Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_z_SUM_in_m_-2.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
706.05 Кб
Скачать

Практичні завдання:

Завдання 1.

Підібрати по одному зразку текстів різних підстилів наукового та офіційно-ділового стилів. Визначити їх жанр, прокоментувати мовленнєві особливості.

Аудиторна робота

Завдання 1.

Прочитайте текст. Доведіть, що він наукового стилю. Визначте, до якого різновиду наукового стилю належить даний текст. Аргументуйте свої міркування.

Розрізнити значення слів, установити їх точну семантику допомагає тлумачний словник. Відбиваючи сучасні лексичні норми, словник кваліфікує слова, сло­воформи і щодо їх уживаності, тобто вказує на застарілі, рідковживані, діалектні слона, а також на їх розмовне чи книжне стилістичне забарвлення. Проте не всі кон­кретні випадки слововживання, сполучуваності слів охоплює наявний у словнику матеріал. Природно, що мовна практика ставить щоразу нові питання, бо в мові по­стійно відбуваються лексико-семантичні й стилістичні зміни; народжуються нові значення слів та відтінки цих значень, виникають нові поняття-терміни, стають тер­мінами загальновживані слова, змінюється співвідно­шення між активною й пасивною лексикою, з'являються нові усталені (фразеологізовані) сполуки, особливо в книжних стилях (В. Русанівський, С. Єрмоленко).

Завдання 2.

До видових понять доберіть родові. Сформулюйте й запишіть визначення.

1. Морфологія, синтаксис - ... . 2. Підмет, присудок, означення, додаток, обставина - ... . 3. Крапка, кома, тире, двокрапка - ... . 4. Науковий, офіційно-діловий, публіцистичний - ... .5. Урочистий, сатиричний, інтимний - ... .

Завдання 3.

Відредагувати текст. Визначити функціональний стиль та його різновид за властивими їм ознаками. Вказати на лексико-граматичні особливості.

Береза - рід рослин сім’ї березових. Найпоширена вона в помірних і холодних лісах Північної півкулі.

Берези мають дорогу деревину , особливо з напливами, що виникають у нижній частині дерева берези. Береза – одна з головних лісотворних порід, її використовують у полезахисних лісних насадженнях. З кори виробляють дьоготь, з дерева - метиловий спирт. Бруньки, листя і сік берези використовують для медицини.

Завдання 4.

Відредагувати текст. Визначити функціональний стиль та його різновид за властивими їм ознаками. Вказати на лексико-граматичні особливості.

Характеристика

Шмельова Віктора Петровича,

учня 11 класу школи-гімназії №5

м. Кіровоград,

1983 Року народження, українця

Віктор Шмельов протягом навчання в середній школі зарекомендував себе розумним учнем.

До навчання ставиться серйозно, має глибокі і тверді знання по усіх предметах, усебічно розвинутий. Багато читає літератури і наукових статей. Особливу цікавість виявляє до театрального мистецтва.

На протязі навчання в школі виявляв активність у громадській роботі.

За відмінне навчання ,гарну поведінку та активну участь у громадській роботі педрада просить облвно направити Віктора Шмельова на навчання в Київський інститут культури.

До характеристики прикладається: атестат, шестидесятитисячний чек на оплату навчання, копії всіх документів.

Завдання 5.

Прочитайте речення. Знайдіть помилки й виправте їх.

1. Акт являється документом, який грунтується на незаперечних доказах. 2. Голова оголосив повістку дня зборів. 3. У місті розпочалася підписка на газети і журнали. 4. Строк повноважень посла України закінчується у січні місяці 1997 року. 5. Більшість абітурієнтів, які успішно склали вступні екзамени, будуть зараховані до інституту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]