Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
варіанти.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
126.11 Кб
Скачать

Особливості особистого селянського господарства.

Особисте селянське господарство - це господарська діяльність, яка проводиться без створення юридичної особи фізичною особою індивідуально або особами, які перебувають у сімейних чи родинних відносинах і спільно проживають, з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання сільськогосподарської продукції, реалізації її надлишків та надання послуг із використанням майна особистого селянського господарства, у тому числі й у сфері сільського зеленого туризму.

Ознаки:

  1. Вид господарської діяльності

  2. Добровільність ведення

  3. Право на ведення ОСГ належить ф. о.

  4. Сімейно-трудовий характер ОСГ

  5. Основний вид діяльності - є виробництво, переробка та споживання сільськогосподарської продукції, реалізація її надлишків та надання послуг, в тому числі у сфері сільського зеленого туризму

  6. Не має статусу юридичної особи та не підлягає державній реєстрації

  7. використання земель в особистому селянському господарстві як основного засобу виробництва.

  8. Мета діяльності – задоволення особистих потреб членів ОСГ

Майнова основа ОСГ - земельні ділянки розміром не більше 2,0 гектара, передані фізичним особам у власність або оренду в порядку, встановленому законом; жилі будинки, господарські будівлі та споруди, сільськогосподарська техніка, інвентар та обладнання, транспортні засоби, сільськогосподарські та свійські тварини і птиця, бджолосім'ї, багаторічні насадження, виробнича сільськогосподарська продукція, продукти її переробки та інше майно, набуте у власність, членами господарства в установленому законодавством порядку; Зазначене майно може бути власністю однієї особи, спільною частковою або спільною сумісною власністю членів ОСГ; звернення стягнення на майно члена особистого селянського господарства допускається лише на підставі рішення суду.

Ведення особистого селянського господарства припиняється в разі:

  1. рішення членів особистого селянського господарства про припинення його діяльності;

  2. якщо не залишилось жодного члена господарства або спадкоємця, який бажає продовжити його ведення;

  3. припинення прав на земельну ділянку згідно із Земельним кодексом України

Договори матеріально-технічного забезпечення с/г підприємств

Основною правовою формою, яка опосередковує відносини щодо матеріально-технічного забезпечення сільськогосподарських товаровиробників, є договір на поставку продукції виробничо-технічного призначення. Зміст і порядок укладення цього договору мають відповідати вимогам чинного законодавства, зокрема: У договорі поставки повинно зазначатися:

— найменування, кількість, номенклатура продукції, якщо є необхідність, то і комплекти машин, устаткування, державний стандарт або технічні умови, які повинні бути зареєстровані в органі Держстандарту; — якість і комплектність продукції; — термін дії договору; — ціна продукції, порядок, форми взаєморозрахунків; — умови постачання,— терміни повернення тари багаторазового використання; — реквізити сторін (банківські, поштові); — за міжнародним контрактом — арбітражні застереження та інші реквізити;— інші умови.

Договір поставки вважається укладеним і набуває чинності з дня його підписання сторонами. У випадках невідповідності договору Уніфікованим правилам зовнішньоекономічні договори (контракти) щодо поставки у встановленому порядку визнаються недійсними.

Важливою правовою формою, що юридично опосередковує матеріально-технічне забезпечення сільськогосподарських підприємств, є договір на організацію поставки споживачам продукції виробничо-технічного призначення в порядку оптової торгівлі. Істотними умовами цього договору є кількість та найменування продукції, її комплектність та якість, ціна, порядок та умови транспортування. Сторонами можуть бути визначені також загальні умови розрахунків, упаковки, порядку прийомки тощо. В договорі також можуть бути визначені спеціальні умови, притаманні спеціальним видам та типам договорів.

Поставка продукції матеріально-технічного призначення може здійснюватись і за прямими довгостроковими договорами. В них детально визначаються ціни, термін, порядок поставки і розрахунків, співробітництво сторін по забезпеченню довгострокових зв'язків, відповідність вимогам щодо якості, комплектності продукції із зазначенням виду нормативно-технічних документів.