Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОГУШ,ЮДИН.doc
Скачиваний:
1486
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.5 Mб
Скачать

6.3.3 Класифікація та види інформаційних технологій

На теперішній час інформаційні технології можна класифікувати за низкою ознак, зокрема:

233

Частина II Основи безпеки інформаційних технологій

  • способом реалізації інформаційної технології в інформаційній си­стемі;

  • обсягом охоплення інформаційною технологією завдання управ­ління;

  • класами реалізованих технологічних операцій;

  • типом користувальницького інтерфейсу;

  • варіантами використання мережі ЕОМ;

  • предметною частиною, яка обслуговується інформаційною техно­логією.

Традиційна та нова інформаційна технологія

За способом реалізації інформаційної технології в інфор­маційні системі виділяють інформаційні технології, що склалися тра­диційно, та нові інформаційні технології. Якщо традиційні інфор­маційні технології насамперед існували в умовах централізованого оброблення даних, до масового використання ПЕОМ були орієнто­вані головним чином на зниження трудомісткості при формування регулярної звітності, то нові інформаційні технології зв'язані з ін­формаційним забезпеченням процесу управління в реальному мас­штабі часу.

Нова інформаційна технологія — це технологія, яка засно­вується на застосуванні комп'ютерів, активній участі користувачів (непрофесіоналів в галузі програмування) в інформаційному проце­сі, високому рівні дружнього користувальницького інтерфейсу, ши­рокому застосуванні пакетів прикладних програм загального та про­блемного призначення, доступі користувача до віддалених баз даних та програм завдяки обчислювальним мережам ЕОМ. У поняття но­вої інформаційної технології включені також комунікаційні техно­логії, які забезпечують передавання інформації різними засобами, а саме — телефон, телеграф, телекомунікації, факс і т.ін.

Нова (комп'ютерна) інформаційна технологія базується на трьох основних принципах:

  • інтерактивний (діалоговий) режим роботи з комп'ютером;

  • інтегрованість (стикування, взаємозв'язок) з іншими програмни­ми продуктами;

  • гнучкість процесу зміни як даних, так і постановок завдань.

234

Розділ 6 Інформаційні системи та технології як об'єкти безпеки

Інформаційна технологія управління

За обсягом охоплення інформаційною технологією зав­дань управління виділяють електронне оброблення даних, ко­ли з використанням ЕОМ без перегляду методології та організа­ції процесів управління ведеться оброблення даних з вирішенням окремих завдань, та автоматизацію управлінської діяльності. В останньому випадку обчислювальні засоби використовуються для комплексного вирішення функціональних завдань, формування ре­гулярної звітності та роботи в інформаційно-довідковому режимі для підготовки управлінських рішень. До цієї групи можуть бути відне­сені інформаційні технології підтримки прийняття рішень, які передбачають широке застосування економіко-математичних ме­тодів, моделей та пакетів прикладних програм для аналітичних ро­боти та формування прогнозів, складання бізнес-планів, обґрунту­вання оцінок та висновків із процесів, що вивчаються, та явищ виробничо-господарської практики. До названої групи відносяться інформаційні технології, які одержали назву електронного офісу та експертної підтримки рішень. Ці два варіанти інформаційних техно­логій орієнтовані на використання досягнень у галузі автоматизації роботи спеціалістів та керівників, створення для них найбільш спри­ятливих умов виконання професійних функцій, якісного та своєча­сного інформаційного обслуговування за рахунок повного автомати­зованого набору управлінських процедур, які реалізуються в умовах конкретного робочого місця та офісу в цілому.

Електронний офіс передбачає наявність інтегрованих пакетів прикладних програм, що включають спеціалізовані програми та ін­формаційні технології, які забезпечують комплексну реалізацію зав­дань предметної частини. На теперішній час все більше розповсю­дження набувають електронні офіси, обладнання та співробітники яких можуть знаходитися в різних приміщеннях. Необхідність робо­ти з документами, матеріалами, базами даних конкретної організації або закладу в домашніх умовах, в готелі, транспортних засобах при­вела до появи інформаційних технологій віртуальних офісів. Такі інформаційні технології засновуються на роботі локальної мережі, з'єднаної з територіальною або глобальною мережею. Завдяки цьо­му абонентські системи співробітників закладу, незалежно від того, де вони знаходяться, виявляються включеними в загальну для них мережу.

Інформаційні технології експертної підтримки рішень

235

Частина II Основи безпеки інформаційних технологій

складають основу автоматизації праці спеціалістів-аналітиків. Ціпрацівники крім аналітичних методів та моделей для дослідження ситуацій, що склалися в ринкових умовах, із збуту продукції, по­слуг, фінансового стану підприємства, фірми, фінансово-кредитної організації змушені використовувати накопичений та збережений і системі досвід оцінки ситуацій, тобто відомості, що складають базу знань у конкретній предметній частині. Оброблені за певними прави­лами такі відомості дозволяють готувати обґрунтовані рішення для поведінки на фінансових та товарних ринках, виробляти стратегію в галузях менеджменту та маркетингу.

