Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL2471.pdf
Скачиваний:
137
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.32 Mб
Скачать

106

Рис. 12.2. Приклад побудови блок-схеми процесу прийняття рішення

12.3. Групове ухвалення рішень

Групове ухвалення рішень виправдовує себе у ситуаціях, які виникають при розв'язанні складних, істотних проблем, так званих ситуаціях з багатьма невідомими. При вирішенні простих, несуттєвих, шаблонних проблем процедурного характеру застосовують, як правило, індивідуальні рішення.

Методика групового ухвалення рішень

Існує три відомі методи групового ухвалення рішень, що обмежують проблеми групового мислення:

1) колективне обговорення проблем за умов вільного висування проектів рішення.

Цей метод передбачає послабити структурованість груп. Обговорення починається зі стислого пояснення ситуації, ознайомлення учасників з проблемою. Після цього кожен член групи (що виявив бажання виступити) по черзі і без зауважень з боку решти

107

викладає власну думку. Кожна ідея реєструється, а критики чи дискусії не виникає до того часу, поки не буде вислухано всі варіанти вирішення проблеми чи погляди. Основна умова — висувати ідеї може будь-хто з учасників;

2) номінальний груповий спосіб.

Цей метод засновано на таких принципах:

а) з'ясовується суть проблеми і кожен член групи у письмовій формі висловлює свої ідеї з цього приводу;

б) кожен з учасників обговорення пропонує лише одну ідею і дискусія не розпочинається до тих пір, поки всі присутні не сформулюють власну думку стосовно обговорюваного питання;

в) групове обговорення покликане підсумувати, увиразнити та оцінити висунуті ідеї; г) кожен член групи знайомиться з усіма висунутими ідеями і на основі більшості

голосів ухвалюється остаточне рішення у вигляді ідеї, що визнана найдосконалішою. Номінальний груповий спосіб зводить до мінімуму проблеми міжособового спілкування, залежність, що зумовлена службовим становищем, розподілом повноважень, стосунками в колективі. Такий метод сприяє швидкому досягненню згоди

без зайвих зволікань, які зумовлені обговоренням; 3) метод «бельфі» (бельфійський спосіб).

Цей метод застосовується у випадку, коли члени групи фізично не можуть бути присутніми в одному місці. Він значно триваліший за попередні і складається з таких стадій:

а) кожен з учасників пропонує можливе вирішення проблеми анонімно, незалежно від інших, у формі відповіді на поставлені запитання;

б) результати опитування зводяться у таблицю, зміст якої доводиться до опитуваних; в) учасники обговорення висловлюють згоду з обраним рішенням, а у разі

різноманітності думок пропонують нові ідеї чи шукають шляхи до компромісу; г) ці стадії повторюються до того часу, поки анонімна група не прийде до загального

рішення.

12.4. Прийняття управлінських рішень на підставі моделювання

Бурхливий розвиток комп'ютерної техніки та інформаційних технологій дозволяє використовувати у теорії прийняття управлінських рішень принципи економікоматематичного моделювання.

Модель — це оптимізоване, спрощене та раціональне відображення у вигляді схеми, формули чи дослідного прикладу основних параметрів та характеристик об'єкта, що виступає як предмет дослідження.

Розрізняють такі класи (типи) моделей:

фізичні — відображають збільшення або зменшення опису об'єкта;

аналогові — поводяться як реальні об'єкти, але зовнішньо вони не схожі на них;

математичні (символічні) — тут використовують символи для опису властивостей або характеристик об'єкта.

Усвітовій практиці поширився певний порядок розробки моделей.

Найдоцільніше застосовувати такий процес їх побудови:

1.Постановка задачі

2.Формування моделі на достовірність

3.Перевірка моделі на достовірність

4.Використання моделі

5.Відновлення моделі.

Серед способів моделювання домінують такі:

1.Теорія ігор, що моделює вплив прийнятого рішення на складові оточуючого середовища (конкурентів, партнерів, споживачів тощо).

