Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
варіанти.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
126.11 Кб
Скачать

Підстави відшкодування втрат сільського та лісового господарства

1) втрати сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників як основного засобу виробництва в сільському і лісовому господарстві внаслідок вилучення (викупу) їх для потреб, не пов'язаних із сільськогосподарським і лісогосподарським виробництвом.

2) втрати, завдані обмеженням прав власників землі і землекористувачів, у тому числі орендарів, або погіршенням якості угідь внаслідок негативного впливу, спричиненого діяльністю громадян, юридичних осіб, органів місцевого самоврядування або держави, а також у зв'язку з виключенням сільськогосподарських угідь, лісових земель і чагарників із господарського обігу внаслідок встановлення охоронних, санітарних та інших захисних зон.

Варіант 12.

Державне сільськогосподарське підприємство

Державне сільськогосподарське підприємство – це підприємство утворено в розпорядчому порядку органом державної влади на базі відокремленої частини державної власності, що здійснює виробничу діяльність на землях сільськогосподарського призначення.

Специфічні ознаки:

- Створення в розпорядчому порядку

- Державна форма власності

- Майно закріплюється на праві господарського відання чи оперативного чи оперативного управління.

Види:

- Державні комерційні підприємства (мають на меті одержання прибутку, майно закріплюється на праві господарського відання); - Казені підприємства (не мають на меті одержання прибутку,

Комунальне сільськогосподарське підприємство – це підприємство, створене в розпорядчому порядку органом місцевого самоврядування на базі відокремленої частини комунальної власності, що здійснює сільськогосподарську діяльність на землях сільськогосподарського призначення.

Ознаки:

- Створюється в розпорядчому порядку

- Комунальна форма власності

- Майно закріплюється на праві господарського відання (комунальне комерційне підприємство) або на праві оперативного управління (комунальне некомерційне підприємство)

Види:

- Комунальні комерційні підприємства - Комунальні некомерційні підприємства

Орган, до сфери управління якого входить комунальне унітарне підприємство, є представником власника - відповідної територіальної громади і виконує його функції.

Таке підприємство має самостійний баланс, поточний та інші рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням

Правовий статус об’єднань підприємств в сільському господарстві.

Особливості різних видів об’єднань підприємств.

Об’єднання підприємств – це господарська організація утворена в складі двох чи більше підприємств для задоволення економічних чи соціальних потреб з метою координації їх спільної діяльності.

Види:

 За порядком створення - Господарські об’єднання (створюються в добровільному порядку) - Державні і комунальні господарські об’єднання (створюються в розпорядчому

порядку)

 Залежно від строку – Тимчасові - об’єднання створені на невизначений строк

 За видом діяльності - сільськогосподарські виробничі, - агропромислові, - науково-виробничі,- виробничо-дослідні.

Організаційно-правові форми: асоціація, корпорація(договірні форми);

консорціум (тимчасове об’єднання); концерн; та інші.

Член кооперативу — фізична або юридична особа, яка зробила вступний і пайовий внески в розмірах, визначених статутом кооперативу, визнає принципи і цілі кооперативу, дотримується вимог його статуту і користується правом ухвального голосу в кооперативі.

Спеціалізація виробничо-господарської діяльності — найважливіший засіб підвищення ефективності сільського господарства.