Програмна інформаційна технологія

За класами реалізованих технологічних операцій інфор­маційні технології розглядають у програмному аспекті і включають: оброблення текстів, електронні таблиці, автоматизовані бази (банки) даних, оброблення графічної та звукової інформації, мультимедійні та інші системи.

Перспективним напрямком розвитку комп'ютерної технології є створення програмних засобів для виведення якісного звуку та відео-зображення. Технологія одержання відеозображення одержала назву комп'ютерної графіки.

Комп'ютерна графіка — це створення, зберігання та обробле­ння моделей об'єктів та їхніх зображень за допомогою ЕОМ. Ця те­хнологія проникла в галузь економічного аналізу, моделювання рі­зноманітних конструкцій, вона незамінна на виробництві, проникає в рекламну діяльність, робить цікавим дозвілля.

Зображення, які формуються та обробляються за допомогою ци­фрового процесора, можуть бути демонстраційними та анімаційними. До першої групи, як правило, відносять комерційну (ділову) та илюстративну графіку, до другої — інженерну та наукову, а також зв'язану з рекламою, мистецтвом, іграми, коли виводяться не тільки поодинокі зображення, але й послідовність кадрів у вигляді фільму (інтерактивний варіант).

Інтерактивна машинна графіка є однією з найбільш прогресив­них напрямів серед нових інформаційних технологій. Цей напрям бурхливо розвивається з появою нових графічних станцій та спеціа­лізованого програмного забезпечення, яке дозволяє створювати реа­лістичні об'ємні рухомі зображення, що за якістю можна порівняти з кадрами відеофільму.

236

Розділ 6 Інформаційні системи та технології як об'єкти безпеки

Програмно-технічна організація обміну з комп'ютером текс­товою, графічною, аудіо- та відеоінформацією одержала назву мультимедіа-технологією. Таку технологію реалізують спеціаль­ні програмні засоби, що мають вбудовану підтримку мультимедії та дозволяють використовувати її в професійній діяльності, навчально-освітніх, науково-популярних та ігрових галузях. При застосуван­ні цієї технології в професійній діяльності відкриваються реальні перспективи використати комп'ютер для озвучування зображень, а також розуміння ним людської мови, ведення комп'ютером діалогу зі спеціалістом на його рідній мові. Здатність комп'ютера з голосу сприймати нескладні команди керування програмами, відкриванням файлів, виведенням інформації на друк та іншими операціями ство­рює сприятливі умови для взаємодії з ними в процесі професійної діяльності.

Інформаційна технологія доступу до ресурсів

За типом користувальницького інтерфейсу можна розгля­дати інформаційні технології з точки зору можливостей доступу ко­ристувача до інформаційних та обчислювальних ресурсів. Так, па­кетна інформаційна технологія виключає можливість користу­вача впливати на оброблення інформації, поки вона здійснюється в автоматичному режимі. Це пояснюється організацією оброблення, яка заснована на виконанні програмно-заданої послідовності опера­цій над заздалегідь накопиченими в системі та об'єднаними в пакет даними.

На відміну від пакетної діалогова інформаційна технологія

надає користувачеві необмежену можливість взаємодіяти інформа­ційними ресурсами, які зберігаються в системі, в реальному масштабі часу, одержуючи при цьому всю необхідну інформацію для викона­ння функціональних завдань та прийняття рішення.

Інтерфейс мережної інформаційної технології надає кори­стувачеві засоби теледоступу до територіально розподілених інфор­маційних та обчислювальних ресурсів завдяки розвиненим засобам зв'язку, що робить такі інформаційні технології багатофункціональ­ними та передбачає їхнє широке застосування.

237

Частина II Основи безпеки інформаційних технологій

Основні тенденції розвитку інформаційних технологій

На теперішній час спостерігається тенденція до об'єднання рі­зноманітних типів інформаційних технологій в єдиний комп'ютерно-технологічний комплекс, який носить назву інтегрованого. Особли­ве місце в ньому належить засобам комунікації, які забезпечують не тільки надзвичайно широкі технологічні можливості автоматиза­ції управлінської діяльності, але й самі власне є основою створення найрізноманітніших мережних варіантів інформаційних технологій: локальних, багаторівневих, розподілених, глобальних обчислюваль­них мереж, електронної пошти, цифрових мереж інтегрального об­слуговування. Усі вони орієнтовані на технологічну взаємодію об'є­ктів, створених засобами передавання, оброблення, нагромадження та зберігання, захисту даних, представляють собою інтегровані ком­п'ютерні системи оброблення інформації (даних) великої складності, практично необмежених експлуатаційних можливостей для реаліза­ції управлінських процесів в будь-якій галузі діяльності.

