Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОГУШ,ЮДИН.doc
Скачиваний:
1486
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.5 Mб
Скачать

4.1.3 Види та закономірності психологічних впливів

Види психологічних впливів

Психологічний вплив [psychologic influence] — це вплив на лю­дей (на окремих індивідів і на групи), який здійснюється з метою

105

Частина І Сучасні основи інформаційної безпеки держави

Рис. 4-1. Основні поняття психологічної війни

106

Розділ 4 Психологічна війна та інформаційно-психологічна безпека

зміни ідеологічних і психологічних структур їхньої свідомості й під­свідомості, трансформації емоційних станів, стимулювання певних типів поведінки.

Психологічні впливи поділяють на наступні види (рис. 4.2):

Рис. 4.2. Види психологічних впливів

інформаційно-психологічний вплив, вплив психогенний, психоаналі­тичний вплив, нейролінгвістичний вплив, психотронний вплив, пси­хотропний вплив.

Інформаційно-психологічний вплив [Informational-psychologic influence] — це вплив словом, інформацією. Мета впливу — формування певних ідеологічних (соціальних) ідей, поглядів, уявлень, переконань, одночасно він викликає у людей позитивні або негативні емоції, почуття і навіть бурхливі масові реакції.

Психогенний вплив [psychogenic influence] є наслідком фізично­го впливу на мозок індивіда, результатом якого порушення нормаль­ної нервово-психічної діяльності, або шокового впливу навколишніх умов або будь-яких подій (наприклад, картин масових зруйнувань, численних жертв і т.ін.) на свідомість людини, внаслідок чого вона не може раціонально діяти, втрачає орієнтацію у просторі, відчу-

107

Частина І Сучасні основи інформаційної безпеки держави

ває афект або депресію, впадає в паніку, у ступор і т.ін. Частковим випадком психогенного впливу є вплив кольору на психофізичний іемоційний стан людини.

Психоаналітичний (психокорекційний) вплив

[psychoanalytic influence] — це вплив на підсвідомість людини терапевтичними засобами, особливо в стані гіпнозу або глибокого сну. Існують також методи, що виключають свідомий опір як окремого індивіда, так і груп людей, які не сплять (комп'ютерний психоаналіз і комп'ютерна психокорекція).

Нейролінгвістичний вплив [neurolinguistic influence] змінює мотивацію людей шляхом уведення в їхню свідомість спеціальних лінгвістичних програм (нейролінгвістичне програмування). Основ­ним об'єктом впливу є нейрофізіологічна активність мозку та емоційно-вольовий стан, який виникає внаслідок активності мозку.

Головний засіб впливу — спеціально підібрані вербальні (слове­сні) і невербальні програми, засвоєння змісту яких дозволяє зміню­вати в заданому напрямку переконання, погляди й уявлення людини (як окремого індивіда, так і цілих груп людей).

Суб'єктом нейролінгвістичного впливу є спеціаліст (інстру­ктор), який спочатку виявляє в психіці суперечливі (конфліктуючі) погляди і переконання, а також негативні емоційні стани (пережива­ння, настрій, почуття), які турбують людей, а на наступному етапі за допомогою спеціальних прийомів допомагає усвідомити дискомфор-тність їхнього реального стану (соціально-економічного, культурно­го, фізичного і як наслідок — психологічного) і вносить у свідомість зміни, які змушують людей по-іншому сприймати життєві ситуації і будувати відносини з іншими людьми.

Психотронний вплив [psychotronic influence] здійснюється шляхом передавання інформації через позачуттєве (позаусвідомлюване) сприйняття.

Психотронні впливи вивчає наука про механізми інформаційних зв'язків, регуляції і керування психікою, енергетикою і фізіологі­єю людини — психотроніка (від психо... і (елек)троніка). Засоби психотронного впливу, створені на основі можливостей і знань пси-хотроніки при вирішенні ПСІ-проблеми називають психотронною зброєю.

Вважається, що ПСІ-проблема — психофізична проблема іден­тифікації і управління станом свідомості і психіки людини. Відомі факти робіт із створення генераторів високочастотного і низькоча­стотного кодування мозку, біологічних установок, із використання

108

Розділ 4 Психологічна війна та інформаційно-психологічна безпека

хімічних і біологічних засобів для стимулювання певних психологі­чних реакцій.

Психотропний вплив [psychotropic influence] — вплив на психі­ку людей за допомогою психотропних засобів (медичних препаратів, хімічних або біологічних речовин). До психотропних засобів звичай­но відносять лікувальні речовини, що здійснюють вибірковий вплив на психічні функції людини: антидепресанти, нейролептичні, психо-стимулюючі засоби, транквілізатори.

