Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОГУШ,ЮДИН.doc
Скачиваний:
1480
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.5 Mб
Скачать

3.5.5 Методологія оцінки ефективності інформаційноїборотьби

Ефективність інформаційної боротьби виражається ступе­нем реалізації мети інформаційної боротьби.

Оцінка ефективності інформаційної боротьби — це визна­чення ступеня відповідності результатів інформаційної боротьби її

меті (цілі).

Методологія оцінки ефективності інформаційної боротьби — одна з ключових проблем розвитку теорії інформаційної боротьби, вирі­шення якої надає теорії необхідну фундаментальність і відносну за­вершеність.

Стосовно до збройної боротьби в методології оцінки ефективності можна виділити два основних рівні. Перший (вищий) рівень включає оцінку ефективності у війнах і збройних конфліктах у цілому, дру­гий — окремі методології оцінки ефективності в операціях (бойових діях).

Крім того, методологія (на кожному з рівнів) має загальну і спеці­альну частину. Загальний рівень, призначений для оцінки ефектив­ності власне інформаційної боротьби (як самостійного виду бороть­би), спеціальний — для оцінки ефективності дій, в інтересах яких ведеться інформаційна боротьба.

До загальної частини методології повинні входити метод і методи­ка оцінки ефективності інформаційної боротьби, а також показники і критерії її ефективності.

Метод оцінки ефективності інформаційної боротьби — це сукупність способів, прийомів визначення кількісних значень пока­зників інформованості протидіючих сторін та розрахунку ступеня інформаційної переваги однієї з них над іншою у відповідності до мети інформаційної боротьби. В основу методу може бути покла­дене математичне моделювання процесу забезпечення інформацією органів управління протидіючих сторін.

Методика оцінки ефективності інформаційної боротьби включає ряд взаємозв'язаних етапів оцінки ефективності інформаційної бо­ротьби:

  • формування інформаційного кадастру органів керування проти-борчих сторін;

  • оцінку характеристик інформації про обстановку, що поступає в органи керування, її селекцію і класифікацію;

  • порівняльну оцінку величини показника інформованості органів

100

Розділ 3 Основи інформаційного протиборства

керування своїми силами і засобами і силами і засобами против­ника.

Показник інформованості це інтегральний показник, що відобра­жає повноту і достовірність всієї інформації, необхідної для оцінки обстановки. Таким показником може бути показник правильної ін­формованості органу керування:

,

де D — кількість характеристик тематичного розділу інформаційно­го кадастру;

R — кількість тематичних розділів інформаційного кадастру;

Pij — показник правильної інформованості органу управління про i-ту характеристику j-того розділу інформаційного кадастру .

Згідно формули, інформованість органу керування може зміню­ватися від 0 до 1. Причому нижнє значення показника відповідає повній дезінформованості органу керування, а верхнє — стану ви­черпно достовірного знання обстановки.

На основі використання загальної частини методології можна ви­рішити ряд взаємозв'язаних завдань оцінки ефективності інформа­ційної боротьби, зокрема, таких як:

  • оцінка ступеня інформованості органу керування за заданою су­купністю відомостей про обстановку і даних поточної інформації про значення ознак, що розкривають ці відомості;

  • обґрунтування вимог до джерел первинної (ознакової) інформації в інтересах подальшого підвищення якості інформованості органу керування про задану сукупність відомостей;

  • обґрунтування вимог до ступеня блокування і модифікації по­точної ознакової інформації при розробці заходів інформаційної протидії;

  • відбір найбільш інформативних ознак для розкривання відомо­стей інформаційного кадастру;

• оптимізація часового циклу оновлення поточної інформації і т.ін.

Критерій ефективності інформаційної боротьби — це кіль­кісна міра відображення ступеня інформаційної переваги однієї з протиборчих сторін. Визначається співвідношенням інформовано­сті протиборчих сторін. Числове значення критерію визначається за формулою:

.

101

Частина І Сучасні основи інформаційної безпеки держави

Вчисельнику формули — показник інформованості першої, а в зна­меннику — другої конфронтуючої сторони. Перевага першої сторони над другою досягається у випадку, якщоF > 1.

102

Розділ 4

ПСИХОЛОГІЧНА ВІЙНА ТА

ІНФОРМАЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА ДЕРЖАВИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]