Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
варіанти.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
126.11 Кб
Скачать

Поняття та ознаки колективного сільськогосподарського підприємства.

Колективне сільськогосподарське підприємство - добровільним об’єднанням громадян у самостійне підприємство для спільного виробництва сільськогосподарської продукції та товарів, що діє на засадах підприємництва і самоврядування.

До ознак колективного сільськогосподарського підприємства можна віднестинаступні:

- наявність статусу юридичної особи;

- підприємство є самостійним суб’єктом господарювання;

- створення на добровільних засадах;

- членство фізичних осіб – громадян України;

- обов’язковість трудової участі членів підприємства у виробничій діяльності підприємства;

- пайовий характер майна;

- основний вид діяльності – виробництво сільськогосподарської продукції;

- основний засіб виробництва – землі сільськогосподарського призначення;

- мета діяльності – одержання прибутку;

- здійснення внутрішньогосподарського управління в підприємстві на засадахсамоврядування.

2. Фінансова діяльність сільськогосподарських підприємств підпорядкована їхнім статутним цілям і завданням. Ці підприємства відкривають в установах банку рахунки для зберігання коштів і проведення всіх касових, розрахункових та інших операцій відповідно до встановлених чинним законодавством правил. Правове регулювання фінансової діяльності сільськогосподарських підприємств здійснюється згідно із загальними і спеціальними законами і підзаконними актами.Найважливішими з них є закони: "Про підприємства Україні", "Про господарські товариства", "Про колективне сільськогосподарське підприємство", "Про селянське (фермерське) господарство" і "Про сільськогосподарську кооперацію", які визначають загальну правову основу спеціальної право- та дієздатності цих суб'єктів щодо здійснення фінансової діяльності. Вони є тією правовою базою, на основі яке розвивається спеціальне законодавство, що регулює саме фінансові відносини в усій їхній багатогранності. До нього зокрема, належить Закон "Про банки і банківську діяльність", а також правові акти (рішення, постанови, інструкції і та ін.) Національного банку України та його правління про ведення касових операцій, відкриття рахунків тощо.У цих законах вміщено правові норми стосовно фінансо­вої діяльності сільськогосподарських підприємств. Найповніше ці питання врегульовано в ст. 24 Закону "Про підприємства в Україні", де йдеться про фінанси та кредитні відноси­ни. Відповідно до Законів "Про колективне сільськогоспо­дарське підприємство", "Про сільськогосподарську коопера­цію" і "Про господарські товариства" особливості фінансової діяльності цих суб'єктів підприємництва полягають у тому, що їхні фінансові ресурси формуються за рахунок доходів, амортизаційних відрахувань, коштів, одержаних від продажу майна, цінних паперів, пайових та інших внесків. Вказані суб'єкти мають право одержувати кредити, зокрема, під за­ставу. Причому держава не несе відповідальності за їхніми кредитними зобов'язаннями.

члени особистого селянського господарства - це фізичні особи, що є власниками майна, яке використовується для ведення особистого селянського господарства, ведуть особисте селянське господарство, а також особи, що перебувають з власниками майна у сімейних чи родинних стосунках, спільно проживають та беруть участь у веденні особистого селянського господарства.

Пла́та за зе́млю— це податок (обов'язковий платіж), що справляється з юридичних і фізичних осіб за використання земельних ділянок.

Сільськогосподарська продукція - це сільськогосподарські харчові продукти тваринного і рослинного походження, що призначені для споживання людиною у сирому або переробленому стані як інгредієнти для їжі.

Види договорів по реалізації СГ продукції:

- Купівлі-продажу

- Контрактації СГ продукції

- Поставки

- Міни

- Комісії

- Біржові угоди.

Ознаки оренди землі:строковість та оплатність

Варіант 16