Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
варіанти.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
126.11 Кб
Скачать

Плата за землю: податок і орендна плата

Зк встановлює , що використання землі в україні є платним. А податковий кодекс встановлює, що плата за землю належить до загальнодержавних податків і зборів, справляється у формі земельного податку і і орендої плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Земельний податок – це обовязковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток(паїв), а також постійних землекористувачів.

Орендна плата справляється на земельні ділянки державної і комунальної власності. Це обовязковий платіж, який орендар вносить за користування земельною ділянкою. Обєктами оподаткування є: -земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні; - земельні частки(паї), які перебувають у власності. Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році. 

Базою оподаткування є: - нормативна грошова оцінка земельних ділянок; - площа земельних ділянок.

Терміни:

Система аграрного права – це спосіб внутрішньої побудови галузі права що характеризується єдністю та взамозвязком аграрно – правових норм ї її диференціацію за аграрно – правовими інститутами.

ОСГ - це господарська діяльність,яка проводиться без створення юридичної особи, фізичною особою індивідуально або особами які перебувають у сімейних чи родинних відносинах і спільно проживають з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва,переробки і споживання с.гпродукції,реалізації її надлишків та надання послуг з використанням майна особистого селянського господарства ,в т.ч. у сфері зеленого туризму

Договірні відносини аграрних суб’єктів з приводу меліоративного та агрохімічного обслуговування- Договори у сфері технічного сервісу сільськогосподарських підприємств, пов'язані з ремонтом і технічним обслуговуванням сільськогосподарських підприємств, є договір, згідно з яким виконавець здійснює діагностику і ремонт сільськогосподарської техніки у відповідності з ТУ або умовами договору.

Спільне:правового режиму земель осг і фг

  1. Можуть використовувати земельні ділянки приватної власності або земельні ділянки, передані в оренду.

  2. Земельні ділянки є власністю членів ОСГ і ФГ

  3. Мають право на збільшення розмірів земельної ділянки відповідно до законодавства.

  4. Мають право на безоплатне одержання земельної частки, за рахунок чого розмірі земельних ділянок може бути збільшений.

Перелічіть:майнові фонди кооперативу

Для забезпечення статутної діяльності кооператив у порядку, передбаченому його статутом, формує пайовий, резервний, неподільний та спеціальний фонди.

Варіант 4

Виникнення і розвиток науки аграрного права.

Починаючи з 30-х і до 90-х рр. минулого століття єдиною комплексною галуззю права, яка обслуговувала суспільні відносини в сільському господарстві було колгоспне право. У 70-х рр. закономірно виникла наукова ідея про потребу сукупного галузевого правового регулювання діяльності не лише колгоспів, а й інтегровано всіх сільськогосподарських (аграрних) підприємств. Вперше її сформулював М. І. Козир як потребу формування сільськогосподарського права, котре згодом почали називати аграрним.

Аграрне право — порівняно нова галузь у системі права, яка об'єктивно сформувалась у 70-х рр. минулого століття внаслідок об'єднання в єдиний комплекс правових норм, які регулювали суспільні відносини в колгоспах, державних сільськогосподарських підприємствах, інших сільськогосподарських виробничих структурах, що існували у той час.

Процес становлення та розвитку науки аграрного права України можна умовно поділити на 4 основні етапи:

  • 1.кінець 60-х - початок 70-х рр.; становлення аграрно-правової науки; характеризується аналізом переважно загальнотеоретичних проблем сільськогосподарського права;

  • початок 70-х - початок 80-х рр.; розвиток української науки сільськогосподарського (аграрного) права ; супроводжується дослідженням теоретичних проблем аграрного законодавства, розробкою перших аграрно-правових інститутів;

  • 3. початок 80-х -початок 90-х рр.; нтап активного розвитку української науки аграрного права та формування її як цілісної комплексної системи наукових знань;

  • початок 90-х рр. - й донині; період інтенсивного розвитку аграрно-правової науки на якісно новій основі в умовах незалежної Української держави;