Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
варіанти.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
126.11 Кб
Скачать

4.Спільні риси виробничого кооперативу і ксп:

  1. добровільне об'єднання громадян на засадах членства для спільної виробничої або іншої господарської діяльності,

  2. діють наоснові статуту

  3. є юридичною особою

  4. членами можуть бути особи,що досягли 16 –річного віку

  5. мають право на земельну ділянку,та на здійсненнязовнішньоекономічноїдіяльності

5. Ознаки асоційованого члена:бути фізичні та юридичні особи, які визнають статут кооперативу та зробили пайовий внесок у його створення та розвиток; мають право дорадчого голосу, а також на отримання частки доходу на свій пай; у разі ліквідації кооперативу його асоційовані члени мають першочергове право на отримання свого майнового внеску та від­повідних часток доходу і повернення їх земельних ділянок у нату­рі (на місцевості).

Організаційно-економічні заходи розвитку села:

  • надання права вільного вибору форм власності і напрямів трудової та господарської діяльності;

  • створення необхідної ресурсної бази;

  • зміни державної інвестиційної політики;

  • повного ресурсного забезпечення капітальних вкладень;

  • еквівалентного товарообміну між промисловістю та сільським господарством на основі паритетного ціноутворення на їх продукцію;

  • бюджетного фінансування, кредитування, оподаткування, страхування і з широким застосуванням комплексу пільг;

  • формування належної соціальної інфраструктури села;

  • створення соціально-економічних умов для природного приросту сільського населення, всебічного розвитку сім’ї;

Варіант 11

Правовий статус державних і комунальних сільськогосподарських підприємств.

Державне сільськогосподарське підприємство – це підприємство утворено в розпорядчому порядку органом державної влади на базі відокремленої частини державної власності, що здійснює виробничу діяльність на землях сільськогосподарського призначення.

Специфічні ознаки: - Створення в розпорядчому порядку - Державна форма власності - Майно закріплюється на праві господарського відання чи оперативного чи оперативного управління.

Види: - Державні комерційні підприємства (мають на меті одержання прибутку, майно закріплюється на праві господарського відання); - Казенні підприємства (не мають на меті одержання прибутку, майно закріплюється на праві оперативного управління)

Комунальне сільськогосподарське підприємство – це підприємство, створене в розпорядчому порядку органом місцевого самоврядування на базі відокремленої частини комунальної власності, що здійснює сільськогосподарську діяльність на землях сільськогосподарського призначення.

Ознаки: - Створюється в розпорядчому порядку - Комунальна форма власності - Майно закріплюється на праві господарського відання (комунальне комерційне підприємство) або на праві оперативного управління (комунальне некомерційне підприємство)

Види: - Комунальні комерційні підприємства - Комунальні некомерційні підприємства

Державні сільськогосподарські підприємства залежно від спосо­бу утворення (заснування) та формування статутного фонду поді­ляються на унітарні (комерційні й казенні) та корпоративні. Всі ко­мунальні підприємства є унітарними.

Державні унітарні підприємства діють як державні комерційні підприємства або казенні підприємства. Державне комерційне підприємство є суб'єктом підприємницької діяльності, діє на основі статуту на принципах підприємництва і несе відповідальність за наслідки своєї діяльності усім належним йому на праві господарського відання майном.

Казенні підприємства створюються у галузях народного господарства, в яких: законом дозволено провадження господарської діяльності лише державним підприємствам; основним споживачем продукції виступає держава; за умовами господарювання неможлива вільна конкуренція товаровиробників чи споживачів; переважаючим є виробництво суспільно необхідної продукції, яке за своїми умовами і характером потреб, що ним задовольняються, як правило, не може бути рентабельним; приватизацію майнових комплексів державних підприємств заборонено законом.