Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
варіанти.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
126.11 Кб
Скачать

Актами, що регулюють відносини внутрішнього управління в с/г підприємств

Актами, що регулюють відносини внутрішнього управління в с/г підприємстві є: ЦК, ГК, КЗпП, Диференційовані акти аграрного законодавства, Локальні внутрішні акти органів управління.

Управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу. Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів. Рішення з соціально-економічних питань, що стосуються діяльності підприємства, виробляються і приймаються його органами управління за участі трудового колективу і уповноважених ним органів.

Колективне самоврядування – це діяльність колективу, який шляхом власного волевиявлення через систему органів управління вирішує найважливіші питання діяльності підприємства.

Зміст права колективного самоврядування, що включає: -право членів підприємства брати участь у вирішенні всіх питань його діяльності; -виборність та підзвітність виконавчо-розпорядчих органів підприємства; -обов’язковість рішень, прийнятих більшістю, для всіх членів підприємства.

В сільськогосподарському підприємстві може існувати лише один вищий орган управління – або ж загальні збори його членів, або ж збори уповноважених його членами.

Законодавством передбачено також існування інших органів управління в підприємстві: правління, ревізійної комісії, голови підприємства. Порядок діяльності та компетенція цих органів повинні визначатися статутом підприємства.

2. Д. А. А.

3.С/г виробничий кооператив - сільськогосподарський кооператив, який утворюється шляхом об’єднання фізичних осіб, які є виробниками сільськогосподарської продукції, для провадження спільної виробничої або іншої господарської діяльності на засадах їх обов’язкової трудової участі з метою одержання прибутку

КСГП - це підприємство, створене в розпорядчому порядку органом МС на базі відокремленої частини комунальної власності, що здійснює СГ діяльність на землях СГ.

Відря́дна фо́рма опла́ти пра́ці — оплата праці, яка прямо залежить від кількості виробленої продукції.

4. СПІЛЬНЕ: Вступ у члени грунтується на принципі добровільності, особиста участь у діяльності

5. Ознаки ФГ:1)Наявність статусу юридичної особи;2)Добровільність створення;3)Право на створення і ведення ФГ, мають лише громадяни Укр.;4)Сімейно-трудовий характер;5)Основний вид діяльності – виробництво, переробка та реалізація с/г продукції;6)Основний засіб виробництва – землі с/г призначення;7)Мета діяльності – отримання прибутку.

Дисциплінарні стягнення: догана, звільнення.

Варіант 10

Поняття і види суб'єктів аграрного права.

Суб'єкти аграрного права – учасники суспільних відносин у сфері сільськогосподарського виробництва, наділені суб’єктивними правами і обов’язками, що закріплені в нормах аграрного права.

Види суб’єктів аграрного права:

  • Виробники сільськогосподарської продукції:

  • Юридичні особи (сільськогосподарські підприємства, обєднання с/гпідприємств);

  • Фізичні особи (Фізичні особи-підприємці, працівники сільського підприємства та ін.)

  • Суб'єкти організаційно господарських повноважень у сфері аграрного виробництва:

  • Органи державної влади

  • Органи місцевого самоврядування

  • Засновники с/г підприємств та ін..

Інші фізичні та юридичні особи (промислові підприємства, споживачі с/г продукції та ін..).

1. за формами власності – державні (у т.ч. казені), приватні, комунальні, колективні, засновані на змішаній формі власності.2. залежно від предмету та цілей діяльності – аграрні підприємці, головною метою яких і предметом діяльності є виробництво с/г продукції; підприємства, діяльність яких спрямована на забезпечення виробничої діяльності с/г товаровиробників; корпоративні установи,.3. за походженням капіталу – "національні” підприємства, підприємства з іноземними інвестиціями, іноземні підприємства. 4. залежно від способу утворення (заснування) та формування статутного фонду – унітарні (один засновник) та корпоративні. 5. залежно від кількості працюючих та обсягу валового доходу від реалізації продукції за рік – малі (не більше 50 осіб та 500 тис. євро), великі (більше 1000 осіб та більше 5 млн. євро) та середні (інші).6. за організаційно-правовими формами – господарські товариства, кооперативи, підприємства, ФГ.