Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
варіанти.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
126.11 Кб
Скачать

Аграрне право як галузь права.Основні ознаки аграрного права як галузі права

Становлення аграрного права відбувалося наприкінці 1960 – поч. 1970 р.

Особливості СГ виробництва:

1)використання землі як основного засобу виробництва.

2)Органічний зв'язок з природно – кліматичними умовами;

3)Сезонний характер СГ праці;

4)Залежність її від певних біологічних, фізіологічних процесів у рослинництві та тваринництві;

5)Високий ступінь нормального виробничого розвитку та ін..

Фактори що зумовили формування аграрного права:

-наявність специфічних особливостей СГ виробництва і потреба в спеціалізації правового регулювання аграрних відносин;

-потреба уніфікації правового регулювання суспільних відносин за участю різних СГ підприємств;

-формування СГ законодавства як юридичного фундаменту для становлення галузі права.

Аграрне право України – це комплексна спеціалізована та інтегрована галузь права, що системою правових норм, які регулюють органічний комплекс суспільних відносин у сфері СГ виробництва.

Ознаки аграрного права:

1)комплексність – полягає у неоднорідності предмета правового регулювання.

2)Спеціалізований характер – полягає у відображенні специфіки СГ виробництва у змісті аграрно – правових норм.

3)Інтегрований характер – полягає у поширенні норм аграрного права на різних суб’єктів аграрних відносин.

2.Землі с/г призначення. Пріоритетність земель с/г призначення порівняно із іншими категоріями земель.

Землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей.

До земель сільськогосподарського призначення належать: а) сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги); б) несільськогосподарські угіддя (господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель лісогосподарського призначення, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції, землі тимчасової консервації тощо).

Пріоритетність земель сільськогосподарського призначення:

1. Землі, придатні для потреб сільського господарства, повинні надаватися насамперед для сільськогосподарського використання.

2. Визначення земель, придатних для потреб сільського господарства, провадиться на підставі даних державного земельного кадастру.

3. Для будівництва промислових підприємств, об'єктів житлово-комунального господарства, залізниць і автомобільних шляхів, ліній електропередачі та зв'язку, магістральних трубопроводів, а також для інших потреб, не пов'язаних з веденням сільськогосподарського виробництва, надаються переважно несільськогосподарські угіддя або сільськогосподарські угіддя гіршої якості.

4. Лінії електропередачі і зв'язку та інші комунікації проводяться головним чином вздовж шляхів, трас тощо.

Принципи аграрного права – це передбачені законодавством загальні положення, вихідні засади, що визначають зміст і напрями правового регулювання аграрних відносин.

Това́р — продукт природи і людської праці або тільки людської праці у матеріальній і нематеріальній субстанції та у формі послуг, який завдяки своїм властивостям здатен задовольняти наявні чи передбачувані суспільні потреби і призначений для обміну і купівлі-продажу.

Юридична служба - це орган основним завданням якого є організація правової роботи,   спрямованої   на   правильне   застосування,   неухильне отримання  та запобігання невиконанню вимог законодавства,  інших нормативних  актів  органом   виконавчої   влади,  підприємством,   їх керівниками  та   працівниками  під час виконання покладених на них завдань  і функціональних  обов'язків.