Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОГУШ,ЮДИН.doc
Скачиваний:
1486
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.5 Mб
Скачать

3.1.5 Інформаційне протиборство як форма забезпечення інформаційної безпеки

У зв'язку з усе більш активним використанням інформаційної сфери для розв'язання соціальних конфліктів останнім часом стає

56

Розділ 3 Основи інформаційного протиборства

все більш актуальною і друга мета інформаційного протиборства —забезпечення інформаційної безпеки. Заходи, що приймаються для забезпечення інформаційної безпеки повинні бути адекватними наявним і прогнозованим загрозам, причому вони можуть бути як активними, так і пасивними.

Пасивне забезпечення інформаційної безпеки передбачає реагування на вже наявні загрози, воно спрямоване на безпосередню протидію акціям, що є деструктивними по відношенню до до соціаль­ної системи. З цією метою створюється певна система захисту, яка складається з ряду адміністративно-режимних, правових, фізичних, апаратно-технічних, програмних та інших заходів, які утворюють якби безперервну оболонку навкруги системи, що підлягає захисту. Міцність такої оболонки визначається міцністю найбільш слабкої її ланки.

На відміну від пасивного, активне забезпечення інформацій­ної безпеки спрямоване на завчасне виявлення та попередження за­гроз. Це може досягатися шляхом проведення заходів, спрямованих на з'ясування планів, цілей, сил та засобів конфронтуючої соціальної системи, а також на протидію деструктивним акціям на етапі їхньої підготовки.

3.2 Основні поняття інформаційної війни 3.2.1 Визначення інформаційної війни

Інформаційна війна [information warfare] розглядається як комплекс заходів і операцій, спрямованих на забезпечення інформа­ційної переваги по відношенню до потенційного або реального про­тивника [9,24,65,71,72,74].

Під інформаційною перевагою [information advantage] розу­міють ситуацію, що надає можливість змінити уявлення противни­ка про дійсну обстановку і позбавити його здатності прогнозувати подальші події та впливати на них. Основою здобуття інформацій­ної переваги є більш швидке одержання і використання оперативної інформації, ніж це може зробити противник.

Інформаційна війна ведеться не тільки у фізичному просторі, де знаходяться фізичні інформаційні системи і засоби, але і у деякій віртуальній зоні (віртуальному або кібернетичному просторі). Інфор­маційна війна розширює простір ведення війн, який раніше обме­жувався великими висотами в атмосфері (стратосфері) і великими

57

Частина І Сучасні основи інформаційної безпеки держави

глибинами у Світовому океані.

До особливостей інформаційної війни відноситься те, що вона ве­деться як під час фактичних бойових дій, так і у мирний час, і у кри­зових ситуаціях без офіційного оголошення. Початок інформаційної неможливо визначити однозначно. В інформаційній війні відсутня лінія фронту; проведення противником операцій інформаційної вій­ни практично неможливо виявити, а якщо факти проведення таких операцій виявляються, вони залишаються анонімними.

Які-небудь міжнародні юридичні і моральні норми ведення ін­формаційної війни відсутні. Та чи інша країна може стати об'єктом інформаційної дії, не знаючи про це. Невисока вартість технічних засобів, які можуть бути використані у інформаційній війні, суттєво розширюють коло можливих її учасників. Ними можуть бути окре­мі країни та їхні органи розвідки, злочинні, терористичні і наркобі-знесові угруповання, комерційні фірми і навіть особи, які діють без злочинних намірів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]