Інтегровані комп'ютерні системи оброблення даних проектуються як складний інформаційно-технологічний та програмний комплекс. Він підтримує єдиний спосіб подання даних та взаємодію користу­вачів з компонентами системи, забезпечує інформаційні та обчислю­вальні потреби спеціалістів в їхній професійній роботі. Особливе зна­чення в таких системах надається захисту інформації при її переда­ванні та обробленні. Найбільше розповсюдження при захисті інфор­мації одержали апаратно-програмні способи. Зокрема, використання системи зв'язку, вибраної за захисними властивостями та якістю об­слуговування, гарантує збереження інформації в процесі передава­ння та доставки її адресату; зашифровування та розшифровування даних абонентами мережі мереж загального користування здійсню­ється при домовленості користувачів про загальні технічні засоби, алгоритми шифрування і т.ін.

Підвищення вимог до оперативності інформаційного обміну та управління, а отже, до терміновості оброблення інформації приве­ло до створення не тільки локальних, але і до багаторівневих та розподілених систем організаційного управління об'єктами, яким є, наприклад, банківські, постачальницькі, статистичні та інші слу­жби, їхнє інформаційне забезпечення реалізують мережі автомати­зованих банків даних, які будуються з урахуванням організаційно-функціональної структури відповідного багаторівневого об'єкта, ма­шинного ведення інформаційних масивів. Цю проблему в нових ін-

238

Розділ 6 Інформаційні системи та технології як об'єкти безпеки

формаційних технологіях вирішують розподілені системи оброблен­ня даних з використанням каналів зв'язку для обміну інформацією між базами даних різних рівнів. За рахунок ускладнення програмних засобів керування базами даних підвищується швидкість, забезпечу­ються захист та достовірність інформації при виконанні розрахунків та вироблення управлінських рішень.

В багаторівневих та розподілених комп'ютерних інформаційних системах організаційного управління однаково успішно можуть бу­ти вирішені як проблеми оперативної роботи з інформацією, так і проблема аналізу економічних ситуацій при виробленні та прийнятті управлінських рішень. Зокрема, автоматизовані робочі місця спеці­алістів надають можливість користувачам працювати в діалоговому режимі, оперативно вирішувати поточні завдання, зручно вводити дані з термінала, вести їхній візуальний контроль, викликати необ­хідну інформацію для оброблення, визначати вірогідність результа­тивної інформації та виводити її на екран, принтер або передавати її каналами зв'язку.

На теперішній час надзвичайно гостро потреба в аналітичній ро­боті. Виникає необхідність у накопиченні фактів, досвіду, знань у кожній конкретній галузі управлінської діяльності. Переважає заці­кавленість у ретельному дослідженні конкретних економічних, ко­мерційних, виробничих ситуацій з метою прийняття в оперативному порядку обґрунтованих та найбільш прийнятних рішень. Це завдан­ня вирішується подальшим удосконаленням інтегрованого обробле­ння інформації, коли нова інформаційна технологія починає вклю­чати в роботу бази знань.

Під базою знань розуміють складну, детально змодельовану структуру інформаційних сукупностей, які описують усі особливості предметної частини, включаючи факти (фактичні знання), правила (знання умов для прийняття рішення) та метазнания (знання про знання), тобто знання, які стосуються способів використання знань та їхні властивості. База знань є найважливішим елементом, який найчастіше створюється на робочому місці спеціаліста експертної системи, яка виступає в ролі нагромаджувача знань у конкретній галузі професійної діяльності та порадника фахівцеві при аналізі си­туацій та вироблення управлінських впливів.

Виділяють п'ять основних тенденцій розвитку інформаційних те­хнологій.

Перша тенденція зв'язана із зміною характеристик інформацій­ного продукту, який все більше перетворюється в гібрид між резуль-

239

Частина II Основи безпеки інформаційних технологій

татом розрахунково-аналітичної роботи та специфічною послугою,що надається індивідуальному користувачеві ПЕОМ.

Відзначається здатність до паралельної взаємодії логічних еле­менті інформаційних технологій, сполучення всіх видів інформації (тексту, образів, цифр, звуків) з орієнтацією на одночасне сприйня­ття людиною через органи чуття.

Прогнозується ліквідація всіх проміжних ланок на шляху від джерела інформації до його споживача.

Провідною є тенденція до глобалізації інформаційних технологій в результаті використання супутникового зв'язку та всесвітньої ме­режі Internet, завдяки чому люди зможуть спілкуватися між собою та із загальною базою даних, знаходячись у будь-якій точці планети.

Як остання межа сучасного процесу розвитку інформаційних те­хнологій є конвергенція, яка полягає у стиранні відмінностей між сферами матеріального виробництва та інформаційного бізнесу, в максимальній диверсифікації видів діяльності фірм і корпорацій, взаємопроникнення різних галузей промисловості, фінансового се­ктору та сфери послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]