Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история украины / КонспектИсправ.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
825.34 Кб
Скачать

10.4. Західноукраїнські землі в другій половині хіх ст.

Західна Україна в другій половині ХІХ ст. продовжувала залишатися переважно аграрною територією. Маси українського селянства тут страждали від нестачі землі (зберігалося поміщицьке землеволодіння, переважно польське) та коштів. Внаслідок цього тисячи західних українців емігрували до Канади, США, Аргентини, Бразилії тощо. Промисловість (переважно легка) розвивалася у великих містах, одночасно розпочався видобуток нафти на покладах Борислава та Дрогобича.

Певні зрушення відбулися і в українському визвольному русі. Те, що поляки та угорці отримали внаслідок революційних подій 1848 р. більше прав ніж західні українці, було розцінено частиною останніх як поразка. В українському визвольному русі Галичини почалася апатія, внаслідок чого поширилися ідея москвофілів (вони стверджували, що західні українці були частиною великого російського народу). Рух москвофілів фінансувався та підтримувався російським урядом. Як антитеза москвофільському руху виник рух народовців, які стверджували, що західні українці були частиною великого українського народу. Оскільки старі українські організації були вже опановані москвофілами, народовці створювали нові установи видавали свої часописи (так, на противагу москвофільському журналу “Слово”, вони видавали свій журнал “Діло”). Зокрема, у 1861 р. вони заснували товариство “Руська бесіда”, у 1868 р. – товариство “Просвіта”, у 1873 р. Літературне товариство ім. Т. Шевченка, яке через десять років було перейменоване на Наукове товариство ім. Т. Шевченка і стало фактично неофіційною українською академією наук (значною мірою завдяки діяльності молодого вченого з Наддніпрянщини – майбутнього першого українського президента М. Грушевського). Народовцями були створені і першій українські політичні партії: у 1890 р. – Русько-українська радикальна партія, у 1899 р. – Українська національно-демократична партію, яка стала найпопулярнішою серед українського населення. У Західній Україні також були створені Русько-український християнський союз (1896 р.) та Українська соціал-демократична партію (1899 р.). На відміну від політичних організацій Наддніпрянщини українські партії в Західній Україні могли діяти легально.

Запитання для самоперевірки

1. Яку політику щодо України здійснювали уряди Росії та Австро-Угорщини?

2. Коли було скасовано кріпосне право в Австрійській і Російській імперіях?

3. Які особливості економічного розвитку Наддніпрянської України у складі Російської імперії?

4. Чим відрізнялось бачення місця і ролі України в документах Кирило-Мефодіївського братства та декабристів?

5. Доведіть, що XIХ ст. стало періодом справжнього національного відродження України.

6. Охарактеризуйте реформи 60-70-х років у підросійській України та визначить їх наслідки.

Методичні вказівки до лекції

Додаткову інформацію з питань, розглянутих у лекції, можна отримати у виданнях:

  1. Бойко О.Д. Історія України: Посібник – К., 2001.

  2. Борисенко В.Й. Курс української історії з найдавніших часів до ХХ століття. – К., 1996.

  3. Грушевський М.С. Ілюстрована історія України. Репринтне відтворення видання 1913 р. – К., 1990.

  4. Дерев’янкін Т.І. Промисловий переворот на Україні. – К., 1975; Історія України: Нове бачення: Навч. посіб. – 2-ге вид., доп. і перероб. – К., 2000.

  5. Ковальчак Г.І. Економічний розвиток західноукраїнських земель. – К., 1980.

  6. Кугутяк М. Галичина: сторінки історії. Нарис суспільно-політичного руху ( XIХ ст. – 1939 р.). – Івано-Франківськ, 1993.

  7. Сергієнко Г.Я. Кирило-Мефодіївське товариство: утвердження ідеї національного відродження України в слов’янському світі // Український історичний журнал. – 1996. – № 1. – С. 14-28.

  8. Шип Н.А. Культурно-національне питання на Україні у XIХ ст. // Український історичний журнал. – 1991. – № 3. – С. 25-34.

Соседние файлы в папке история украины