Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Права людини.doc
Скачиваний:
233
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

25. Розвиток ідеї гідності особистості в період Реформації.

В епоху Відродження і Реформації утвердилися нові стандарти людського буття, засновані на ідеї самоцінності особистості, визнання гідності й незалежності кожної людини, створення умов для їі вільного розвитку, У цей період формувалися духовні передумови для становлення буржуазного суспільства. Важливе значення в розвитку політичної думки пізнього середньовіччя мали твори Н. Макіавеллі з його раціоналістичним підходом до політичної діяльності, Ж. Бодена, який створив світську концепцію державного суверенітету, соціалістів-утопістів з їхнім прагненням до ідеалу гармонійного суспільства абсолютної справедливості. Справжнім переворотом у релігійно-політичному житті стали ідеї великих реформаторів церкви М. Лютера, Т. Мюнцера і Ж. Кальвіна. Європейський гуманізм, що сформувався в середньовічній Європі, справив визначальний вплив на розвиток української суспільно-політичної думки. Праці С. Оріховського, І. Вишенського та інших вітчизняних мислителів стали основою розвитку державно-правової думки в Україні.

26. Концепція прав людини, його гідності в лібералізмі.

Найвизначніші представники лібералізму - Локк, Монтеск'є, РуссоКант, Джефферсон, Сміт, Мілль, Бентам та інші - по суті заклали основи сучасногорозуміння прав людини. Вони обгрунтували розуміння фундаментальних прав людини на життя, свободу і власність, опір гнобленню та деяких інших як природних, невід'ємних (невідчужуваних) і священних імперативів і норм взаємовідносин між людьми і владою. 

Вперше ліберальна концепція прав людини знайшла систематизоване юридичне вираження в 1776 р. в Вірджинської декларації, покладеної в основу Білля про права конституції США, прийнятого в 1791 р. У 1789 р. основоположні права - свобода особистості, права на власність, безпека й спротив гнобленню - були конституційно закріплені у французькій Декларації прав людини і громадянина. Ці видатні політико-правові акти не втратили актуальності і сьогодні, хоча, звичайно ж, нинішні уявлення про права людини набагато багатше за змістом. Ліберальні права, поступово отримали державне визнання в Америці та Європі з кінця XVIII ст., Відповідали в першу чергу інтересам буржуазного класу, прямо зацікавленого у скасуванні феодальних привілеїв і станових обмежень, в усуненні державних заборон на виробничу та торгово-підприємницьку діяльність, в приборканні держави і його підпорядкуванні своєму контролю за допомогою сили грошей. Як писав один з видних теоретиків лібералізму Бенжамін Констан, "гроші є найнебезпечніше зброю деспотизму, разом з тим і найміцніша узда для нього <...> У наші дні приватні громадяни сильніші за політичні влади: багатство є сила всюдисуща, більш соотносимая з усіма інтересами і від того набагато реальніша, що викликає більше слухняність. Влада загрожують, багатство винагороджує; від влади можна вислизнути, обдуривши їх; щоб домогтися милості багатства, йому потрібно служити ". Політичний лібералізм, підпорядкувавши права людини силі грошей, показав тим самим свою обмеженість.