Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_z_SUM_in_m_-2.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
706.05 Кб
Скачать

Зразок аналізу тексту наукового стилю Одежа птахів

На нашій планеті живе більш, ніж 1,5 мільйона видів тварин, та серед них лише птахи мають пір’я. Тому їх називають пернатими. Пір’я складається з рогової речовини.

Розрізняють два основних типи пер: контурні і пухові. Контурне перо має порожнистий стрижень, обабіч якого розташоване пір’яні промені. Кожен такий промінь з’єднаний з сусіднім за допомогою мініатюрних гачків. Така пір’їна утворює суцільну пружну пластинку. Вона міцна й пластична.

Пухове перо не менш потрібне птахові, ніж контурне: шкіра в птахів суха, тонка, і пухові пера створюють ту малу теплопровідність, яка рятує птахів від холоду.

Текст наукового стилю, науково-популярного підстилю. Характерними ознаками наукового стилю є:

  1. Насиченість наукового тексту термінами: залози,теплопровідність; термінологізованими сполуками:порожнистий стрижень,пір’яні промені,пружна пластина. Присутні ознаки образності (назва тексту «Одежа птахів» – ознака популярності тексту).

  2. У реченнях багато іменників (планета,птахи,пір’я,стрижень,промінь), відносних прикметників (пір’яні промені,рогова речовина). З дієслівних форм частіше вживаються форми 3-ої особи, безособові (розташовано, має, немає).

  3. Чітка й логічна синтаксична будова; нормативні речення, як правило, повні, з прямим порядком слів, синтаксичною пов’язаністю речень в абзацах і самих абзаців між собою.

Характерні наслідкові речення типу: Тому їх називають пернатими; речення прості, двоскладові:Така пір’їна утворює суцільну пружну пластинку. Вона міцна й пластична.

Текст розгорнуто послідовним взаємопереходом речень: кінець попереднього стає зав’язкою, початком наступного: ... розрізняють пера контурні й пухові. Контурне перо має стрижень, обабіч якого ... пір’яні промені. Кожен такий промінь з’єднаний... і т.д.

Речення для редагування

Картка № 1

Я іду по лікаря, бо хворому гірше. Електричка під’їхала до станції Христинівка. Кинь лист у поштову скриньку. Не бійсь він тебе не образить. Самий добрий серед нас – Остап.

Картка № 2

Продавець видав мені здачу. Плата за газ перевищує сто гривнів. Робочий клас боровся за свої права. Він займався перекладною діяльністю. Два помножити на два - рівняється чотири.

Картка № 3

Ніна працювала замісником директора. Спогад про неї стискає біллю. Йому ще бракує знаннів. Нас чекають по п’ятницях. “Іван Степанович, вислухайте мене!” - попросив Ігор.

Картка № 4

Ірина завжди приймала участь у громадському житті. На протязі трьох років вони не стрічалися. Поїзд під’їжджав до Петербурга. Мило потрапило в очі, вуші, на руках і волоссі. П’ять додати п’ять - буде десять.

Картка № 5

Ми їздили на ярмарок в Косів. Занедужав грипом. Він тинявся по вулицях у пошуках пригод. Поїзд наближався до вокзалу. Він зробив це за наказом директора.

Картка № 6

Полтавчанин Іван Борсук написав лист до редакції. Поїзд наближався до станції Білої. Він купив собі музичний центр “Оріон”. Кінотеатр працював лише по неділям. Оксана написала кілька рефератів і статей про поета.

Картка № 7

Пануючим класом у Київській Русі були феодали. Кімната була у довжину вісім метрів. Поїзд сіпонув й раптом пішов швидко. У нього був талан до малювання. Він нерушимо сидів в кріслі.

Картка № 8

Накінець прийшла довгочеканна мить. Другим разом я познайомлю вас поближче. У новому жилому масиві зведена красива школа. Він отримав зауваження завдяки запізненню. Воїн зовсім загубив сили.

Картка №9

У клубі було багато солдатів. Пробігся вітер по горам і долинам. “Марія Миколаївна, зайдіть до нас”, - попросила мама. Передай листа товаришеві Бондаренкові. Ми прочитали Квітчині-Основ’яненкові твори.

Картка №10

Оля заказала в касі квиток на поїзд. Він кінчив малювати олівцями і взявся за фарби. Первинні люди жили у печерах. Мені сняться мальовничі сни. Він жив у красивому будинку.

