Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история украины / КонспектИсправ.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
825.34 Кб
Скачать

13.5. Радянсько-польська війна та Україна

21 квітня 1920 р. голова дипломатичної місії УНР А. Левицький та міністр закордонних справ Польщі Я. Домбський підписали політичну та торговельно-економічну конвенції. Підписана угода стосувалася таких питань: 1) Польща визнавала незалежність УНР; 2) українському населенню в Польщі, як і польському в Україні, гарантувалися національно-культурні права; 3) УНР погоджувалася на анексію Польщею західноукраїнських земель. 24 квітня 1920 р. між Польщею та УНР було укладено військову конвенцію, суть якої була в об’єднанні сил для боротьби з більшовиками. Вже 25 квітня 1920 р. об’єднані польсько-українські військові почали бойові дії. Раптовість удару, краще озброєння та потрійна перевага в силах принесли успіх. 6 травня польсько-українське військо увійшло до Києва. Після форсування Дніпра польські та українські частини були зупинені на лінії Вишгород – Бориспіль. Червона армія перегрупувала сили і вже 14 травня розпочала контрнаступ. 26 травня було не тільки визволено Київ, Вінницю та Коростень, а й розпочато наступ на Львів. Поступово польсько-радянська війна для більшовиків перетворювалася на наступальну. Але проблеми в радянських військ наростали. Відрив від тилів, швидкі темпи просування та значні втрати знесилили Червону армію. Створивши шестикратну перевагу, польські війська перейшли в наступ. У жовтні 1920 р. між Польщею та радянською Росією було укладено перемир'я, яке примусило 35-тисячне військо УНР вести боротьбу самостійно. 18 березня 1921 р. між протидіючими сторонами було укладено Ризький мирний договір, суть якого полягала у визнанні Польщею існування УСРР та переході під контроль польської держави Підляшшя, Холмщини, Західної Волині та Західного Полісся.

Після того, як у листопаді 1920 р. радянські війська вибили Врангеля з Криму та розгромили основні сили махновських повстанських загонів, громадянська війна в Україні фактично завершилася.

Таким чином, укладена Польщею та УНР Варшавська угода не дала змоги реалізувати плани С. Петлюри. Відповіддю на швидкий наступ польсько-українського війська став Потужний контрнаступ більшовицьких сил. Завершення громадянської війни засвідчувало не тільки перемогу радянської влади на теренах колишньої Російської імперії, а й поразку національно-патріотичних вил та територіальний розкол українських земель.

Запитання для самоперевірки

  1. Коли Центральна Рада стає легітимним українським парламентом?

  2. У чому полягає значення Універсалів Центральної Ради?

  3. Які прорахунки привели до поразки Центральної Ради під час війни з Радянською Росією?

  4. У чому полягає значення створення Української Держави?

  5. Назвіть основні внутрішньо- та зовнішньополітичні прорахунки гетьмана П. Скоропадського.

  6. Які причини зумовили поразку Директорії УНР?

  7. У чому полягає значення проголошення ЗУНР?

  8. Від позиції якої соціальної групи українського суспільства залежала доля української незалежності?

Методичні вказівки до лекції

Додаткову інформацію з питань, що були розглянуті в лекції можна знайти у таких виданнях:

              1. Бойко О.Д. Історія України. Посіб. – Київ: Академвидав, 2004.

              2. Борисенко В. Курс української історії. – К., 1997.

              3. Павленко Ю., Храмов Ю. Українська державність у 1917 – 1919 рр. – К., 1995.

              4. Смолій В.А., Степанков В.С. Українська державна ідея. – К., 1997.

              5. Українська державність у ХХ столітті. – К.,1996.

Соседние файлы в папке история украины