільні

406

Розділ 10 Інформаційна безпека України

відносини в інформаційній сфері.

Здійснюються певні заходи із забезпечення захисту інформації в органах державної влади, на підприємствах, в установах і організа­ціях усіх форм власності.

Передбачається створення захищеної інформаційно-телекомунікаційної системи спеціального призначення в інтересах органів державної влади.

Разом із тим, аналіз стану інформаційної безпеки України пока­зує, що її рівень не повною мірою відповідає потребам суспільства і держави.

Сучасні умови політичного та соціально-економічного розвитку країни відзначаються загостренням протиріч між потребами суспіль­ства у розширенні вільного обміну інформацією та необхідністю збе­рігання окремих регламентованих обмежень на її поширення.

Суперечливість і нерозвиненість правового регулювання суспіль­них відносин в інформаційній сфері призводять до серйозних нега­тивних наслідків. Так, недостатність правового забезпечення регу­лювання відносин у галузі реалізації можливостей конституційних обмежень свободи масової інформації в інтересах захисту основ кон­ституційного ладу, моральності, здоров'я, прав і законних інтересів громадян, забезпечення обороноздатності країни та безпеки Украї­ни істотно утрудняє підтримку необхідного балансу інтересів особи­стості, суспільства та держави в інформаційній сфері. Недосконале нормативно-правове регулювання відносин у галузі масової інфор­мації утрудняє формування на території України конкурентноспроможних інформаційних агентств і засобів масової інформації.

Незабезпеченість прав громадян на доступ до інформації, маніпу­лювання інформацією викликають негативну реакцію населення, що іноді призводить до дестабілізації соціально-політичної обстановки в суспільстві.

Закріплені в Конституції України права громадян на недоторкан­ність приватного життя, особисту та сімейну таємницю, таємницю листування практично не мають достатнього правового, організацій­ного та технічного забезпечення. Незадовільно організований захист даних про фізичних осіб (персональних даних), що збираються ор­ганами державної влади та місцевого самоврядування.

Немає чіткої державної політики в галузі формування інформа­ційного простору України, розвитку системи масової інформації, ор­ганізації міжнародного інформаційного обміну й інтеграції інфор­маційного простору України у світовий інформаційний простір, що

407

Частина III Забезпечення інформаційної безпеки України

створює передумови для витіснення інформаційних агентств, засобів масової інформації з внутрішнього інформаційного ринку та дефор­мації структури міжнародного інформаційного обміну.

Недостатня державна підтримка діяльності інформаційних агентств із просування їхньої продукції на закордонний інформацій­ний ринок.

Спостерігається надмірна й небезпечна залежність ринку інфор­маційних послуг України від іноземного капіталу.

Недостатньо ефективно діє система захисту державної таємниці та система сертифікації засобів захисту інформації.

Не створено державної системи захисту інформації.

Серйозна втрату заподіяно кадровому потенціалові наукових і ви­робничих колективів, що діють у галузі створення засобів інформа­тизації, телекомунікації та зв'язку, в результаті чого відбувається масове звільнення з цих колективів кваліфікованих фахівців.

Відставання вітчизняних інформаційних технологій змушує ор­гани державної влади та місцевого самоврядування при створенні інформаційних систем іти шляхом закупівель імпортної техніки і залучення іноземних фірм, через що підвищується ймовірність не­санкціонованого доступу до інформації, що обробляється, зростає залежність України від іноземних виробників комп'ютерної і теле­комунікаційної техніки та програмного забезпечення.

У зв'язку з інтенсивним упровадженням закордонних інформа­ційних технологій у сфери діяльності особистості, суспільства та дер­жави, а також із широким застосуванням відкритих інформаційно-телекомунікаційних систем, інтеграцією вітчизняних інформаційних систем і міжнародних інформаційних систем зросли загрози засто­сування "інформаційної зброї" проти інформаційної інфраструктури України. Роботи з адекватної комплексної протидії цим загрозам ве­дуться без належної координації і недостатньому бюджетному фінан­суванні. Недостатньо уваги приділяється розвитку засобів розвідки та інформаційної протидії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]