Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
варіанти.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
126.11 Кб
Скачать

Правова охорона земель у сільському господарстві.

Охорона земель - система правових, організаційних, економічних, технологічних та інших заходів, спрямованих на раціональне використання земель, запобігання необґрунтованому вилученню земель сільськогосподарського призначення для несільськогосподарських потреб і т д.

Охорона земель сільськогосподарського призначення забезпечується на основі реалізації комплексу заходів щодо збереження продуктивності сільськогосподарських угідь, підвищення їх екологічної стійкості та родючості ґрунтів, а також обмеження їх вилучення (викупу) для несільськогосподарських потреб. Зміна цільового призначення земель сільськогосподарського призначення допускається лише за умови обґрунтування доцільності такої зміни в порядку, визначеному законом.

У разі вилучення (викупу) земель сільськогосподарського призначення для несільськогосподарських потреб забезпечується пріоритет максимального збереження продуктивних земель. Черезсмужжя та конфігурація земельних ділянок, що створюють перешкоди в ефективному їх використанні і здійсненні природоохоронних заходів, а також порушують ландшафтну цілісність території, підлягають упорядкуванню відповідно до затвердженої проектної документації із землеустрою. Захист земель сільськогосподарського призначення від ерозії, селів, підтоплення та інших видів деградації здійснюється на основі реалізації заходів, передбачених державними і регіональними програмами, відповідно до робочих проектів рекультивації, захисту земель від ерозії та іншої документації із землеустрою.

Терміни

Державне с-г підриємство – це підприємство утворено в розпорядчому порядку органом державної влади на базі відокремленої частини державної власності, що здійснює виробничу діяльність на землях сільськогосподарського призначення.

Сільськогосподарські угіддя –це земельні ділянки,які використовуються для вирощування с-г продукції .

Порівняння особистого селянського господарства і фермерського господарства.

Відмінності ФГ і ОСГ

Статус юр.особи: ОСГ-відсутній фГ-наявний

Суб»єкти: ОСГ-фізи.ос. ФГ-громадяни України

Основний вид діяльності: ОСГ-виробнича с/г діяльність та надання послуг ФГ-виробнича с/г діяльність

Мета діяльності: ОСГ-задоволення особистих потреб ФГ-отримання прибутку

Варіант 5

Аграрне право як навчальна дисципліна.

Аграрне право як навчальна дисципліна – це система узагальнених знань про аграрно – правові явища та закономірності.

Начальна дисципліна СГ права запроваджена як обов’язкова дисципліна у 1982р. перший підручник був виданий за редакцією професора Козаря і Петрова в Москві 1985 р. З 1991р. запроваджено курс аграрного права. Перший український підручник було видано 1996р. в Києві за редакцією Янчука.

Аграрне право України є важливою навчальною дис­ципліною в системі вищих юридичних і аграрних навчальних закладів. Воно має свій предмет і застосування, принципи, методи правового регулювання аграрних відносин, вчення про інститути і суб'єкти аграрного права. За допомогою цієї навчальної дисципліни вивчаються аграрне право і аграрне законодавство, аграрно-правові норми та ефективне їх засто­сування у повсякденній виробничо-господарській, господар­чо-підприємницькій, господарсько-договірній, аграрно-тру­довій, управлінській та іншій діяльності сільськогосподар­ських підприємств та їхніх працівників, господарюванні селян-фермерів. Цією навчальною дисципліною розгляда­ються питання особливостей діяльності загальних і арбітраж­них судів, до яких звертаються суб'єкти аграрного права.