Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история украины / КонспектИсправ.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
825.34 Кб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. Які факти свідчать про відносно високий розвиток економіки України на початку ХХ ст.?

  2. Дайте характеристику розвитку революційного процесу в 1905 р. та 1906 – 1907 рр.

  3. Яку мету переслідував П. Столипін селянською реформою та чи досяг він її?

  4. Який зміст вкладається в поняття “український П’ємонт”?

  5. У чому полягає трагедія українського народу під час Першої світової війни?

Методичні вказівки до лекції

Додаткову інформацію з питань, розглянутих в лекції, можна отримати у виданнях:

        1. Борисенко В.Й. Курс української історії: З найдавніших часів до ХХ ст. Навч. посіб. – К.: Либідь, 1998. – 615 с.

        2. Брайчевський М. Конспект історії України. – К.: Знання,1993. – 204 с.

        3. Литвин В.М., Мордвінцев В.М., Слюсаренко А.Г. Історія України: Навч. посіб. – К.: Знання-Прес, 2002. – С. 394 - 418, 431 - 436.

        4. Новітня історія України (1900 – 2000): Підруч. / А.Г. Слюсаренко, В.І. Гусев, В.М. Литвин та ін. – К.: Вища шк., 2002. – 719 с.

        5. Політична історія України: Посіб. для студентів вищих навчальних закладів / За ред. В.І. Танцюри. – К.: Академія, 2001. – 488 с.

        6. Полонська-Василенко Н. Історія України. – Т. 2. – К.: Либідь, 1995. – С. 405 - 457.

Тема 11. Лекція 12 – 13. Боротьба за відновлення державності України (1917-1920 рр.) (4 год)

Метою лекції є ознайомлення студентів з процесом консолідації українського національного руху у зв’язку з розпадом Російської імперії та створення нових представницьких органів влади в Україні, з основними процесами творення української державності в складних умовах зовнішньої загрози та виявити основні причини недовершеності процесу творення національної держави. Для досягнення мети необхідно розглянути такі питання у лекції 12:

              1. Лютнева революція в Росії та її вплив на Україну.

              2. Створення Центральної Ради та проголошення автономії України.

              3. Проголошення УНР. Війна Радянської Росії проти УНР. Четвертий Універсал Центральної Ради.

              4. Українська держава часів гетьмана П. Скоропадського.

та такі питання у лекції 13:

1. Українська Народна республіка за доби Директорії. Акт злуки УНР та ЗУНР.

2. Проголошення ЗУНР. Окупація Північної Буковини, Бессарабії та Закарпаття іноземними військами.

3. Боротьба за владу в Україні в 1919 – 1920 рр. Проголошення УРСР. Запровадження політики “воєнного комунізму”. Боротьба проти Денікінщини.

4. Україна в 1919-1920 рр. Встановлення радянського режиму.

5. Радянсько-польська війна та Україна.

12.1. Лютнева революція в Росії та її вплив на Україну

Хід Першої світової війни та положення всередині Російської імперії на кінець лютого 1917 р. стають для російського царизму фатальними. Стихійна хвиля народного невдоволення швидко переросла в революцію. Протягом надзвичайно короткого часу (з 23 лютого до 2 березня) самодержавство впало, Микола II відрікся від влади і, фактично, в країні встановився республіканський лад. Тимчасовий вакуум легітимної (законної) влади; поява конкуруючих владних структур (Тимчасовий уряд — система Рад); втягнення в революційну діяльність народних мас; активний вихід армії на сцену внутріполі­тичної боротьби; силові методи вирішення суспільних проблем; зростання ролі політичних партій та активізація національних рухів. Ці процеси позначилися на розвитку України протягом 1917 – 1918 рр. Водночас місцеві чинники зумовили власну специфіку та особливості. Після Лютневої революції влада формально належала Тимчасовому уряду Державної думи. У центрі і на місцях виникають альтернативні орга­ни влади – Ради депутатів як наслідок політичної активності частини трудящих. У середині 1917 р. в Україні їх налічувалося 252. Представники Тимчасового уряду визнавали за Україною тільки право на національно-культурну автономію, що не відповідало рівню національного руху й зумовило появу в Україні альтернативного центру влади — Центральної Ради — громадсько-політичного об'єднання, що утворилося 4 березня 1917 р. Важливу роль у її створенні відіграли: Українська партія соціалістів-революціонерів, Українська соціал-демократична робітнича партія та Українська партія соціалістів-федералістів. Головою Центральної Ради було обрано М. Грушевського. Зростанню авторитету цього органу влади сприяло те, що він обстоював ідеї національно-територіальної автономії та соціалізму, а також принцип формування Центральної Ради з трьох представництв: національного, соціально-класового та територіального. Свою прихильність до Центральної Ради висловили військовий, селянський та робітничий всеукраїнські з'їзди, скликані в травні 1917 р.

Таким чином, безпосередніми наслідками Лютневої революції 1917 р. для України була паралельна поява конкуруючих владних структур Тимчасового уряду і Рад, у діяльності яких домінував соціальний акцент, та Центральної Ради, у роботі якої надавалася перевага вирішенню питань національного розвитку.

Соседние файлы в папке история украины