Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_z_SUM_in_m_-2.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
706.05 Кб
Скачать

План-завдання № 7

ТЕМА: СИНТАКСИЧНІ НОРМИ І ПОШИРЕНІ ВІДХИЛЕННЯ ВІД НИХ

Студент повинен знати:

– значення синтаксичних мовних норм;

– загальні відомості про типи й будову словосполучення;

– теоретичні основи побудови простих речень різних видів, у тому числі ускладнених однорідними членами речення, звертаннями, вставними словами й конструкціями, дієприкметниковими і дієприслівниковими зворотами;

  • особливості побудови складних речень різних видів.

Студент повинен уміти:

– правильно будувати і використовувати в мовленні словосполучення;

– правильно аналізувати, конструювати і використовувати у мовленні прості речення, у тому числі ускладнені;

  • правильно й доречно використовувати складні речення у власному мовленні відповідно до ситуації та умов спілкування.

Теоретичні питання:

  1. Основні закономірності поєднання слів у словосполучення. Типові помилки на рівні словосполучення.

  2. Норми використання порядку слів у реченнях та типові відхилення від них. Роль порядку слів у вираженні змісту речень.

  3. Побудова простих речень, ускладнених однорідними і відокремленими членами речення.

  4. Основні норми побудови складносурядних, складнопідрядних та безсполучникових складних речень. Типові відхилення від них.

Література:

  1. Дацюк І. І. Формування культури мовлення під час вивчення теми «Речення із звертаннями» // УМЛШ – 1992. – № 7 - 8.– С. 28 - 30.

  2. Українська мова, ч. 2. / За ред. В.О. Горпинича. – К., Вища школа, 1988. – С. 99 - 111, 198 - 209.

  3. Пономарів О. Д. Стилістика сучасної української мови. – К., 1992. – С. 178 - 188, 209 - 219.

  4. Коваль А. П. Практична стилістика сучасної української мови. – К., 1987. – С. 213 - 220, 280-290.

Практичні завдання:

Завдання 1.

Укласти українсько-російський словничок словосполучень, у яких найчастіше порушуються норми сполучення слів.

Зразок: болеть гриппом – хворіти на грип, грипувати.

Завдання 2.

З'ясуйте зміст речень із різним порядком слів. Укажіть на недоліки.

1. Засмучена Галинка стояла на порозі. Галинка стояла на порозі засмучена. 2. Діти шанують маму. Маму шанують діти. 3. Обличчя сяє радістю. Радістю сяє обличчя. 4. Дякуй королеві нашому. Королеві нашому дякуй. 5. Наказано збільшити випуск товарів народного спожи­вання. Випуск товарів народного споживання наказано збільшити. 6. Успіх приносить ініціатива. Ініціатива приносить успіх. 7. Працьовитість здолає лінь. Лінь здолає працьовитість.

Завдання 3.

Напишіть твір-мініатюру з використанням складних речень різних типів.

Аудиторна робота

Завдання 1.

Виправте помилки в словосполученнях.

Багаточисельний натовп, більший нього, малочисельні народи, наші взаємовідношення, переверніть сторінку, повістка дня, підписка на газети, вірна відповідь, кинулось в око.

Завдання 2.

Перекладіть словосполучення українською мовою. Поясніть вживання прийменників.

Идти по тропинке, подниматься по лестнице, плыть по течению, называть по фамилии, называть по имени и отчеству, отпуск по болезни, по счастливой случайности, вызвать по делам службы, мероприятия по улучшению быта, важный по значению, по прибытии поезда, сейчас без четверти семь, ввести в состав, в трех километрах, получить в рассрочку.

Завдання 3.

Виправте текст. Поясніть помилки.

1. Максимальний термін виконання замовлення – два тижні. По вашому бажанню – до 4–5 днів. Оплата праці по домовленості. 2. Фірма пропонує гуртові контрактні поставки товарів зі складів Західної Європи та Японії по цінах фірм-виготовлювачів. 3. Роботи можуть бути виконані також по кресленнях замовника. 4. Пропоную консультації по народній медицині і нетрадиційних методах лікування. 5. Кооператив проводить комп'ютерну діагностику захворювань всіх органів, та систем організму по методах Акабане, Накатані. 6. Якщо ви бажаєте отримати другу вищу освіту по спеціальності економіста-менеджера, звертайтесь в Міжгалузевий інститут підвищення кваліфікації. 7. Фірма надасть кваліфіковані юридичні консультації по створенню приватних, колективних, спільних підприємств, господарських товариств і по питаннях зовнішньоекономічної діяльності. 8. Довідки про умови оплати по телефонах... (З оголошень).

Завдання 4.

Відредагувати речення, прокоментувати помилки.

  1. Високі в новому мікрорайоні і світлі будинки зростають. 2. Екскурсія з приїжджими по місту була проведена зранку ще. 3. Сині і червоні у полі квіти ростуть. 4. Захоплений ворог зненацька не чинив опору.

Завдання 5.

Допишіть закінчення. Поясніть особливості координації присудка з підметом.

1. Доцент Лисичанська вийш… з аудиторії. 2. Нещасн... він сирота. 3. Я мушу їхати до матері, а він на місяць залишається кругл... сиротою. 4. Кутаїсі потону... у млі. 5. Міссісіпі вийш... з берегів. 6. Виставка-перегляд відкрит... щодня. 7. Загс не вида... довідку. 8. Колібрі полеті... до гнізда. 9. Денді прибу... вчасно. 10. «Тайме» повідоми... 11. «Або-або» – шуміл... і бриніл... йому в голові. 12. Жива маса овечих тіл терл...сь вовною і ко­лихалась, як драглі. 13. З гори аж до греблі сун... поволі хмара народу. 14. Четверо студентів не з'явилася на залік. 15. На зборах виступи... голова сільської ради Володимир Цицирчук. 16. »Лебедине озеро» йшл... з великим успіхом. 17. Курси відвіду... понад 600 чоловік. 18. Сюди приїхал... чимало колгоспників.

Завдання 6.

Вкажіть на недоліки в поданих реченнях. З'ясуйте причину їх виникнення. Виправте помилки.

1. Тато придбав дитячі спортивні костюми, яблука, лимони. 2. Фірма продає срібні ложки, ножі, виделки, меблі та сантехніку. 3. На Одещині милують око виноградні сади і оселі. 4. У своїх творах та віршах Шевченко гнівно викриває тогочасне суспільство. 5. Такі люди і молодь були достойними епохи, в яку вони жили. 6. На ці історичні події А. Малишко відгукнувся новими поезіями, віршами, творами. 7. В наші дні п'єса «Наталка-Полтавка» ставиться на багатьох сценах і театрах. 8. В кінотеатрі вони зустріли Ольгу з Миколою та їхню Наталочку з косичками. 9. В основному це стосується звичайних людей – рядових інженерів, службовців, робітників, колгоспників, викладачів. 10. Народ вірить і поважає Давида Мотузку. 11. Наукова робота вимагає перш за все вмілого добору і тонких спостережень над мовними фактами (3 творів абітурієнтів).

Завдання 7.

Відредагувати речення, прокоментувати помилки.

  1. Перемігший у багатоборстві спортсмен виявився моїм давнім знайомим. 2. Серце, засвітивши світло, забилось ще дужче. 3. Моя власна думка, працюючи на заводі, склалася не відразу. 4. Працююча на заводі дівчина, кваліфікована робітниця, любила відвідувати заводський кінозал, розташований у клубі, розміщеному на території заводу, недавно приватизованому робітниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]