Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL2471.pdf
Скачиваний:
137
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.32 Mб
Скачать

116

Процес створення нового бренду можна представити у виді чотирьох послідовних етапів: розробка бренду, забезпечення дистрибуції, кампанія по просуванню, адаптація до продукту підприємства і ринку.

Особлива увага приділяється позиціонуванню, що повинне бути унікальним, диференційованим від конкурентів, відповідати функціональним, емоційним і культурним потребам цільового сегменту, підкріплюватись реальними обіцянками і вигодами, а також бути постійним в усіх елементах бренду.

Визначається ідея майбутнього бренду, що відбиває основну думку майбутнього просування. Для пошуку бренду розглядають питання, зв'язані з товаром і його історією, споживачем (хто, де, як і чому використовує товар), виробником (ким, де, як виробляється).

Зовнішнє оформлення бренду включає розробку ТМ і упакування. Найбільше значення і поширення має логотип і назва, тому їхнє створення вимагає професійних навичок дизайнера, лінгвіста. Необхідною стадією є попереднє тестування бренду.

Відзначимо, що для вітчизняних підприємств також актуальна робота з існуючими маркірованими товарами по виведенню їх у розряд брендів.

Суб-бренд - це додаткова лінія, модифікація бренду, розрахована на більш докладну сегментацію ринку. Підприємство випускає додаткові варіанти товару під тієї ж ТМ, але з новими характеристиками (форма, колір, розмір упакування й ін.) Мети створення суббренду можуть бути самими різними: використовувати незавантажене устаткування підприємства, задовольнити нові потреби, протидіяти конкурентам, зайняти інші цінові сегменти або домогтися більшої представленості в мережі продажів.

Такі модифікації бренду життєздатні, але іноді приводять і до негативних наслідків: утрата специфічного іміджу, уведення споживачів в оману великою розмаїтістю суббрендів. Можливим виходом може бути чітке відділення основного бренду від суб-бренду.

Розширення границь ТМ - ситуація, коли ТМ починає застосовуватися за межами товарної категорії, де вона застосовувалася споконвічно.

Формування портфеля брендів є не обов'язковим, а можливим етапом брендингу і здійснюється виходячи з наступних принципів: синергія портфеля брендів; можливість повноцінної підтримки кожного бренду; неконкурентоспроможність брендів у портфелі.

Стратегія мульті-брендів - це випуск на ринок відразу декількох брендів в одній товарній категорії. Це дозволяє збільшити ймовірність покупки, ширше представити компанію через мережу продажів і захистити свій основний бренд від конкурентів.

Часто створюються так називані «флангові марки», спрямовані спеціально на підрив сил бренду-конкурента. Виконання цієї стратегії вимагає розподілу між брендами обмежених ресурсів, насамперед фінансових і людських. Крім того, часто мульті-бренди однієї компанії підривають позиції один одного, а не тільки конкурентів.

13.3. Інноваційний менеджмент

13.3.1. Зміст інноваційного менеджменту: його мети, задачі, предмет і об'єкт вивчення

Інноваційний менеджмент - управлінська діяльність, орієнтована на одержання у виробництві нової позитивної якості різної властивості (продуктового, технологічного, інформаційного, організаційного, власне управлінського й ін.) у результаті розробки і реалізації неординарних управлінських рішень.

Основна задача інноваційного менеджменту - управління інноваційними процесами на будь-якому рівні за допомогою їх якісної і кількісної зміни в результаті застосування адекватних методів організації і управління, що забезпечують єдність науки, техніки, виробництва і споживання, тобто задоволення суспільних потреб в інноваційному продукті.

Крім цього однієї з найважливіших задач інноваційного менеджменту є формування середовища, яка б відтворювала і здійснювала цілеспрямований пошук,

117

підготовку і реалізацію нововведень, що забезпечують конкурентноздатність організації. Основні елементи інноваційного середовища:

власне інновації, тобто сукупність наукових і науково-технічних результатів або продукт інтелектуальної праці;

товаровиробник конкурентноздатної продукції, що виступає як споживача тих або інших нововведень;

інвестори, що забезпечують фінансування всього комплексу робіт із забезпечення товаровиробника необхідними нововведеннями;

відповідна інфраструктура, що дозволяє вирішувати виникаючі в цьому процесі проблеми.

Особлива увага приділяється внутрішньому інноваційному середовищу організації,

уформуванні якої всі зростаючу роль, поряд із загальновизнаним інструментом забезпечення конкурентноздатності (маркетингом), здобуває уміння організовувати весь процес одержання знань і трансформації цих знань у продукт, що має попит на ринку (рис. 13.2).

 

Внутрішнє інноваційне середовище

Н

Т

 

 

 

О

В

ідея

Свідома цілеспрямована

результат

В

О

О

Р

 

зміна (проект)

 

В

 

 

 

В

Ч

 

 

 

Підрозділ науково-

 

Е

І

Підрозділ

Д

С

дослідницького

 

 

маркетингу

Е

Т

відділу

 

 

 

Н

Ь

 

Організація

 

Н

 

 

 

 

 

 

 

Я

 

Наукові та технічні

Зовнішнє

Знання ринкових

 

 

знання

середовище

потреб

 

 

Рис. 13.2

Нововведення як результат складних взаємодій

 

Предмет вивчення інноваційного менеджменту - цілеспрямовані процеси створення, освоєння і поширення нововведень і обумовлені ними зміни в соціальних, економічних і технічних системах.

Будь-які зміни завжди привносять у стабільну й оптимальну систему невизначеності, нестабільності, що прийнято характеризувати як стан кризи. Довгий час у процесах управління на кризу починали реагувати тільки з його появою. В даний час у діях ведучих організацій усе більш виразно простежується стратегія попередження, тобто розробити і ввести в систему такі інновації, що дозволять знизити ризик і невизначеність майбутніх наслідків.