Картка №11

Тут була хата Шевченка. Треба написати лист до матері. Моя собака була лагідною. Обоє вони були сиротами. Тарас Шевченко є генії українського слова.

Картка №12

Комп’ютер вартує коло двох тисяч гривнів. Він згубився. Він згубився у багаточисельній юрбі. Мама попросила допомогти вдіти нитку в голку. Сьогодні виключно гарний настрій. Ольга швидко відкрила двері у кімнату.

Картка №13

Марія Іванівна, добрий день! Поступили в продаж школярські зошити. Давай поговоримо по душах. Тато збирався на охоту. Я прийду через пару хвилин.

Картка №14

І.Франко народився у тисячу дев’ятисот п’ядесят шостому році у селі Нагуєвичі. Вона упала в обморок. Син чудово відносився до матері , кохав її. Скільки зараз годин? Вже піввосьмої.

Картка №15

Полічи його медом, травою може мине хвороба. Я рахую, що ти несправедливий до мене. Андрій одружиться на ній восени. Заходяче сонце сховалось за горизонтом. На листі бумаги запиши всі цифри.

Картка №16

Тут курити заборонено! Завод розмістився недалеко від залізної дороги. Чоботи тиснули, бо були на розмір менше. А що уявляє цей новий учень. Працююча молодь навчається у вечірній школі.

Картка №17

Це був крупномасштабний проект. Хто з вас перший затіяв спір? Це модне пальто на вітрині магазину відразу кинулось мені в око. Другим разом обов’язково вас навідаю. Ольга, подзвони мені вечером.

Картка №18

У прийомну до міністра зайшло пару чоловік. Прийняти участь у шоу-концерті запросимо Ірину Білик. На концерт прийшли всі без виключення. Протирічні чутки про книгу поширювались швидко. У мутній воді рибки довго не живуть.

Картка №19

У школі організували цікаве міроприємство. Батьки прийняли міри щодо мого перевиховання. Наталка Полтавка є головна героїня п’єси. Жебрак ходив по селам, просив гроші на харч. Підійди до того дядька, попроси грошей у нього.

Картка №20

У нас у місті добре розвинута книжна торгівля. Найкраще пахли лісні квіти. Мені прийшла в голову блискуча ідея. Від болі старий втратив свідомість. Північ заселяють малочисельні народи.

Картка №21

Багато статтів написано на цю тему. Ми збираємось по вівторках. Київська Русь гуртувала слов’янів. Малий Івась рахував по пальцям. “Андрій Олексійович, зупиніться!”- вигукнув Іван.

Картка №22

У зошиті записано лише дві строчки. Наші взаємовідношення дуже напружені. Ми пішли гуляти не дивлячись на дощ. Настирна біль заставила його закричати. Прийдеш до мене пів шостого.

Картка №23

Треба купити хліба поки відкритий магазин. Вона була самою гарною дівчиною в селі. Вчора він їздив електричкою на село. Головну увагу приділено другим явищам. “Яка зараз година?” - запитали мене.

Картка №24

Олесь сердито зачинив за собою хвіртку. Недалеко від будинку проходила залізна дорога. Вітя ще не встиг здати всі іспити. Мама в обідню пору знаходиться на роботі. Ользі дуже йде до обличчя синій колір.

Картка №25

Вона закінчила музикальну школу. Ірина цього року поступає в інститут. Суд приговорив злочинця до розстрілу. Небо і іскристе море зливались в суцільну синяву. Коли машина під’їхала до зупинки, її ніхто не помітив.

Картка №26

Справа рухалась повільно. Потрібно співставити факти. Приведи в порядок усі папери. Діти цілий день знаходяться на свіжому повітрі. Край поля зустрічалися старі пеньки.

Картка №27

По характеру він був дуже відкритою людиною. Ювілярові зачитали вітальну адресу. У мого брата сильно розвите відчуття обов’язку. При світлі не обов’язково включати лампу. Як ти відносишся до своїх рідних?

Картка №28

Нічого не поробиш, все пропало. При всіх обставинах намагайтесь витримувати спокій. Двісті гривнів - така ціна була для них за дорогою. Твоя відповідь вірна. Втрати на будівництво були великі.

Картка №29

«Переверніть сторінку»,- попросила вчителька. З ким ти хочеш переписуватися? Повістка дня наших зборів змінилася. Підписка на газети продовжена до 1 грудня. Приведіть приклад простого речення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]