2.Теорія черг, яка проектує найкращу систему товаро-просування, визначає оптимальне

108

число каналів розподілу і структуру збутової мережі (так звана модель оптимального обслуговування).

3.Управління запасами (логістика) визначає час розміщення замовлень, їх кількість, обсяг товарних залишків на складах та ін.

4.Лінійне програмування забезпечує оптимальний спосіб розподілу ресурсів за наявності різних варіантів потреби у них.

5.Імітаційне моделювання — прогноз розвитку ситуації.

6.Економічний аналіз — метод оцінки витрат, структури собівартості, економічних вигод; побудова графіків залежності трьох змінних: рівня продажу, собівартості одиниці продукції та обсягу отриманого прибутку.

7.Платіжна матриця — статистичний метод, що дає змогу обрати найбільш оптимальний варіант з кількох пропонованих.

8.Дерево рішень являє собою схематичне відображення послідовних рішень керівника з відображенням фінансових результатів, імовірності отримання їх позитивного значення, можливості порівняння альтернатив.

9.Екстраполяція — це прогнозування набутого досвіду, існуючих тенденцій, динаміки та побічних припущень з метою передбачення майбутнього. Методи прогнозування поділяються на кількісні та якісні.

Рішення приймаються за різних обставин по відношенню до ризику. Ці умови

традиційно класифікуються як умови визначеності, ризику та невизначеності ситуації, виходячи з такого поділу інформації:

повна інформація;

неповна інформація чи така, що швидко змінюється;

повна невизначеність.

Для зручності розглянемо кожну з трьох ситуацій на основі конкретних даних (табл.

12.1).

Таблиця 12.1

Приклад прийняття управлінських рішень в різних умовах

Стратегія фірми

Прибуток залежно від ситуації на

 

ринку

 

 

 

 

 

І

II

III

А

52

70

60

Б

100

25

50

В

75

50

80

1. Рішення приймаються в умовах визначеності, коли керівник точно знає результат кожного з альтернативних варіантів виробу.

Виділяється імовірна ситуація. Найбільший прибуток в І варіанті — стратегія Б.

2. Рішення приймаються в умовах ризику, коли керівник повинен бути готовим свідомо йти на ризик, оскільки поряд з ризиком зазнати витрат (втрат) існує імовірність отримання доходів. Управлінська практика свідчить, що рішення, здатні забезпечити отримання високих результатів, є найбільш ризиковими.

До рішень, які приймаються в умовах ризику, належать такі, результати яких не є визначеними, але імовірність кожного результату відома. Імовірність визначається як ступінь можливості здійснення даної події і вимірюється від 0 до 1, або у відсотках.

Сума ймовірностей всіх альтернатив складає одиницю (100%). В умовах визначеності існує лише одна альтернатива.

Імовірності поділяються на дві категорії: об'єктивні та суб'єктивні. Об'єктивна імовірність заснована на інформації за певний минулий період. Однак у багатьох випадках менеджер не має інформації про попередній період і повинен розраховувати лише на свою

109

особисту оцінку ситуації, тобто у цьому випадку використовується показник суб'єктивної імовірності. Таким чином, здатність давати імовірнісну оцінку ситуації заснована на наявності неповної, але достовірної інформації, а також на досвіді, інтуїції, розумових здібностях керівника. В такій ситуації доречно говорити про менеджмент як про науку та мистецтво. Цілком зрозуміло, що навіть за наявності імовірнісних оцінок можливих альтернатив менеджер ризикує. Необхідність прийняття рішень в умовах ризику приводить до необхідності розрахунку математичного сподівання.

Метод 1. Різним ситуаціям приписують суб'єктивні показники імовірності у відсотках. Множиться показник передбачуваного прибутку на показник імовірності (у %) і отримують показник очікування для кожного варіанту ситуації. Додавши всі показники очікувань, отримуємо сумарний показник для кожної стратегії (табл. 12.2). Самий високий з них дозволить вийти на правильне визначення стратегії.