Механізм реалізації психологічного впливу

Для здійснення психологічного впливу, необхідно спочатку спро­вокувати збої і перекоси у функціонуванні окремих компонентів пси­хіки об'єкта впливу. Динамічна рівновага між ними порушиться і він почне переживати стан когнітивного дисонансу.

Когнітивний дисонанс [cognitive dissonance] (франц. di­ssonance, від лат. dissonans — різноголосий, різнозвучний) — не­узгодженість, суперечливість між інтелектуально-пізнавальними і всіма іншими (споживчо-мотиваційними, емоційно-вольовими, комунікаційно-поведінковими) компонентами психіки людини.

Наявність когнітивного дисонансу викликає у людини прагнення зменшити його або хоча б перешкодити його подальшому збільшен­ню. Прояв цього прагнення: недовірливе відношення до нової інфор­мації, або зміна поведінки у відповідності з новою інформацією, або переосмислення попередньої інформації у новому ракурсі.

Після цього можна знову спонукати до відновлення душевної рів­новаги за рахунок зміни своїх попередніх, звичних для нього погля­дів, переконань і відносин, а потім і стереотипів поведінки.

Виділяють три етапи психологічного впливу:

  • операціональний, коли здійснюється діяльність його суб'єкта;

  • процесуальний, коли має місце прийняття (схвалення) або не­прийняття (несхвалення) впливу його об'єктом;

  • заключний, коли проявляються реакції як наслідок перебудови психіки об'єкта впливу.

Перебудова психіки може бути різноманітною як за широтою, так і за стійкістю у часі. У першому випадку розрізняють парціальні зміни, тобто зміни будь-якої однієї психологічної якості (наприклад, думки людини про конкретне явище), і більш загальні зміни психі­ки, тобто зміни ряду психологічних якостей індивіда (або групи). В

109

Частина І Сучасні основи інформаційної безпеки держави

іншому випадку зміни можуть бути короткочасними або довготри­валими.

Психологічний вплив здійснюється на конкретні сфери психіки окремої людини, груп людей та суспільної свідомості у цілому:

  • споживацько-мотиваційну (знання, переконання, ціннісні орієн­тації, потяги, бажання);

  • інтелектуально-пізнавальну (відчуття, сприйняття, представлен­ня, уявлення, пам'ять та мислення);

  • емоційно-вольову (емоції, почуття, настрої, вольові процеси);

  • комунікативно-поведінкову (характер і особливості спілкування, взаємодії взаємовідносин, міжособистністного сприйняття).

Це означає, що психологічний вплив тільки тоді дає найбільший реальний ефект, коли враховуються властиві цим конкретним сфе­рам особливості функціонування індивідуальної, групової та суспіль­ної свідомості.

Закономірності психологічного впливу

Психологічний вплив має свої закономірності:

  • якщо психологічний вплив спрямований на споживчо-мотиваційну сферу психіки людини, то його результати ви­ являються в першу чергу на спрямованості й силі спонукання (потягу й бажань) людей;

  • коли під прицілом емоційна сфера людей, то це відбивається на внутрішніх переживаннях, а також на відносинах між особисто­стями; сполучення впливів на споживчо-мотиваційну й емоційну сфери дозволяє впливати на вольову активність людей і таким чином керувати їхньою поведінкою;

  • вплив на комунікативно-поведінкову сферу (специфіку вза­ємовідносин і спілкування) дозволяє створювати соціально-психологічний комфорт і дискомфорт, заставляти людей співро­бітничати або конфліктувати з оточуючими;

  • в результаті впливу на інтелектуально-пізнавальну сферу психі­ки людини в потрібну сторону змінюються її уявлення, характер сприйняття нової інформації і, в результаті, "картина світу" лю­дини.

Результативність психологічного впливу залежить від особливо­сті механізмів трансформації переконань, стереотипів і установок людей.

110

Розділ 4 Психологічна війна та інформаційно-психологічна безпека

Поняття"трансформація" [transformation] (лат. transformatio) відображає зміну, перетворення виду, форми, істотних властивостей чого-небудь.

Механізм трансформації переконань полягає у наступному.

Переконання [views] — це свідомі, стійкі мотиви діяльності лю­дей, що мають за звичай ідеологічну основу, і виявляються в їхніх діях, вчинках і поведінці.

Проте небезпека або реальна загроза життю людини заставляє її турбуватися про своє виживання. При цьому, відповідно до законо­мірностей когнітивного дисонансу, її сталі переконання похитуються. Тому цілеспрямований психологічний вплив ззовні сприяє їхньому послабленню, нейтралізації або заміні на протилежні.

