Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОГУШ,ЮДИН.doc
Скачиваний:
1486
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.5 Mб
Скачать

6.1.4 Якість інформації

Можливість та ефективність використання інформації зумовлені такими її споживчими показниками якості, як репрезентативність, змістовність, достатність, приступність, актуальність, своєчасність, точність, вірогідність, стійкість.

Репрезентативність інформації (див. репрезентація) зв'язана з правильністю її відбору й формування з метою адекватного від­ображення властивостей об'єкта. Найважливіше значення тут ма­ють:

  • правильність концепції, на базі якої формулюється вихідне поня­ття;

  • обґрунтованість відбору суттєвих ознак й зв'язків явища, що від­ображається.

Порушення репрезентативності приводить нерідко до суттєвих її похибок.

Змістовність інформації [content-richness] відображає семан­тичну ємність, що дорівнює відношенню кількості семантичної ін­формації в повідомленні до об'єму оброблюваної інформації, тобто .

Із збільшенням змістовності інформації зростає семантична про­пускна здатність інформаційної системи, так як для одержання одних і тих же відомостей потрібно перетворювати менший об'єм даних.

Поряд із коефіцієнтом змістовності, що відображає семантичний аспект, можна використати й коефіцієнт інформативності, який ха­рактеризується відношенням кількості синтаксичної інформації (по Шенону) до об'єму даних .

Достатність (повнота) інформації [adequacy of information]] означає, що вона містить мінімальний, але достатній для прийнят­тя правильного рішення склад (набір показників). Поняття повноти інформації зв'язане з її смисловим змістом (семантикою) і прагма-

207

Частина II Основи безпеки інформаційних технологій

тикою. Як неповна, тобто недостатня для прийняття правильногорішення, так і надлишкова інформація знижує ефективність рішень, які приймаються користувачем.

Доступність інформації [availability of information] для сприйняття користувачем забезпечується виконанням відповідних процедур її одержання й перетворення. Наприклад, у інформацій­ній системі інформація перетворюється в доступну та зручну для сприйняття користувачем форму. Це досягається, зокрема, і шляхом узгодження її семантичної форми з тезаурусом користувача.

Актуальність інформації [actuality of information] визначає­ться ступенем збереження цінності інформації для управління в мо­мент її використання й залежить від динаміки змінювання її хара­ктеристик і від інтервалу часу, що пройшов з моменту виникнення даної інформації.

Своєчасність інформації [timeliness of information] означає її надходження не пізніше заздалегідь призначеного моменту часу, узгодженого з часом вирішення поставленого завдання.

Точність інформації [adequacy of information] визначається ступенем близькості одержуваної інформації до реального стану об'­єкта, процесу, явища і т.ін. Для інформації, що відображається ци­фровим кодом, відомі чотири класифікаційні поняття точності:

  • формальна точність, що вимірюється значенням одиниці молод­шого розряду числа;

  • реальна точність, що визначається значенням одиниці останнього розряду числа, вірність якого гарантується;

  • максимальна точність, які можна одержати в конкретних умовах функціонування системи;

  • необхідна точність, яка визначається функціональним призначе­нням показника.

Вірогідність інформації [probability of information] визначає­ться її властивість відображати реально існуючі об'єкти з необхі­дною точністю. Вимірюється вірогідність інформації довірчою ймо­вірністю необхідної точності, тобто ймовірністю того, що відображу­ване інформацією значення параметра відрізняється від істинного значення цього параметра в межах необхідної точності.

Стійкість інформації [capability of information] відображає її здатність реагувати на зміни вихідних даних без порушення необхі­дної точності. Стійкість інформації, як і репрезентативність, зумов­лена вибраною методикою її відбору й формування.

208

Розділ 6 Інформаційні системи та технології як об'єкти безпеки

Слід також відзначити, що такі параметри якості інформації,як репрезентативність, змістовність, достатність, доступність, стій­кість, цілком визначаються на методичному рівні розробки інфор­маційних систем. Параметри актуальності, своєчасності, точності й вірогідності обумовлюються в більшій мірі також на методичному рівні, проте на їхню величину суттєво впливає і характер функціо­нування системи, у першу чергу її надійність. При цьому параметри актуальності і точності жорстко зв'язані відповідно з параметрами своєчасності та вірогідності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]