Таблиця 12.2 Приклад прийняття управлінських рішень в умовах невизначеності

з використанням сумарного показника очікування

Стратегічний курс

 

Варіанти

 

Сумарний

І

II

III

показник

фірми

імовірність

імовірність

імовірність

очікування

 

50%

30%

20%

 

А

 

 

 

 

прибуток

52

70

60

 

показник

52·50÷100

70·30÷100

60·20÷100

59

очікування

 

 

 

 

В

 

 

 

 

прибуток

100

25

50

 

показник

100·50÷10

25·30÷100

50·20÷10

67,5

очікування

 

 

 

 

С

 

 

 

 

прибуток

75

50

80

 

показник

75·50÷100

50·30÷100

80·20÷10

68,5

очікування

 

 

 

 

Оптимальною стратегією буде орієнтація на стратегію С.

Метод 2. Виходить з принципу мінімакса і задачі повного виключення ризику. Для цього з усіх показників прибутку, що виникли при різних стратегіях, відбираються самі низькі. Далі з них виділяють самий високий. Таку модель застосовують, виходячи з того, що не слід ставити малоймовірні завдання, а досягти кращого з усього, що можливо при несприятливих умовах. Самі низькі показники продукції А-52, В-25, С-50, таким чином оптимальна стратегія.

Метод 3. Принцип мінімального ризику, тобто необхідно мінімізувати максимальний ризик. Для цього в кожному варіанті ситуації від максимального показника прибутку в кожній стратегії віднімають показник очікуваного прибутку і отримують недобори. З усіх недоборів вибирається найменший (табл. 12.3).

110

Таблиця 12.3 Приклад прийняття управлінських рішень в умовах невизначеності

за принципом мінімального ризику

Стратегічний

 

Варіанти

 

Максимальний

курс фірми

І

II

III

недобір

А

 

 

 

 

 

прибуток

52

70

 

60

 

недобір

48

0

 

20

48

В

 

 

 

 

 

прибуток

100

25

 

50

 

недобір

0

45

 

30

45

С

 

 

 

 

 

прибуток

75

50

 

80

 

недобір

25

20

 

0

25

Рівень максимального недобору самий низький у стратегії С.

Метод 4 (правило Лапласа). Допускається імовірність того, що ситуація настане однакова, тому вибирають стратегію з середнім прибутком, найвищим в усіх ситуаціях:

А(52+70+60):3=60,66. В(100+25+50):3=58,33.

С(75+50+80):3=68,33 — найвища середня величина.

3. Рішення приймаються в умовах невизначеності, коли неможливо оцінити імовірність потенційних результатів, оскільки необхідні чинники є складними і новими, і про них неможливо отримати достатньо релевантну інформацію. Стикаючись з невизначеністю, керівник може використовувати різні можливості:

а) спробувати отримати додаткову релевантну інформацію і на її основі ще раз проаналізувати проблему;

б) діяти відповідно до минулого досвіду, інтуїції і зробити припущення про імовірність подій.

Підсумок

Управлінське рішення – це сукупний результат творчого процесу суб’єкта управління, пов’язаний з пошуком шляхів, напрямів, засобів виходу з виробничогосподарської ситуації, а також дій колективу об’єкта управління з вирішення цієї ситуації.

Ухвалення управлінського рішення — це вибір однієї з кількох можливих альтернатив. Тобто це модель, у якій фігурує певне число варіантів та можливість обрати кращий з них.

Прийняття рішень відіграє вирішальну роль у сукупності всіх організаційних процесів, ключовими з яких є комунікація.

Контрольні питання та завдання

1.Охарактеризуйте сутність прийняття управлінських рішень.

2.З якими методами прийняття та оцінки якості управлінських рішень Ви знайомі?

3.Визначте хто бере участь на різних етапах прийняття управлінських рішень: у розробці, їх прийнятті, в організації виконання, у контролі результативності прийнятих рішень?

4.Сформулюйте які вимоги забезпечують успішність прийнятих рішень.

5.Розкрийте на прикладах зміст функцій управлінських рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]