Стереотипи [stereotype] (від грец. στερεός твердий, просторо­вий і τύπ0ς — слід, відбиток) представляють собою розповсюджені в певних соціальних і етнічних групах схематизовані уявлення про факти дійсності, що обумовлюють надто спрощені (як правило — не­адекватні реальності) оцінки й судження представниками цих груп. Вони формуються в результаті неодноразового смислового й емо­ційного акцентування свідомості людей на цих або інших явищах і подіях, багаторазового їхнього сприйняття і закарбовування у пам'я­ті.

Стереотипи найчастіше відображають не суттєві, а зовнішні, най­більш помітні, найбільш яскраві риси явищ або подій. Будь-яка оцін­ка останніх, відповідно до стереотипу, приймається без доказів і вва­жається правильною, тоді як усяка інша піддається сумніву. Важли­во відзначити, що стереотипи виникають в індивідуальній, груповій і суспільній свідомості в результаті впливу не тільки навколишнього середовища, але і внаслідок сприйняття досвіду, поглядів, суджень інших людей.

Саме тому стереотипи можуть стати об'єктами психологічного впливу. їхня трансформація є одночасно і передумовою дії такого впливу, і умовою, дотримання якої дозволяє змінювати поведінку людей.

Механізм трансформації установок полягає у наступно­му. Установка — це стан внутрішньої готовності (налаштованості) людей на специфічний для них прояв почуттів, інтелектуально-пізнавальної і вольової активності, динаміки й характеру спілкуван­ня, предметно-практичної діяльності і т.ін., який відповідає наявним у них потребам.

111

Частина І Сучасні основи інформаційної безпеки держави

Виникнення установки передує усвідомленню людьми певної по­треби і тих умов, у яких ця потреба може бути задоволеною. Ціле­спрямований психологічний вплив створює таку ситуацію, у якій на­явна потреба задовольняється наданням людям конкретної інформа­ції, що подається певним чином. Завдяки їй установка формується, закріплюється, замінюється або змінюється у свідомості людей.

Серед найбільш важливих закономірностей формування та про­яву установок у психологічній війні можна відзначити наступні:

  • якщо психологічний вплив має за мету формування нових пере­конань, поглядів, ціннісних орієнтацій, а людина на даний час голодує, не влаштована, не має даху над головою, хвора і т.ін., то такий вплив не призводить до бажаних змін у заданому напрям­ку;

  • незалежно від майстерності подавання та особливостей змісту психологічного впливу, він не буде ефективним, якщо не відпо­відає внутрішнім потребам людини.

Довготривалої стійкої зміни поведінки людей у результаті психо­логічної війни можна досягнути тільки в тій мірі, в якій удасться похитнути вже наявні в ній установки. Потім на цій основі можна сформувати нові установки.

Процес зміни установок також підпорядковується певним зако­номірностям:

  • людині необхідно пояснити загальну спрямованість процесу зміни її установок;

  • трансформація установок проходить успішно тільки тоді, коли психологічний вплив, що здійснюється в тих цілях, відповідає по­требам і мотивам людини;

  • зміна установок більш імовірна, якщо зміст сприйнятої у ході психологічного впливу інформації відповідає, нормам групової та індивідуальної поведінки людей, а джерело інформації викликає довіру та є достатньо компетентним.

Зміна установок стає більш стійкою, якщо реальність, що ото­чує людину, підтверджує зміст інформації, сприйнятої у ході психо­логічного впливу; трансформація установок тим ефективніша, чим активніше використовуються різноманітні способи психологічного впливу.

Психологічний вплив дозволяє частково або повністю змінювати (послаблювати, підсилювати) установки, що засвоєні вже раніше, та формувати нові.

112

Розділ 4 Психологічна війна та інформаційно-психологічна безпека

Можливі малі зміни установок, під якими розуміють час­ткову трансформацію будь-якого її компоненту: інтелектуально-пізнавального (інформаційного), емоційно-оцінювального або комунікативно-поведінкового.

Кардинальна зміна установок, що склалися вже раніше, за допо­могою психологічного впливу досягається достатньо рідко. Справа в тому, що установка формується протягом тривалого часу, пов'язана з системою цінностей людини, носить стійкий характер. Для того щоб трансформувати установки, необхідно:

  • здійснювати безперервний психологічний вплив протягом трива­лого часу;

  • неодноразово використовувати різні аргументи, підкріплені ре­альними фактами;

  • систематично підсилювати переконливість аргументів. Психологічний вплив залежить від тих цілей і завдань, заради

вирішення яких вони починаються, а також від можливостей (сил та засобів), що потребуються для цього.

Зміст психологічного впливу реалізується шляхом проведення психологічних операцій або шляхом здійснення разових заходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]