Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Права людини.doc
Скачиваний:
233
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

53. Принципи правового статусу особистості в Україні.

Правовий статус фіксує по суті справи фактичний (соціальний) статус особи, його реальне положення в суспільстві. Правовий статус є визнана ний конституцією і законодавством сукупність прав та обов'язків суб'єктів, а також повноважень державних органів і посадових осіб, за допомогою яких вони виконують свої соціальні ролі. Саме права і обов'язки складають ядро правового статусу.

В структурі правового статусу особистості виділяють такі елементи, як:

- права та обов'язки;

- законні інтереси;

- правосуб'єктність;

- громадянство

- юридична відповідальність;

- правові засади і т. п.

Правовий статус буває загальним, спеціальним та індивідуальним. Ці види відображають співвідношення таких філософських категорій, як "загальне", "особливе" і "окреме".

Загальний - це статус особи як громадянина держави закріплений у конституції. Спеціальний статус фіксує особливості положення певних категорій громадян (студентів, учасників війни, бізнесменів, адвокатів тощо), забезпечує можливість їх виконання спеціальних функцій.

Індивідуальний статус відображає конкретику окремої особи (стать, вік, сімейне становище, посада, трудовий стаж тощо) і являє собою сукупність персоніфікованих прав і обов'язків особистості.

Поняття "правовий статус", по-перше, має збірний характер, бо вбирає в себе правові статуси громадян, іноземців, осіб з подвійним громадянством, осіб без громадянства, біженців, вимушених переселенців; по-друге, відображає індивідуальні особливості особистості і її реальне положення в системі різноманітних суспільних відносин; по-третє, дозволяє побачити права та обов'язки особистості в певній цілісності, в системному і взаимообеспечиваемом вигляді; по-четверте, дає можливість проводити порівняння статусів, відкриває шляхи подальшого їх удосконалення

Правовий статус - комплексна категорія, яка відображає взаємовідносини особистості і суспільства, громадянина і держави, індивіда і колективу, інші соціальні зв'язки. Тому важливо, щоб людина правильно уявляв своє становище, свої права та обов'язки, місце в тій чи іншій структурі

Правовий статус особистості в сучасній Росії дуже суперечливий. З одного боку, він у своїй основі орієнтований на людину (хоча поки більшою мірою декларативно) і має досить прогресивну базу, що відповідає в цілому міжнародно-правовим стандартам. З іншого боку, правовий статус індивіда в умовах кризи в економічній і політичній системах не є стабільним, забезпеченим. На його природу і характер впливають такі негативні процеси в нашій дійсності, як зростання злочинності та безробіття, бюрократизм і чиновницьке свавілля, спад виробництва та невиплата заробітної плати, проблема біженців і вимушених переселенців і т. д. і т. п.

Принципи:

1) Принцип невідчужуваності та непорушності основних прав і свобод

2) Принцип єдності конституційних прав і обов'язків

3)  Принцип безпосередньої дії прав і свобод лютиш і громадян!

4) Принцип невичерпності прав і свобод людини і громадянина, передбачених Конституцією України.

5) Принцип гарантованості прав і свобод людини і громадянина відповідно до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права

6) рівноправності