Таким чином, предмет вивчення інноваційного менеджменту - кризові явища в організації і супровідні їхні процеси змін. Ціль діяльності менеджменту по інноваціях - забезпечення безпеки життєдіяльності організації в передкризових, кризових і посткризових ситуаціях.

Як з теоретичної, так і з практичної точок зору дуже важливо дати чітке формулювання об'єкта інноваційного менеджменту. Необхідність цього обумовлена тим, що він є ведучим елементом системи керування нововведеннями і, отже, впливає на її структуру, функції, методи і засоби управління, а також на критерії оцінки її ефективності. В економічній літературі більшість визначень даного поняття характеризують інноваційну діяльність.

Розгорнуте визначення інноваційної діяльності як об'єкта менеджменту включає

118

два основних аспекти:

1)по-перше, це процес поступального розвитку науки і техніки на основі об'єктивних економічних законів, обумовлений необхідністю постійного удосконалювання виробництва в результаті підвищення рівня суспільних потреб. Він припускає відновлення виробничої бази шляхом створення, поширення і практичного використання нових наукових знань у господарській практиці, спрямоване на рішення проблем комплексного соціально-економічного розвитку суспільства;

2)по-друге, це використання комплексу елементів, що складають інноваційний потенціал виробництва. Тут розглядаються процеси і явища в області експлуатації висококваліфікованих наукових і виробничих кадрів, що виконують роботи досвідченого характеру на базі широкого використання існуючого виробничого потенціалу, управлінського персоналу, а також міри організаційного, соціального, економічного, правового плану, що забезпечують реальну зацікавленість працівників різних категорій у масштабах і результатах інноваційної діяльності в організації.

Інноваційна діяльність - це складна динамічна система дії і взаємодії різних методів, факторів і органів управління, що займаються науковими дослідженнями, створенням нових видів продукції, удосконалюванням устаткування і предметів праці, технологічних процесів і форм організації виробництва на основі новітніх досягнень науки, техніки; плануванням, фінансуванням і координацією НТП; удосконалюванням економічних важелів і стимулів; розробкою системи заходів для регулювання комплексу взаємообумовлених заходів, спрямованих на прискорення інтенсивного розвитку НТП і підвищення його соціально-економічної ефективності.

Під інноваційною діяльністю в процесах розробки, освоєння і реалізації науковотехнічних нововведень розуміються види діяльності, безпосередньо зв'язані з одержанням, відтворенням нових наукових, науково-технічних знань і їхньою реалізацією в матеріальній сфері економіки. У більшій мері інноваційна діяльність зв'язується з доведенням наукових, технічних ідей, розробок до конкретної продукції і технології, що користується попитом на ринку.

Необхідною умовою удосконалювання економічного механізму управління інноваційною діяльністю в умовах формування ринкової економіки є розвиток інноваційного менеджменту.

Інноваційний менеджмент тісно взаємозалежний із низкою спеціальних і науковопрофесійних дисциплін, взаємозв'язок яких показана на рис. 13.3.

 

 

 

119

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

теорія

 

 

 

 

 

 

 

логістика

прийняття

 

 

управління

маркетинг

 

управлінських

 

 

 

 

 

 

 

проектами

 

 

 

 

 

рішень

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

теорія систем

 

інноваційна стратегія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

дослідження

 

Виробничий

Стратегічний

 

 

управлінські

систем

 

менеджмент

менеджмент

 

 

 

ризики

управління

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інноваційний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

менеджмент

 

 

 

 

 

правове

 

 

Фінансовий

Менеджмент

 

 

 

 

регулювання

 

 

менеджмент

персоналу

 

 

 

психологія

 

 

 

 

 

 

і

 

 

інфраструктура

 

групова

 

 

інновацій

 

міжособистісна

 

 

 

 

 

 

 

поведінка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фінансування

проектний

соціологія та

 

 

теорія й

інновацій

 

 

аналіз

соціальна

 

практика

 

 

 

 

 

психологія

управління

Рис. 13.3 Зв'язок інноваційного менеджменту з іншими дисциплінами

13.2.2. Класифікація інновацій

Для успішного управління інноваційною діяльністю необхідно ретельне вивчення інновацій. Насамперед необхідно уміти відрізняти інновації від несуттєвих видозмін у продуктах і технологічних процесах (наприклад, естетичні зміни – кольору, форми і т.п.); незначних технічних або зовнішніх змін у продуктах, що залишають незмінними конструктивне виконання і не роблять достатньо помітного впливу на параметри, властивості, вартість виробу, а також вхідних у нього матеріалів і компонентів; від розширення номенклатури продукції за рахунок освоєння виробництва не випускалися колись на даному підприємстві, але уже відомих на ринку продуктів, з метою задоволення поточного попиту і збільшення доходів підприємства.

Новизна інновацій оцінюється по технологічних параметрах, а також з ринкових позицій. З урахуванням цього будується класифікація інновацій.

Узалежності від технологічних параметрів інновації підрозділяються на:

продуктові інновації, вони включають застосування нових матеріалів, нових напівфабрикатів і комплектуючих; одержання принципове нових продуктів;

процесні інновації означають нові методи організації виробництва (нові технології). Процесні інновації можуть бути зв'язані зі створенням нових організаційних структур у складі підприємства (фірми).

По типу новизни для ринку інновації поділяються на:

нові для галузі у світі;

нові для галузі в країні;

нові для даного підприємства (групи підприємств).

По місцю в системі (на підприємстві, у фірмі) можна виділити:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]