Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
управління.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
250.88 Кб
Скачать

49. Пріоритетні напрями управління якістю в Україні.

- Основними пріоритетами державної політики у сфері управління якістю є:

- удосконалення правового і нормативно-методичного забезпечення діяльності з поліпшення якості продукції;

- організаційне забезпечення державного регулювання у сфері управління якістю;

- забезпечення підготовки та підвищення кваліфікації кадрів;

- сприяння запроваджуванню нових прогресивних технологій, науково-технічному розвитку виробництва;

- державна підтримка впровадження сучасних систем управління;

- захист від недоброякісної та фальсифікованої продукції;

- пропагування поліпшення якості та конкурентоспроможності продукції.

- Досягнення зацікавленості вищого керівництва

- Забезпечення колективної участі у підвищенні якості

50. Проблема якості продукції та послуг в сучасному суспільстві

Підвищення рівня культури і освіти роблять споживача дедалі розбірливішим та вимогливішим. Якість товару, його експлуатаційна безпека, надійність, дизайн, рівень обслуговування після продажу є для сучасного покупця основними критеріями під час придбання товару. Тому на сучасному етапі технологічного розвитку спостерігається таке розуміння якості, коли 100 % продукції повністю відповідають установленим вимогам , проте забезпечення такого рівня якості має комплексний характер.

Принципово нові вимоги споживачів до якості визначають рівень конкурентоспроможності продукції, що випускається, від якого залежить стійкість позиції фірми на ринку, а також її фінансовий стан. Конкурентоспроможність продукції пов’язана з дією багатьох чинників, серед яких основними є рівень ціни і якість продукції, яка поступово виходить на перше місце. Більш 80 % покупців товару надають перевагу його якості. Досвід доводить об’єктивну необхідність укладення коштів на формування і забезпечення якості, які мають бути не менше 15—20 % сукупних виробничих витрат.

З розвитком технологій і наукомістких виробництв стали порівнювати витрати на забезпечення якості з очікуваним від цього ефектом. Розрахунковий рівень якості, таким чином, став залежати від економічної доцільності величини витрат на його досягнення. Тому найголовнішою задачею,яка є наразі, як за найменших витрат забезпечити максимальну якість.

51. Програма обстеження засобу розміщення (готельного комплексу) при проведенні обов’язкової сертифікації послуг

Схема з обстеженням засобу розміщення, яке здійснюється згідно з вимогами ДСТУ 3957:2000 "Система сертифікації УкрСЕПРО та Правила сертифікації послуг з розміщення. Обстеження засобу розміщування здійснюється з метою встановлення його відповідності вимогам документації, підтвердження можливості надавати послуги згідно з чинними нормативними документами, надання рекомендацій щодо періодичності і форм проведення технічного нагляду за сертифікованими послугами з розміщення.

Обстеження засобу розміщування складається з таких етапів:

- попередня оцінка;

- перевірка і оцінка засобу розміщування;

оформлення результатів обстеження.

На етапі попередньої оцінки комісія, що призначена, направляє заявнику опитувальну анкету та перелік документів щодо послуги, які потрібно надати комісії разом із заповненою опитувальною анкетою.

Опитувальна анкета з інформацією щодо послуги подається заявником до органу сертифікації. Зміст наданої інформації є конфіденційним і призначений тільки для використання органом сертифікації.

Після отримання від заявника опитувальної анкети та інших документів комісія здійснює їх аналіз.

За результатами попередньої оцінки комісія складає висновок, у якому наводяться результати аналізу даних опитувальної анкети, інших вихідних матеріалів і документів та визначається доцільність (недоцільність) проведення подальших етапів робіт. Висновок підписують голова та члени комісії і затверджує керівник органу сертифікації.

У разі позитивного висновку комісія складає програму обстеження засобу розміщування, що затверджується керівником органу сертифікації. Рекомендована форма програми наведена у додатку 5.

Перевірка і оцінка засобу розміщування включає вступну нараду, обстеження засобу розміщування відповідно до затвердженої програми, заключну нараду.

Вступна і заключна наради проводяться згідно з вимогами ДСТУ 3957.

Під час проведення перевірки і оцінки послуг з розміщення збирають фактичні дані про засіб розміщування шляхом:

- аналізування документації, що використовується засобом розміщування;

- аналізування наявності та стану матеріально-технічної бази, еобхідної для надання послуг з розміщення;

аналізування наявності та стану загального технічного устатковання;

аналізування наявності кваліфікованого персоналу, знання ним інструкцій та правил обслуговування згідно із сферою діяльності, здійснення спостережень за діяльністю персоналу ;

аналізування заходів щодо забезпечення та контролювання якості надання послуг з розміщення;

опитувань персоналу підприємства;

опитувань споживачів послуг з розміщення засобу розміщування;

повного або вибіркового обстеження членами комісії приміщень, у яких надаються послуги з розміщення (обсяг вибірки встановлюється головою комісії і повинен забезпечувати впевненість у актичномустані. Обстеженню підлягають приміщення загального користування і всі типи номерів);

аналізування інформації органів захисту прав споживачів, претензій і скарг споживачів послуг.

Результати перевірки, висновки та рекомендації комісії оформляють у вигляді акта обстеження засобу розміщування. Акт обстеження складається під керівництвом голови комісії, який несе відповідальність за недостовірність викладених у ньому відомостей. Кожний член комісії надає голові комісії матеріал до акта щодо пунктів програми, які він перевіряв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]